Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Re: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva
A i kad bi se striktno uveo porez bi se samo prelio na one koji iznajmljuju stan... Al najgore je, što ko država uzme da uredi tu oblast, samo će klepiti namete, a neće urediti ništa niti će ikome pružiti zaštitu...
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Tako je Grujicu, precizno receno. Svaki novi namet se uvek prelije na krajnje korisnike, u svim sferama, to niko ne pomislja kad urla za vecim porezima ili uterivanjem postojecih.
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Ne znači jer mnogi, zarad duge i dobre saradnje sa podstanarom, ne bi podizali kiriju jer bi veća kirija možda oterala podstanara, a onda nova neizvesnost i sve od nule. No, svakako ništa od toga.
Sent from my Sony XPERIA M2 Aqua
Sent from my Sony XPERIA M2 Aqua
Pa jedan od razloga jeftinih renti je i to sto se ne placa porez.
- Grujic
- Moderator
To jeste tačno.bilo bi tako za slučajeve gde su stanari duže tu, dobra saradnja itd, i u početku, ali dugoročno će sa novim nametom skočiti cene...
Ja znam ženu koja je razvila bila vrhunski posao, sada to ne ide, al se tada namlatila para... Ciljano su kupili dva stana, koja su takva rasporedom, veličinom i lokacijom, da je od svakog napravila dva nezavisna. Znači 4 stambene jedinice, i to rentirala na dan kao sobu... Počela je to recimo 2006. godine, i tada nije moglo da se postigne, i stalni stranci klijenti itd... Sada taj tip slabije ide, ali znam da je i onda tada sve uredno prijavljivala i plaćala porez jer je tvrdila da je u slučaju problema to dosta štiti. Al to nema veze sa mesečnom rentom, ovo je puno radno vreme, menjaj posteljinu, peri, čisti, sređuj, ako dođe stranac za ruku pa u MUP da ga prijaviš...
Ja znam ženu koja je razvila bila vrhunski posao, sada to ne ide, al se tada namlatila para... Ciljano su kupili dva stana, koja su takva rasporedom, veličinom i lokacijom, da je od svakog napravila dva nezavisna. Znači 4 stambene jedinice, i to rentirala na dan kao sobu... Počela je to recimo 2006. godine, i tada nije moglo da se postigne, i stalni stranci klijenti itd... Sada taj tip slabije ide, ali znam da je i onda tada sve uredno prijavljivala i plaćala porez jer je tvrdila da je u slučaju problema to dosta štiti. Al to nema veze sa mesečnom rentom, ovo je puno radno vreme, menjaj posteljinu, peri, čisti, sređuj, ako dođe stranac za ruku pa u MUP da ga prijaviš...
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
starac vujadin napisao:Overa ugovora u sudu povlači automatski (kad tad) poresku obavezu, a jedino je overavanje u sudu validno što se tiče ugovora o zakupu.
Mislim da se ugovori ovog tipa vise ne overavaju u sudu, vec kod notara...
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Uterivanje poreza neminovno dovodi do prelivanja na stanare sem u slucaju da su sadasnje cene rente krajnji minimum a posledicno zarade od rente krajnji maksimum. Jedno je sta mi mislimo da ce biti a drugo sta su osnovi ekonomije, jebiga...
Da li je novčanik ljudi koji su podstanari dovoljno elastičan, pa da plaća 20% veće rente?
Izgleda da srpski san, kupiću stan, iznajmljivati i neću ništa raditi po vasceli dan, polako jenjava
Izgleda da srpski san, kupiću stan, iznajmljivati i neću ništa raditi po vasceli dan, polako jenjava

- starac vujadin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58
Zakupi se i dalje overavaju u sudu.DukeNS napisao:starac vujadin napisao:Overa ugovora u sudu povlači automatski (kad tad) poresku obavezu, a jedino je overavanje u sudu validno što se tiče ugovora o zakupu.
Mislim da se ugovori ovog tipa vise ne overavaju u sudu, vec kod notara...
Zato što se izdavanjem ostvaruje neki prihod i prihod treba biti oporezovan, nevezano za to koliko neko ima stanova i da li se time bavi profesionalno. Može da se desi da sutra smisliš neki patent, napišeš pesmu ili roman ili uradiš neki konslating i da ti za to bude plaćeno i to treba da bude oporezovano.Porez plaćam na nekretninu, zašto bih i na iznajmljivanje jer nisam niti vlasnik milion stanova pod kirijom, niti mi je to profesija. Na kraju krajeva, tu nekretninu sam ja, ili pak neko meni blizak, krvavo zaradio i moje je da li ću je izdavati ili držati praznu.
Druga je stvar što je naš narod tradicionalno i s pravom ozlojođen na državu jer ne ispunjava svoj deo "društvenog ugovora", pa ne želi da plaća porez jer imaju osećaj da je to bačen novac jer ništa ne dobijau zauzvrat.
Naravno da treba da se plaća porez i na prihode koji se ostvaruju izdavanjem nekretnine. Nema nikakve razlike između tih i prihoda koji se ostvaruju znanjem ili rukama.

Ne znam da li poznajem jednog čoveka tamo kome to nije sannikaragva napisao:Izgleda da srpski san, kupiću stan, iznajmljivati i neću ništa raditi po vasceli dan, polako jenjava

- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Logičnije bi bilo da država poreskom politikom destimuliše to da neko ne radi ništa a drži deset stanova i iznajmljuje ih, tj. da porez na drugi, treći, četvrti stan drastično raste do granice besmisla, onda se ne bi isplatilo izdavanje tj. život od toga, država bi uzela mnogo više para na konto poreza, a na tržištu bi se pojavili jeftiniji stanovi. Podrazumevaju se i adekvatni mehanizmi sprečavanja izvrdavanja ovih ograničenja.
- Grujic
- Moderator
Al aj sad ovako, neformalno pitanje, što bi to destimulisala?
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Misliš kao iz kog razloga smatram da to treba da destimuliše? Ako je to pitanje, odgovor je u prošlom postu.
- Grujic
- Moderator
Pa ne vidim ga, ako misliš na jeftinije stanove ne vidim kako bi to dovelo do toga, procenat ljudi sa mnogo stanova je mali.
Ako neko ima kapital, i želi na taj način da uloži i ima pasivan prihod, to je sasvim ok, ne vidim što bi se to destimulsalo (podrazumevam da se plaća porez na taj ostvareni prhod)....
Ako neko ima kapital, i želi na taj način da uloži i ima pasivan prihod, to je sasvim ok, ne vidim što bi se to destimulsalo (podrazumevam da se plaća porez na taj ostvareni prhod)....
@ Uros S.
mozda bii trebalo svima koji imaju vise stanova oduzeti te stanove i podeliti ljudima koji nemaju ni jedan?
mozda bii trebalo svima koji imaju vise stanova oduzeti te stanove i podeliti ljudima koji nemaju ni jedan?

Poslednja izmena od ADrei u 20 Jan 2015, 23:06, izmenjeno 1 put ukupno.