Zašto je Srbija tu gde jeste?!
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Pa ne navodim cifre jer ih ne znam, pa necu da se gadjam. Glupo je da ja kazem da sverceri drze recimo 15% trzista kad ne znam, ali je apsurdno da kazes da je 80%.
Nije poenta sta ko veruje, nego sta je verovatno uopste.
Kad vec pitas, ne znam uopste mnogo ljudi da su kupili od svercera, vecini rate mnogo vise znace nego da ustede 150 evra. 42 inca u Tehnomaniji je 500 evra sad, i to solidni televizori, ne verujem nesto da su 250 kod svercera.
Kad vec pitas, ne znam uopste mnogo ljudi da su kupili od svercera, vecini rate mnogo vise znace nego da ustede 150 evra. 42 inca u Tehnomaniji je 500 evra sad, i to solidni televizori, ne verujem nesto da su 250 kod svercera.
Poslednja izmena od Rakhil u 25 Jan 2015, 11:56, izmenjeno 1 put ukupno.
Komijutersko trziste drze dva klana politicka odgovorno tvrdim i znam. Iste dve grupe su drm techno win win gigatron comtrade itd... Sve radnje pripadaju njima. Prave laznu konkurwnciju a cene u paru iste. I ne daju popust na kes jer znaju da im se moze. Neko treci ako pokusa ubiju ga inspekcijama
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Ovo sledece pisem samo i jedino kao ekonomsko pitanje, bez pro ili kontra stava:
Da li je neko izracunao neto stetu koju nanose sverceri? Ne mislim na procene poreske uprave gde im se zaglavi nula na tastaturi kad pisu saopstenja za javnost, nego zaistrelevantnu procenu? Ako je ta cifra X, a steta u vidu SMANJENJA prometa koju trpe trgovci manja od X, kako je ekonomski opravdano dodati jos na to i cifru Y koliko kosta angazovanje drzavnih organa u povecanom obimu da se suzbije sverc?
Dakle, da li je za strogo ekonomsku racunicu bitnije da gradjani ustede, pa te pare koje preteknu svejedno potrose na nesto drugo, ili je bitnije da daju vise para manjem broju uvoznika i trgovaca radi odrzavanja nivoa prihoda?
Da li je neko izracunao neto stetu koju nanose sverceri? Ne mislim na procene poreske uprave gde im se zaglavi nula na tastaturi kad pisu saopstenja za javnost, nego zaistrelevantnu procenu? Ako je ta cifra X, a steta u vidu SMANJENJA prometa koju trpe trgovci manja od X, kako je ekonomski opravdano dodati jos na to i cifru Y koliko kosta angazovanje drzavnih organa u povecanom obimu da se suzbije sverc?
Dakle, da li je za strogo ekonomsku racunicu bitnije da gradjani ustede, pa te pare koje preteknu svejedno potrose na nesto drugo, ili je bitnije da daju vise para manjem broju uvoznika i trgovaca radi odrzavanja nivoa prihoda?
Evo ja npr planiram da uzmem tv, ako je reda 500eur u Tehnomaniji, na KP je od 400 do 450e.
Da li cu za 100 eur da kupujem svercovani tv, i da se jurim posle sa garancijom, ako bude potrebno? Plus sto tih 500eur na rate ne da necu osetiti, nego ce dzabe da me izadje tv, za razliku od 500eur u kesu.
Kapiram da postoje neke mnogo vece razlike, za skuplje uredjaje, ali za prosecnog kupca one su zanemarive.
Znam jednog coveka licno koji je kupio tv od svercera. Usteda mu je bila nekih 250eur, na 800.
Isto tako samo iz price sa foruma znam ljude koji sipaju gorivo na mufte... Niko koga znam da vozi bolji auto nece da rizikuje, cak i kad je 150+ bio dizel..
Da li cu za 100 eur da kupujem svercovani tv, i da se jurim posle sa garancijom, ako bude potrebno? Plus sto tih 500eur na rate ne da necu osetiti, nego ce dzabe da me izadje tv, za razliku od 500eur u kesu.
Kapiram da postoje neke mnogo vece razlike, za skuplje uredjaje, ali za prosecnog kupca one su zanemarive.
Znam jednog coveka licno koji je kupio tv od svercera. Usteda mu je bila nekih 250eur, na 800.
Isto tako samo iz price sa foruma znam ljude koji sipaju gorivo na mufte... Niko koga znam da vozi bolji auto nece da rizikuje, cak i kad je 150+ bio dizel..
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Re: Одг: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Kada je tehnika u pitanju bitno je poći od toga da ovde i u Mađarskoj kupuješ isto, dok je kod hrane ili kućne hemije i pored niže cene, bolji kvalitet u Mađarskoj. Drugo je što ja nikad ne bih kupio hranu sa pijačne tezge ili iz nekog kombija parkiranog ispred, ali zaista se isplati. Kada odeš sam, isplati se još više, o izboru da ne govorimo.Saša napisao:Mogu, ali tek za jedno 5 godina. Duga priča...Rakhil napisao:Sasa, uzmi kreditnu karticu pa ces imati 12 rata na sve strane, ne samo u Merkatoru
I ne samo o tome već i hrani, kućnoj hemiji, garderobi i još koječemu. Sve je maltene upola jeftinije u Mađarskoj kada se odbije AFA.Sloba napisao:Ako se prica o zabavnoj elektronici (tv, video, hifi, gaming, racunari, foto...) i ako se pogleda Vojvodina + Beograd, nije zanemarljivo ni najmanje.
