Poliranje / Voskiranje

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Re: Poliranje / Voskiranje

Post od Uroš S. »

matrix napisao: tu sam dosao do prajmera ostalo je ok
Rakhil napisao:Ovo postaje sve bolje i bolje :kezo:
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Ja cekam da stigne do DeLorean finisha pa da mu preporucimo dobrog farbara...
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Dobro je dok je samo farbar - plasim se da ce na kraju da zatreba i limar :kezo:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
matrix
Reactions:
Pridružio se: 24 Jan 2015, 23:08

Post od matrix »

momciiii pa nemojte tako ostecenje je jedna tanka linijica duzine 2cm i to je to i to na ivici samo sam hteo da kazem da sam blizu prajmera odnosno preterao sam na ivicima ostalo je ok odnosno vidim odsjaj svojih noktiju,al me muce neke bele tackice koje se vide samo pod reflektorom i neke sitne skoro mikroskopske pukotine koje opet vidim samo pod reflektorom...
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Ignorisi dezurne hejtere i okaci slike da vidimo kako ide taj 2000 finis :)
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Korisnikov avatar
rele
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2012, 21:11
Garaža: Honda CB 750 Four K,Ducati Scrambler F.T,Honda Monkey,Cupra Formentor,Fiat 500C
Kontakt:

Post od rele »

Nemoj samo vise grubo polirati a kamoli smirglati,verujem da si lak ovom akcijom dobrano istanjio.
A tu gde si probi valjalo bi da zatackas bojom i lakom.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Cime preporucujete da se poliraju ogrebotine na felni - bruseni aluminijum?
Postoji li neka pasta ili sredstvo?
Korisnikov avatar
rele
Reactions:
Garaža: Honda CB 750 Four K,Ducati Scrambler F.T,Honda Monkey,Cupra Formentor,Fiat 500C
Kontakt:

Post od rele »

Ako je felna u fabrickom izdanju onda je verovatno prelakirana i sitne ogrebotine u laku se tretiraju na uobicajen nacin.
Medjutim ako je "go" aluminijum onda treba da se koristi namenska pasta.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

https://www.facebook.com/media/set/?set ... 477&type=1

Zasto tripujete da je lak na vasem autu dovoljno cuvan, da mu ne treba smirgla? :mrgreen:
pedja1973
Reactions:
Pridružio se: 24 Feb 2015, 15:35

Post od pedja1973 »

Zamolio bih da mi pojasnite par stvari

Dakle imam auto koji ima jako solidnu boju i lak
Nema ogrebotina, nema nekakvih sitnih nepravilnosti (ono kao smirglom da ste prosli preko laka)
Cilj je zadrzati to stanje sto je duze moguce
e sada shvatio sam da postoji razlika izmedju poliranja i voskiranja
Kako sam ja razumeo poliranje skida jedan sloj laka(onaj koji je oksidovao)
Sa druge strane voskiranje bi trebalo da doda sloj voska na lak i time ga zastiti od spoljnih uticaja i time produzi zivot laka i samim tim i farbe

Da ne ulazimo u polemiku sta je bolje (koja firma)

Ono sto meni treba je da ja sam bez preterane muke, bez preteranih ulaganja (recimo u masine) mogu da odrzavam auto tako da farba sto je duze moguce ostane u stanju u kome je sada

U jednom mega marketu sam naleto na pakovanje firme K2 u kome se nalazi sampon sa voskom+sundjer+jelenska koza za samo 350din
to smatram dobrom cenom obzirom da sam u drugom megamarketu video samo sampon sa voskom firme sonax za 750din
ali dali je to dovoljno ili je potrebno koristiti i sam vosak

na nasim benziskim pumpama ima preparat K2 ultra wax po ceni od 500din

Ono sto mene zbunjuje je sto pise da je to pasta za poliranje sa voskom

Ja ne zelim pastu za poliranje koja bi skidala sloj laka, vec samo zastitila sadasnji lak.

