Nidzo,
Daleko od toga da sam kritičar... Ali svakako da neću gledati neki totalni trash
Što se The Matrix tiče, može se slobodno reći da se film deli na pre i posle njega!
Krenuću prvo od efekata.
-Čuveni bullet time
-Dodge this!
-Neo i Agent Smith u podzemnoj železnici
-I’M GOING TO SHOW THEM A WORLD WITHOUT YOU
-Welcome to the desert of the real!
-"Buđenje" iz Matrixa
Dalje, s tehničke strane neprevaziđen. U par navrata su korišećene Panavision veliko formatne kamere, kvalitet snimka je top-notch. Ukombinovan sa zelenkastom gradacijom daje jedinstven i vrlo verovatno najprepozantljiviji šmek u industriji. Za razliku od 90% novih koji samo udare na tople boje...
>Čuvena scena na vrhu zgrade kada Neo izbegava metke zapravo je snimana u prostoru od par kvadrata okruženim zelenim ekranima. Zanimljivo je da to nije snimano video kamerama, već zapravo gledamo ukomponovane fotografije! Pošto ovde ima dosta ljudi koji se lože na tehniku i foto reći ću da je u pitanju bilo 180 Canon EOS 5 camera postavljenih u krug i podešenih na naizmenično okidanje.
>Sve ovo je manje-više nebitno dok se ne stigne do plota!
Film je i dan danas ne razjašnjen šta i kako, i postoji na desetine teorija o čemu je zapravo The Matrix. U filmu se pojavljuje na gomile skrivenih poruka od kojih su se neke i obistinile (hint 9/11) Niti jedan broj koji se našao u kadru nije slučajnost...
Priča je zaista genijalna. Dok je neki upoređuju s današnjim Velikim Bratom, govoreći kako smo svi mi zapravo robovi modernog sveta, niko i ništa sem kontrolisanih ovaca... Po meni je više spiritualne prirode i govori o prosotu/energiji/materiji. Da je sve zapravo iluzija i jedino što je "pravo" su impulsi "koje proizvodi naš mozak"
Jer, There is no spoon!
>Sve u svemu, i onaj ko ne ukapira poentu filma (koji god to način bio), Matrix je prepun dinamike, ludih kadrova, brzine. Nastavci naravno da nisu egal, kada je prvi neponovljiv. U prvom je SVE rečeno (sam kraj filma). Nastavci su više zbog velike potražnje...
Terminator 2 (a može i 1)
Ne bih preterano pisao jer je Laki već objasnio.
Dodaću samo da je priča takođe remek delo. Prvi deo je možda i najbolja, šteta što prvenac nije najbolje realizovan (sa onakvom pričom je imao potencijal da bude među najboljim filmovima ikada).
Nemam ja ništa protiv ovih novih filmova, eto, samo moje je mišljenje da "propali glumac na brodveju koji traži novu šansu" i slični pitki filmovi nemaju šta da traže pored gorepomenutih...
Na stranu današnje poremećene vrednosti, masovno zatupljivanje i propagiranje mediokriteta (u svim poljima, u svim granama).
To je naravno samo moje mišljenje, volim photo&video, poštujem i tuđ ukus...
Izvinjavam se na ovolikom postu i smaranju.
Pozz