Sent from my Sony XPERIA M2 Aqua
Pa uzmi pa proceni, pogledaj oko sebe, koliko tvojih poznanika je uzelo u radnji koliko kod svercera?Rakhil napisao:Pa ne navodim cifre jer ih ne znam, pa necu da se gadjam. Glupo je da ja kazem da sverceri drze recimo 15% trzista kad ne znam, ali je apsurdno da kazes da je 80%.
- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
@Rakhil:
Uputi to pismo svim državama Evrope, pitaj ih zašto se one tako oštro bore sa švercom kad je X veće od Y
Jbt kako je tebi dosadno...
@Next: Ti nećeš, veliki procenat kupaca bi za 50 ili 100e razlike preskakalo kroz vatrene obruče
Isto tako za benzin, to nije nešto što se hvali na sva usta i priča u stvarnom životu. Ovde se ljudi opuste i otvore dušu 
Poslato telepatski
Uputi to pismo svim državama Evrope, pitaj ih zašto se one tako oštro bore sa švercom kad je X veće od Y
Jbt kako je tebi dosadno...
@Next: Ti nećeš, veliki procenat kupaca bi za 50 ili 100e razlike preskakalo kroz vatrene obruče
Poslato telepatski
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
NexT napisao:Evo ja npr planiram da uzmem tv, ako je reda 500eur u Tehnomaniji, na KP je od 400 do 450e.
Ja sam nedavno kupio TV od 42 inča i razlika između cene u radnji i kod švercera bila je 130 EUR. U radnji sam ga dobio na 12 rata bez kamate i to mi je mnogo više odgovaralo nego tih 130 evra uštede. Pritom imam račun, garanciju i sve ostalo. Zanimljivo da je cena tog TV-a bila maltene ista na 5-6 mesta ovde, što mi govori da je sve to od jednog uvoznika koji im svima diktira iste cene, odnosno još verovatnije - daje na konsignacionu prodaju. Ono gde je ja vidim značajniju uštedu i veću razliku u ceni je kupovina potrepština koje se svakodnevno troše, a to je kućna hemija i hrana, donekle i garderoba. Nama i onima koji su još bliže Mađarskoj se itekako isplati otići po to (makar na svaka 2-3 meseca) jer se tu ostvaruju daleko značajnije uštede nego ove na beloj tehnici koja se kupuje jednom u nekoliko godina.
Poslednja izmena od Saša u 25 Jan 2015, 12:18, izmenjeno 2 puta ukupno.
Istina, ali je takodje istina da su konkurenciju izbacili iz igre niskim cenama. Nikada u Srbiji hardware nije bio jeftiniji. Generalno polumonopoli su najbolji i za prodavce, proizvodjace i za kupce, ne valja ni previse konkurencije inace sve ode do vraga.swemir napisao:Komijutersko trziste drze dva klana politicka odgovorno tvrdim i znam. Iste dve grupe su drm techno win win gigatron comtrade itd... Sve radnje pripadaju njima. Prave laznu konkurwnciju a cene u paru iste. I ne daju popust na kes jer znaju da im se moze. Neko treci ako pokusa ubiju ga inspekcijama
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Win Win i Emmi su drasticno jeftiniji od Komtrejda. Ja ustedeo proslog januara 2000 din na HDD od 6000 din.
Huawei P6 TT
Huawei P6 TT
- Vladapetr
Dok sam pratio cene u IT-u, Comtrade jeste bio skuplji od npr Gigatrona i Win-a - gde sam kupovao sve od opreme u zadnje 2-3 godine.
Vidim da se opet poteže ista priča koju očigledno većina pogrešno razume. Kad je svuda ista ili slična cena, nije nužno znak da se radi o diktatu ili dogovoru.
Jel zna iko primer trgovine u svetu koja je za istu robu uvek skuplja (ili uvek jeftinija, svejedno) od drugih radnji koje prodaju tu istu robu?
Ima li to uopšte ikakve logike?
Poslato telepatski
Vidim da se opet poteže ista priča koju očigledno većina pogrešno razume. Kad je svuda ista ili slična cena, nije nužno znak da se radi o diktatu ili dogovoru.
Jel zna iko primer trgovine u svetu koja je za istu robu uvek skuplja (ili uvek jeftinija, svejedno) od drugih radnji koje prodaju tu istu robu?
Ima li to uopšte ikakve logike?
Poslato telepatski
Bez obzira na cene ovde se radi o dva klana gde jedan tj. grupu razlicitih satro radnji vodi andrija sto gubi licne karte. Ko razume jasno mu je
Oni su 50%. Drugih 50% je veselinovic
- Vladapetr
To znaš iz prve ruke, video si ga kako rukovodi tim klanom?
Btw svestan si da oba klana postoje već nekoliko godina, a Andrija i ekipa su na vlasti od pre 2-3?
Poslato telepatski
Btw svestan si da oba klana postoje već nekoliko godina, a Andrija i ekipa su na vlasti od pre 2-3?
Poslato telepatski
Pobrkao si. Gigatron je kupio Comtrade shopove, a ne obrnuto kako si napisao juče.swemir napisao:Bez obzira na cene ovde se radi o dva klana gde jedan tj. grupu razlicitih satro radnji vodi andrija sto gubi licne karte. Ko razume jasno mu je
Vlasnik je veselin jevrosimovic. Njegov prvi brand je comtrade. Sve drugo su igre neke ali kasnije je formirao gigatron