Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
dgajic
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 21:03

Re: Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Post od dgajic »

Meni upravo zavrsavaju projekat grejanja za novu kucu (koju tej treba da gradim). Ja sam u sustini trazio nisko temperaturno grejanje, zbog toplotne pumpe, i isto ne zelim plocice u spavacim sobama. Ima tu jos jedan faktor, u sobama je dosta povrsine poda pod namestajem - a kod podnog je upravo pod grejna povrsina, tako da to treba pazljivo proracunati. Takodje sam pred projektanta stavio zahtev da zelim istu instalaciju da koristim za hladjenje leti.
Zavrshih sa podnim i plocicama svuda sem u spavacim, gde ce biti zidno + radijator sa malo vise rebara da bi potrebna temp bila niza. Imam jedan veci radijator i za dnevnu, posto mi projektant kaze da je podno malo inertno pa za prelaz. U pitanju su 2 odvojena sistema cevi, posto ce se podno i zidno koristiti i za hladjenje.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

A kakve veze ima slobodna povrsina poda sa grejnim mogucnostima. Glavna stvar kod podnog grejanja je konstantna temperatura, pa tako i namestaj poprima vecu / nizu temperaturu i to u praksi super radi. Mi imamo za svaku sobu termostat i tu podesimo zeljenu temperaturu i njega samo iskljucim na leto... Meni je sistem savrsen (a imam laminat plus zolaciju-zvucnu) jedino sto imam stres od izbijanja vode gde ne treba i sto sam vec jedamput menjao vodenu pumpu - a rekli su mi ljudi da to mogu da ocekujem i u buduce. Inace jako popularan sistem u NL, posebno u kombinaciji sa solarnim dogrevanjem. Kolega mi je pre 2 godine instalirao solarne elektricne panele (za oko 5000Eur) i vise uopste ne placa elektricnu energiju (kuca 150m2 reda 85Eur-a mesecno), sada hoce da smanji potrosnju gasa (reda 55Eur-a) sa solarnim dogrevanjem...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Samo solarnim panelima dobije dovoljno el. energije za celu kucu? To je pretpostavljam sa vracanjem u mrezu energije.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Bas tako. Za sada postoji dobar zakon, da sve sto se pusti u mrezu (komsijama :)) moze da se povuce bez dodatnih troskova, e dokle ce to da vazi videcemo. Za pocetak zakonska regulativa a posle broilo mora da bude u mogucnosti da belezi negativne vrednosti... Baterije su skupe i kratkotrajne, dobra je kombinacija sa pretvaranjem viska u toplotnu energiju / hladjenje, ali sve zahteva investicije, prostor i komplikuje sistem... pa svi se nadaju da ce izvuci (ili bar deo) investiciju dok traje taj zakon. Kinezi su postali jako kvalitetni i dostupni, a kazu (neke kolege imaju i po 10godina panele) da su jako dugovecni - bar 30god...
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Bas sam hteo da pitam to za baterije.

Da bi imao kakav takav kvalitet, treba ti 5000e i za bateriju (neku od viljuskara).
dgajic
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 21:03

Post od dgajic »

ljuba napisao:A kakve veze ima slobodna povrsina poda sa grejnim mogucnostima. Glavna stvar kod podnog grejanja je konstantna temperatura, pa tako i namestaj poprima vecu / nizu temperaturu i to u praksi super radi.
Pod je grejna povrsina, a ako na deo poda stavis izolator (drveni orman) smanjujes grejnu povrsinu, a samim tim i efekat. Ako pogledas upustvo za proracune podnog grejanja, videces da se u kalkulaciju uzima samo slobodna povrsina. Ne sumljam da ti podno radi odlicno, ja sam ga takodje izabrao - meni licno je najveci strah nestrucna ugradnja, posto je sistem sto se tice odrzavanja kompleksniji od radijatorskog. Gledacu da nadjem nekog sa referencama, i relevantnim iskustvom.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Ako pogledas definiciju toplotnog izolatora (ne racunajuci apsolutni vakum) to je funkcija provodjenja temperaturne energije u funkciji od vremena. Znaci samo je pitanje kada - ne i da li ce. Opet je pitanje izolacije da se usmerava u pravom smeru, ali namestaj i sve ostalo u prostoriji moze lako da se modeluje uz poveliku vremensku konstantu... U svakom slucaju sigurno da ima uticaja, ali koliko to je pitanje (po meni minimalno)...
Da bi imao kakav takav kvalitet, treba ti 5000e i za bateriju (neku od viljuskara).
Ma kolega je dobio i od firme fantasticne akumulatore (100Ah 300Eur-a komad od UPS-a mora da se menjaju na 3 god a sama garancija na akumulatore je 5god, a kazu da guraju bar 10) da moze bez problema i to da napravi, ali jednostavno nije hteo da se zeza sa tim
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

19cm tarket sam koristio samo u nemaxkoj iako je vecina peoiuvodjaca prihvata taj standart. sam print je isti eggerov 832. Kod nas on ide u sirini 33cm. Zato mi je cudno kod tebe to. Tarket serije kostaju oko 1800din a egerove oko 800din u tom printu. Sad sta je po sredi ebem li ga. Uvoz il neka serija koju vido nisam a radim sa galerijom solidno
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Kako komarnik moze da se uradi da izgleda sto bolje i da bude sto funkcionalniji?
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Post od Stjepa »

Brate ovo je isto kao da si pitao šta je to lepa devojka. :)

Za konkretan odgovor moraš biti i ti precizan sa pitanjem.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Da se sto manje vidi da je tu, naravno ne mislim kroz prozor gledano vec da sto manje narusi izgled okvira prozora.

Pod funkcionalnost spada da eventualno moze da se stavlja i skida, tipa da je na magnet ili tako nesto.

P.S. ako ne postoji komarnik na magnet, sva prava su rezervisana i angazujem Paju u slucaju da se pojavi.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

AluRoll pogledaj.

TT
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Post od Stjepa »

Ne znam gde može da se naruči, ali video sam na par mesta komarnike koji su kao roletne. Al kao što rekoh ne znam gde to naći
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Svi živi rade to, samo treba dobro izabrati.

Vipol isto može da pogleda.

TT
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Imate li predlog gde da kupim komarnike?

PVC je stolarija
Odgovori