Nema potrebe da se destimuliše. Ko ima i smatra da je to dobra investicija, samo napred. Jedino treba definisati pravila i naplatiti porez.
Pa ako u nesto ulozis npr. preko 500.000e, onde jeste malo 20.000e godisnje. Ili mislis da nije?superboss napisao:Čekaj, malo ti je 20 000 do 24 000e godišnje, na koji skoro da ne plaćaš nikakav porez?
Ali tu se javlja jos jedan problem sa kojim su se ljudi susretali.Xepoj87 napisao:Sa tim neprijavljenim stanarima je 3 puta.gore nego da.placas porez.
Mogu da ne plate rentu ili dve, da naprave enormne racune za struju i telefon i ne plate, da pokradu sve iz stana...
Po meni, veoma glup potez.
Ako vec zeli da se ustedi, prijavi se manja renta, ali neprijavljeni stanari su ludost po meni.
Pritom, 25000e godisnje nije nista za nekretnine u vrednosti od pola miliona eura, pogotovo sto nije jedna, nego deset, pa je cimanje daleko vece, da ne pricamo sto nece uvek sve biti puno.
Sent from my Sony
Da si prosao sve sto sam ja prosao sa podstanarima, veruj mi da bi razmisljao potpuno identicno kao ja.Dzoni_m napisao: Ja sada jurim stan u BG i naslusao sam se suludih zahteva a najcesce je ovaj kao tvoj. Vidis, meni nisu jasni ljudi koji pristaju da ti bez ugovora daju bilo kakve avanse. Dakle ti hoces da se zastitis (razumem i treba): trazis novac unapred + avans i jos remetis mir zavirujes mi u zivot svakog meseca, sa druge strane meni ne dozvoljavas da se ja zastitim. Odkud ja znam ko si ti i sta si i da li sutra taj "avans" moze da ispari, uopste ko zna da li si vlasnik stana? Ko mi garantuje da neces da mi izdas stan za npr 100 eur i sledeci put da trazis 200 u varijanti ko te hebe navukao sam te? Kakav je to avans za "vanredne troskove"? Sta su vanredni troskovi? Zbog toga postoji ugovor. Potpuno suludo.
Nema nista od toga. Jednostavno neizvodljivo u skorijoj buducnosti.Heinz napisao:Znači kad Eliot Nes završi sa splavovima, pevaljkama, političarima... kreće po gajbama?
Ne treba niko da mi placa gorivo, ne brini se za mene.Ji 4Tze napisao: Što ne pitaš stanara da ti plati i porez pored kirije unapred i avansa za nepredviđene troškove? I tri meseca za slučaj da ostanes bez stanara i gorivo za cimanje?
Tacno, prijavu boravka mozes odraditi u policiji uz saglasnost vlasnika stana.Dzoni_m napisao:Ja sam se malo raspitao i receno mi je ovo sto i starac v. pise, mogu da izvrsim prijavu boravka a ne moram da imam ugovor o iznajmljivanju. Samo saglasnost vlasnika stana.
Kada smo kod vlasnika, iznenadili bi ste se da na pitanje "Da li ste Vi vlasnik stana?" uglavnom dobijem neke neodredjene odgovore.
Potpuno se slazem.dragan napisao: Meni je bolje da stan stoji i neizdat zmesec dva nego da moras isterivati prava makar i zakonski bio potpuno u pravu, a stan u bg/ns na korektnom mestu i po korektnoj ceni ces uvek izdati vrlo brzo...
To je poenta. Kada bi doslo do oporezivanja to bi automatski znacilo podizanje kirija, posto su trenutne cene minimalne ispod kojih je nerealno da ikada padne. Tako da bi oporezivanje najvise po dzepu lupilo opet stanare posto bi doslo do skoka cena na trzistu, a sto bi vlasnicima stanova samo napravilo prostora za malverzacije i bolju zaradu.nikaragva napisao:Da li je novčanik ljudi koji su podstanari dovoljno elastičan, pa da plaća 20% veće rente?
Izgleda da srpski san, kupiću stan, iznajmljivati i neću ništa raditi po vasceli dan, polako jenjava
Nije ti dobra zamisao.Uroš S. napisao:Logičnije bi bilo da država poreskom politikom destimuliše to da neko ne radi ništa a drži deset stanova i iznajmljuje ih, tj. da porez na drugi, treći, četvrti stan drastično raste do granice besmisla, onda se ne bi isplatilo izdavanje tj. život od toga, država bi uzela mnogo više para na konto poreza, a na tržištu bi se pojavili jeftiniji stanovi. Podrazumevaju se i adekvatni mehanizmi sprečavanja izvrdavanja ovih ograničenja.