Ja razumem da se vosak skida posle nekoliko pranja u zavisnosti od kvaliteta proizovoda ali to gledam na ovaj nacin. Svaki dan se tusirate ali jednom nedeljno udjete u kupatilo i ne izlazite sat vremena (struzete pete secete nokte itd) pa tako i sa kolima jednom u 2 ili 3 meseca odvojite 2, 3 sata i detaljno ga sredite.

Dakle kontretno pitanje je da li ova K2 pasta za poliranje sa voskom znaci da ona polira auto (ima abrazive-skida sloj laka) ili samo dodaje vosak i pogodna je za redovno samoodrzavanje auta

Ja zaista ne bi da krenem u neko poliranje auta preparatom koji bi skidao sloj laka jer mislim da je nepotrebno. Auto kada se lepo opere i osusi sija bolje nego vecina drugih auta po gradu. Ja bi samo da zadrzim to stanje sto duze.

Ili mozda gresim u terminu poliranje. Pa je sve to poliranje ali na razliciti nacin.

Unared hvala
Korisnikov avatar
rele
Reactions:
Kontakt:

Post od rele »

Kao prvo mislim da u temi imas vecinu odgovora na tvoja pitanja.
Kao drugo,kako sada stoje stvari vosak je dosta prevazidjen kao zastita i ako se trazi sto bolja trajnost i zastita laka prvo mesto zauzimaju keramicki premazi koji imaju trajnost i po nekoliko godina i veoma solidnu tvrdocu na laku nakon procesa sazrevanja.Dok vosak ima dosta ogranicenu zastitu od hemijskih agenasa i gotovo nikakvu tvrdocu.
Vosak se u svetu koristi uglavnom u hobi varijanti ili kao vrhunski show room proizvod za maksimalan sjaj i dubinu boje izlozbenih vozila, kod kojih su trajnost i zastita na drugom mestu a na prvom izgled.

Poliranje i voskiranje su dve razlicite stvari mada postoje preparati koji imaju zastitna i blago abrazivna svojstva.
pedja1973
Reactions:

Post od pedja1973 »

Dobro ovaj deo sam razumeo oko prevazidjenosti voskiranja
mada ja jesam amater i to bi moglo da se kaze da je hobi varijanta
ja i ne bi umeo da radim to drugacije

A sta je sa ovom K2 pastom
jel mogu da nastetim autu ako bi snjom voskirao auto

Moje razmisljanje je ovako
probam ako je dobro ok ako nije i onako ce da se spere i nikom nista

ja i onako ne bi smeo da radim sa necim sto bi ostetilo lak ili izazvalo neke fleke
Korisnikov avatar
rele
Reactions:
Kontakt:

Post od rele »

Nece stetiti ali...
I za te hobi varijante moras ispostovati odredjenu proceduru da bi predupredio stetu tj tragove na laku.
Ima zasebna tema o pranju a par stranica unazad i dobar sematski prikaz sa objasnjenjima kako prati auto.
Nakon pranja je obavezna dekontaminacija laka koja moze biti fizicka i hemijska pa tek nakon toga voskiranje kao neki vid zastite.
Vilede,sundjere i slicne stvari zaboravi,postoje namenski proizvodi za pranje,susenje itd...
K2 nije nesto sto je i za ocekivati u tom cenovnom rangu ali ako uradis sve pravilno u pripremi svakako je bolje nego bez icega.
Ako te zanima da malo ozbiljnije se brines o ljubimcu imas i forum za te stvari pa malo procesljaj da vidis sta te sve zanima.
http://www.detailing-serbia.com
pedja1973
Reactions:

Post od pedja1973 »

HVALA HVALA
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Ako voskiraš bez gline prethodno u najboljem slučaju neċeš napraviti ništa bolje u odnosu na stanje kakvo jeste sada.
Huawei P6 TT
Odgovori