Mađarska - šoping, obilazak, aquaparkovi...

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Re: Segedin - šoping i obilazak

Post od blaugrana »

Sloba napisao:@blau

Razlike u cenama u H&M i C&A kod nas i tamo možda nisu velike na prvi pogled, ali u Mađarskoj je bolji izbor, češća i osetila su sniženja, imaju stalne akcije 1+1=3, usput su cene niže, pogotovo ako se uradi povrat. Hrana im je u proseku bolja, mada ima i tamo svega. Poenta je da za 8-9€ kupuješ 1 kg nečega što kod nas košta preko 2.000 dinara. E, sad, treba se raspitati gde, šta i kako jer u protivnom ljudi tumaraju. Za najbolje cene se i ne ide u Segedin, već u druge, tzv. švercerske diskonte. Segedin je dobar kompromis da se kupi i hrana i garderoba, da se prošeta, sedne u restoran i tome slično.

Sent from my Sony XPERIA M2 Aqua
Sto se tice ovog za HM, CA. U CA sam ajde uzeo koju stvar dok nisu stigli kod nas, ali HM u Arkadu je smejurija sto se tice muske garderobe u odnosu na HM u Delti.
Sto se tice hrane i hemije zna se gde se ide (Hatar, Tompaker), ali meni koji ne idem cesto i ne vracam AFA mi je totalno ne isplativo ici preko samo radi kupovine hrane
Kad sam bio pre Nove godine sa drugarom u Tompakeru, samo sam gledao stvari koje su na akciji i dooobro sam se preracunavao jer su samo naizgled cene bile nize, ali kad preracunas bas i nije tako.
Bolje otici u Suboticu na buvljak. Bio sam pricao sa svercerom u Tompakeru, kaze mi on i smeje se, da Madjari dolaze vikendom u SU na buvljak jer nasi kada vrate porez bude im jeftinije nego da kupuju kuci u HU
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Poslednjih 15 godina redovno idem u Djarmu, u poslednjih tri-cetiri godine 6-7 puta godišnje i savršeno mi je jasna računica. Što se tiče hrane, stvar je jasna, i bolje i jeftinije, a garderoba, pre svega za decu, je značajno jeftinija. Sebi najmanje kupujem. Idem i ja po našim radnjama, nisam baš neinformisan. U suštini, ako ne racunamo švercere, niko od ljudi koje znam, a koji se snabdevaju u Mađarskoj, ne ide da bi uštedeo u smislu da mu ostane para u džepu, već da za iste pare koje bi ovde potrošio, ima sve za klasu ili dve kvalitetnije. Jednostavno, mlekarskoj i mesnoj industriji Mađarske nikad nismo mogli parirati, oni su tu najjači u regionu. Hrane što se tiče, nema sta puno da se priča. Ostalo je šareno. Npr. poslednji put u Auchanu je bila akcija za Hajneken pivo gde se po ceni od 150ft, što je 0.5€ dobijala limenka 0.5l i staklena Hajneken čaša iste zapremine. Mesec dana pre toga, sama čaša je kostala toliko, a i to je bila akcija. Kod nas se za te pare uzima Jelen ili Lav. Kafa je dosta jeftinija, Nes, Jakobs, Davidof... 3 u 1 i te gluposti. I tako redom. Cocacola, Fanta i sl. imaju istu cenu kao kod nas, npr. i ko se uhvati baš za to, za njega zaista nema uštede. Ne piše slučajno u sred Mađarske na srpskom da se može uzeti najviše dva paketa pelena... Ima puno primera. Druga bitna stavka je AFA koja za najveći broj artikala ide i preko 25%. Razumem da nekog mrzi da čeka od pola sata do sat i po na prelazu, ali meni nije problem. Obično se radi o iznosu od 30-40€ tako da ne bi bio problem ni celu noć da čekam. Te pare ne mogu da zaradim ni za jedan ceo radni dan, što bih bio toliko komotan da ih ostavim Madjarima... Treća bitna stavka je gorivo. Predjem oko 270 km u jednom danu što je sa putarinom oko 2.500 dinara (tng). Ako se računa benzin, već je drugačija računica. Šverceri najviše idu starim putem i prelaze granicu više puta nedeljno tako da je njima računica jos povoljnija. Nije isto ni da li se ide iz NS ili BG. Sve ima svoje. Uglavnom, da ne postoji računica prosto ne može biti.

Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Slobo kontam ja tebe i slazem se sa tobom.
Govorio sam samo u svoje ime i svoje vidjenje kako stoje stvari.
Ja ne idem ni 3x godisnje u HU, tako da ne mogu ispratiti stvari koje se tamo odvijaju, nego na sta naletim kada odem.
Ne mrzi mene da cekam AFA, nego ne pazarim cifru za koju se vraca porez ;)
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

To i jeste ključno. Ko želi da profitira, ide u veću nabavku. Na malo se zaista ne isplati jer i taj dan košta i vremena, i goriva, i živaca.

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

nikaragva napisao:Mleko kupujem domaće, kajmak sam nahvatam, tako da kupovne varijante otpadaju kao loš malter.
Sireve mi često donose šoferi iz Italije. Veruj mi i najjeftinij je bolji od tih švercanih iz HU.
Više sam mislio na sve ostalo sem hrane, jer tu ne mogu da mi konkurišu, gurman sam ja :kezo:
A pa ti si elaborirao svercerske kanale jos onomad, za tebe ne vaze ovakve periferne ustede. Gorivo iz Ukrajne, sir iz Italije, nije tebi lose. :kezo:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Gde mu loše vidiš koliki je. :kezo:
Širim haos!
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Sve svoje nosim u sebi :kezo:

Slobo moraš nam napraviti spisak gde po šta da idemo :D
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Sve kupujem u Auchanu (bivša Cora). Svratim po alat, kućno zelenilo i opremu i sl., ako mi treba, u Baumax, garderoba u Arkadu i to je to.

Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Jel taj njihov novi propis o vinjetama kači i neke regionalne/magistralne pravce, ili i dalje samo autoput?
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Sloba napisao:Sve kupujem u Auchanu (bivša Cora). Svratim po alat, kućno zelenilo i opremu i sl., ako mi treba, u Baumax, garderoba u Arkadu i to je to.

Ja sam jednom bio u praktikeru nekom :)
Video sam povoljnih stvari, ali i nepovoljnih, i onda sam u jednom trentku prsao od preračunavanja forinte u dinare ili evre :D

Slobo kupi kvalitetan alat, a ne da svaki put kupuješ alat :D
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Ja kupio u DE neke mađarske kobasice (kad već nema naših) i nisu mi bile ništa posebno. U Srbiji ima boljih ljutih kobaja po radnjama...

Ona zimska salama im je očajna... masna u pm.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Sad vidim da im je godisnje ta putarina za jedan okrug 5000 ft. Ako neko ide za Segedin relativno cesto to mu nece podici mnogo trosak, iako nije bas za pohvalu sto su tako uveli.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Baš sam to hteo da napišem.

Više puta sam bio do Segedina u poslednje 2 - 3 godine. Par puta Ašan, par puta ono drugo nemam pojma kako se zove. Svaki put sam uzimao razne mesne prerađevine i nisam se oduševio apsolutno ničim. Mislim da kod nas može da se uzme u barem isto, a i mnogo bolje sigurno. Cena je možda bolja, pogotovo kad se skine ATA. Kad sam već tamo napunim i gepek Škodi da ne idem kod nas u prodavnicu.

Za tehniku je vredelo otići, kao i za garderobu kad su velika sniženja posle Nove Godine. Dobre stvari po dobrim cenama mogu da se nađu.

Tapatalk
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

nikaragva napisao:
Sloba napisao:Sve kupujem u Auchanu (bivša Cora). Svratim po alat, kućno zelenilo i opremu i sl., ako mi treba, u Baumax, garderoba u Arkadu i to je to.

Ja sam jednom bio u praktikeru nekom :)
Video sam povoljnih stvari, ali i nepovoljnih, i onda sam u jednom trentku prsao od preračunavanja forinte u dinare ili evre :D

Slobo kupi kvalitetan alat, a ne da svaki put kupuješ alat :D
Uzeo sam jesenas komplet vilastih ključeva, papagajke i kablove za paljenje, sasvim solidan kvalitet. Kablovi su čajna, ostalo made in DE. Ima svega, za svaki džep, kao i svugde. Imaju lepu baštu i baštenskiu opremu, ko voli... U Praktikeru sam uzeo Bosch bušilicu pre 8-9 godina. I oni su dobri i snabdeveni.

@nidza

Mora te neko uputiti šta da uzmeš, neko ko je probao više toga ili bar zna mađarski. Ljudi uzimaju napamet, onako na oko, pri tome ne znaju ni od kog je mesa, a kamoli šta je i koliko i čime je zacinjeno, da li je i kako sušeno itd. I ja sam se u početku milion puta ispalio. Nigde nema visejezicnih uputstava i deklaracija i to zaista jeste problem u početku. Ići ću u nedelju verovatno pa ću slikati par stvarčica za preporuku.:-)

Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Dogovoreno. Tnx.

Tapatalk
Odgovori