Ovo je tačno, ali samo kada firma radi uvoz. Pritom, ne treba zaboraviti razne RATEL-e, Kvalitete Niš i ostale parazite, opet kad su firme u pitanju.Vladapetr napisao:Još od 01.2014. ne postoji carina na proizvode preferencijalnog porekla iz EU. U ovo ne ulaze samo odredjeni poljoprivredni proizvodi. Ovaj aranžman je deo priče o pridruživanju u koji smo ušli.
Carina bi stoga trebala samo biti lokacija na kojoj se pri uvozu naplati pdv, ako se radi o EU robi. Problem nastaje kad carina ne priznaje poreklo robe, natpis "Made in EU" nije dovoljan nego traže papire o poreklu tj EUR1 dokument. To prodavnica u kojoj si nešto kupio nema, to izdaje proizvodjač ili vp distributer. Ovo bi se dalo lako rešiti uvodjenjem kataloga sa serijskim brojevima eu robe, zašto to ne rade ne znam: da li nisu sposobni ili da bi dali malo prednosti zvaničnim uvoznicima.
U svakom slučaju, sve i da ti ne priznaju eu poreklo, carina bude nekih par procenata i ne utiče drastično na cenu.
Poslato telepatski
Kad uvozi pojedinac, ide odokativna procena ukoliko nemaš račun, a i da ga imaš, ne zanima ih preterano pošto račune danas pravi svako kako mu se sviđa.
Ja radije ne kupim nešto nego što pristanem da plaćam uvozne dažbine. Ono što mogu izbegnem, ono što ne mogu - platim. Izbegavam jer ne dobijam ništa za svoj novac, a da bacam pare niti imam, niti želim.