Poliranje / Voskiranje

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Cherokee
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI

Re: Poliranje / Voskiranje

Post od Cherokee »

Rele, jel mozes dati neko poredjenje pripreme laka za poliranje sa sledecim stvarima:
1. glina
2. vodena smirgla granulacije P2000 i vise
3. abralon (koji ide na rotacionu masinu)
sta se postize, kakve su razlike itd?
pedja1973
Reactions:
Pridružio se: 24 Feb 2015, 15:35

Post od pedja1973 »

koliko kapiram najbolje je da perem ovim samponom sa voskom i ne diram nista
Korisnikov avatar
rele
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2012, 21:11
Garaža: Honda CB 750 Four K,Ducati Scrambler F.T,Honda Monkey,Cupra Formentor,Fiat 500C
Kontakt:

Post od rele »

Ako hoces da sto vise sacuvas lak pranje samponom sa voskom nece puno doprineti tome.

Kakvo te poredjenje zanima Che...?

Glina svakako ide kao deo ciscenja laka pre nego masina dodje na lak.

Sto se tice upotrebe smirgle tu ima dosta razlicitih misljenja i nacina rada.

Ja izbegavam smirglu koliko god je to moguce i kada je upotrebljavam to je strogo ograniceno na kriticna mesta i mesta sa kojima nisam zadovoljan nakon prve faze tj compound-a.

Po meni abralon,trizact itd imaju pratecu ulogu nakon smirglanja kompletnog auta sa grubljim granulacijama tj posle 2000 i 2500 po meni ima smisla ici sa 3,4,5000 abralonom.
Ako na dosta ostecen lak odmah krenes sa 3,4 ili 5000 neces skinuti nista posebno(sva dublja ostecenja ce ostati) sto se vec nece skinuti sa compound fazom sto ce reci samo gubljenje vremena i uzaludno skidanje laka.
Znaci abraloni veoma fine gradacije su meni kao ispomoc ako radim ceo auto tj smirglam ga sa 2000,to sam radio par puta i tada su od velike pomoci.
Kod tackastog smirglanja mi je dovoljno sa 2000-3000 rucnog saniranja pa masina.
pedja1973
Reactions:

Post od pedja1973 »

pa sta da radim onda
imate neki savet za obicno amatersko odrzavanje auta
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Imaš onaj vosak i polir pastu zajedno koja radi po hemijskom principu. Ja sam koristio Turtle Wax. Nema abraziv i ne treba mašina, nego se rukom kružnim pokretima sunđerom utrlja. Vezuje oksidisani mrtvi deo boje sa površine i popunjava ogrebotine. Kad se utrlja ceo auto i osuši, pamučnom krpom se skine višak.

Na Alfi ništa nisam nikad radio, sve nešto hoću da je odvezem kod ljudi koji to rade ozbiljno, ali na Stilu sam imao fenomenalne rezultate. Auto bude ko perla koliko se ogleda, ne bude više beo.

Tapatalk
Korisnikov avatar
WEST 014
Reactions:
Pridružio se: 27 Maj 2013, 14:46

Post od WEST 014 »

pedja1973 napisao:pa sta da radim onda
imate neki savet za obicno amatersko odrzavanje auta
Posto ti je auto verovatno ''usvirlan'' a tebi to verovatno ne smeta dacu ti jedan savet.
Trudi se da koliko toliko pravilno peres auto, o tome imas svuda dosta reci. Na savrseno cist lak nanosi vosak, mozes i taj K2. Ja sam ga imao pre 100 godina i meni je uz pranje neagresivnim sredstvima izdrzao 3 meseca na autu. Hocu reci te pare koje kosta i nije los, ali se tesko brise, hoce nekad na tamnim bojama i fleke da ostavi itd.. Ako imas para uzmi nesto bolje tipa Megs, Collinite, Dodo ili slicno. Ako ne uzmi K2 ili bolje neki Sonax vosak. Ta amaterska pakovanja na kojima pise da su i vosak i polir, uglavnom abrazivno dejstvo je nikakvo.. Ne mogu ukloniti tragove smirgle, niti ostecenja u laku. Mogu u blazoj meri da uklone oksidaciju, i da malo povrate sjaj boji. Imaju dosta silikona u sebi pa dosta maskiraju pravo stanje laka. Ako ti je stalo do odrzavanja barem zameni jelensku kozicu sa nekim krstenim peskirom za susenje, jer jelenska jade zna da napravi. Ulozi par hiljada dinara u dobar vosak, peskir, sampon i imaces solidno sacuvan lak (ne i besprekoran). Ne peri auto ferijem, ne trljaj ga sundjerom, ne susi jelenskom, i vec si na nekom dobrom putu.
pedja1973
Reactions:

Post od pedja1973 »

