Rakhil napisao:Da nas niko nije ni pipnuo, raspali bi se sami, pitanje je bilo samo vremena. Slovenija je agresivnije povukla nogu jer je imala podrsku, svakako, ali bi se isto desilo u svakom slucaju.
Tako nekako.
A to vreme pocetka razilazenje oko osnovnih stvari je pocelo vec u prvoj polovini 80tih, kada nije bilo na povrsini pomena ni retorike sovinizma, barem ne javno. I kada se u Saveznoj SKupstini redovno sukobljavalo oko budzeta i cuvenog fonda za razvoj nedovoljno razvijenih podrucja, uz jaku retoriku Slovenije I Hrvatske uz jasnu utaju poreza.
Hrvatska je 80tih godina redovno tvrdila kako skoro pa i nema stranih turista na Jadranu, kako nema deviznog priliva i kako nema osnova da placa poreze saveznoj SFRJ drzavi.
PO statistikama Jadran je bio prazan, a u praksi zna se da nije bilo tako.
Sistem je sam po sebi bio neodrziv, nije omogacavao da se zavodovolje ni osnovne potrebe drustva.
Uticaj sa strane je svakako postojao, pronadjeni su domaci saizvrsioci i posao je zapoceo. Zapadu je svakako vise odgovarao grcko-spanski scenario uvlacenja u zonu potpunog uticaja nego rat ali je isto tako da su neki na zapadu bili nestrpljivi pa su jasno nametnuli svoje metode koje su direktno dovele do rata.
Jedan dan pre nego sto se dogodio oruzani sukob u Borovu Selu kod Vukovara, becka stampa je objavila komentar o tom dogadjaju. Ili su bili vidoviti ili su znali za organizaciju toga.
Posto ne verujem u vidovitost, a boravio sam tada u Becu moj jedini zakljucak je da dogadjaji koji su nastali nisu prosta slucajnost.
Ali, dramaticno se odigravalo onda kada su domaci preuzeli dirigovanje rastimovanim orkestrom a oruzje priticalo sa svih strana. Madjarska i Austrija imaju zapazenu ulogu u doturanju oruzja, naravno ilegalno. (slucaj poznat kao Spegelj je samo vrh ledenog brega).