Ok ovo je dosta konkretniji odgovor
puno hvala

ok onda jos jedno pitanje
koji amaterski vosak da kupim
spomenuo si par firmi verovatno ti je poznata i dostupnost njihova

moze neki bas konkretan

sonaxa sam vidjao svuda redno pa sad ima tecni neki pa pasta

ajmo neki konkretno sada

recimo ovaj http://autokozmetikashop.com/sonax/liqu ... 50-ml.html
Korisnikov avatar
WEST 014
Reactions:
Pridružio se: 27 Maj 2013, 14:46

Post od WEST 014 »

Ovo sto si izbacio je vosak. Mozes i njega da kupis. Ako zelis nesto bolje (skuplje) obrati mi se na PP da ti dam kontakt gde sta mozes da nabavis.
pedja1973
Reactions:

Post od pedja1973 »

pa mene to zanima
ne poliranje
trenutno laku i farbi ama bas nista ne fali
samo da to stanje zadrzim sto duze
a potrebna mi je preporuka za sredstvo kojim cu to stanje sto duze zadrzati
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Najpre ces ga ocuvati ako ga peres po propisu. Prelistaj par strana unazad ima jednostavno uputstvo za pravilno pranje.
pedja1973
Reactions:

Post od pedja1973 »

Pa po mom skromnom misljenju i to je posteniji i bolji odgovor od ostalih

ne bi da zvucim grubo ali
ko pri cistoj svesti kupi nov auto pa posle par meseci
predje jednom smirglom
pa drugom smirglom
pa glinom
izmedju toga raznim hemikalijama
pa pastom sa abrazivom jedne granulacije
pa pasta sa abrazivom druge granulacije
da bi na kraju presao voskom

ja licno ni u snu, a kada bi to i sanjao reko bi da je to bila nocna mora
:))
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Niko ti nije preporucivao da smirglas ili poliras nov auto bez potrebe. Ako si trazio savet u kom megamarketu da kupis mega sjaj za auto dosao si na pogresno mesto.

Detailing je ozbiljna disciplina za profesionalce ili bas predane entuzijaste i prvo bi mogao da procitas nesto o tome pre nego sto se sprdas sa odgovorima ljudi koji su ti dobronamerno odgovorili.
pedja1973
Reactions:

Post od pedja1973 »

Ne sprdam se ja ni sa kim (to si ti uradio rekavsi da mega market mega sjaj)

Ali ne treba praviti ni nauku tamo gde je nema

Pranje auta nije nauka

Na jednostavno pitanje nisam dobio jednostavan odgovor (osim tvog i jos jednog koji je rekao isto sto i ti)

Lepo sam reko da ne bi da zvucim grubo (upravo zato da nebi izazvao ovakvu reakciju)

U svakom slucaju da ne duzim hvala vama lepo, ovaj forum ipak nije za mene
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

K2 nažalost jeste megamarket mega sjaj. Kao i sve, stvari mogu da se odrade, i da se urade kako treba. Nije nauka, ali ima nekih stvari koje van ovakvih foruma nisu opste poznate kao pranje sa dve kofe, ne sundjerom nego vunenom rukavicom, a sve pre i poske toga sto se uradi kao sto je fizicka ili hemijska dekontaminacija ili razliciti nivoi zastite, obican vosak, sealant, sinteticke zastite ili keramicke, je samo plus. Sve ti pise u ovoj temi, ali zasto bi citao, jel.

To sto 95% ljudi izvoskira auto na parkingu voskom sa pumpe ne znaci da tako treba.
Huawei P6 TT
pedja1973
Reactions:

Post od pedja1973 »

Pa ja se i sa tobom slazem
Ali smisao foruma je za siroke mase, a ne za strikto profesionalce. Za to postoje druge stvari(recimo forum u kome se clanstvo odobrava sa preporukom)

Slozicu se sa tobom
postoje
-profesionalci
-oni koji to rade iz hobija
-amateri

Ja sam astrofizicar pa kad mi dodju studenti ja pricam fiziku
kad doju oni koji to rade iz hobija(95 % njih nema pojma fiziku vec jednostavno se dive nebu) ja pokusavam da im objasnim fiziku na stvarima sa kojima se svaki dan srecu
a kad mi doju amateri ja pricam o lepim bojama koje zrace zvezde

Ja sam amater u ovome
Trebalo je reci profesionalci to rade profesionalno i to je komplikovano za amatersku varijantu
a tebi kao amateru ne savetujem da se pekljas sa time vec radis to to i to a kad dodje vreme odes kod profesionalca i on ti odradi posao

Vrlo prosto
bez nauke bez zamajavanja i izraza koje ne mogu da stignem da zapamtim

Zao mi je sto zvucim kao da se svadjam, ali mi to nije namera
Odgovori