Parking servis

Stanje na putevima, registracija, osiguranje i druge informacije
Odgovori
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:
Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
Garaža: VW Passat B5.5 Variant

Re: Parking servis

Post od TDI »

Jel se nekome od vas desilo nekad da vam stigne na kucnu adresu kazna za parkiranje auta koji ste nedavno prodali?
Slika
„ Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин. ” - Лав Николајевич Толстој
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Svakome ako auto nije prenet...
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:
Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
Garaža: VW Passat B5.5 Variant

Post od TDI »

Ja sam imao takvo neprijatno iskustvo. I otisao u parking servis i rekao kako stoje stvari. Pokazao dokaz da sam prodao taj auto. Oni su rekli da ne mogu nikako da mi pomognu. Coveka kome sam prodao auto nisam mogao da nadjem, pa sam se malo raspitao i receno mi je da ne placam kaznu, a ako me slucajno zovu ili tako nesto...Da se odazovem i da ponesem kupoprodajni ugovor kao dokaz da auto vise nije moj. Ali nije me niko zvao.
Slika
„ Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин. ” - Лав Николајевич Толстој
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Cek bre, ne mozes da nadjes coveka koji vozi tvoj auto?
Otvorena su ti vrata za probleme vece od parkinga....
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Kazne "Parking servisa" zastarevaju posle godinu dana
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/540449 ... odinu-dana

Kazne "Parking servisa" za nepropisano parkiranje zastarevaju u roku od godinu dana ako je vlasnik vozila fizičko lice, a u roku od tri godine ako je u pitanju pravno lice.

Isti je slučaj i sa potraživanjima svih ostalih komunalih preduzeća.

Taj stav zauzeo je Vrhovni kasacioni sud (VKS) u odluci koja je objavljena na njegovom sajtu u Bazi sudske prakse suda, u jednom slučaju revizije i zahteva za tumačenjem roka zastarelosti kod komunalnih potraživanja.

Inače, kako je Tanjugu rečeno u VKS u našem pravnom sistemu sudska praksa nije izvor prava, ali odluke i stavovi najvišeg suda utiču snagom argumenata na ujednačavanje sudske prakse.

Do skoro sudska praksa nije bila ujednačena po ovom pitanju, pa su u konkretnom predmetu koji je bio predmet revizije VKS nižestepeni sudovi za nepoštovanje propisa o parkiranju primenili opšti rok zastarelosti od 10 godina.

U tom smislu ova odluka od Vrhovnog kasaciong suda od 17. decembra 2014. godine je presedan koji bi ubuduće trebalo da poštuju svi nižestepeni sudovi kada je u pitanju naplata komunalnih potraživanja.

"Ovom odlukom niko nije uskraćen u ostvarenju svojih prava, već se od pružaoca komunalnih usluga zahteva poštovanje propisanih zakonskih rokova, što je u interesu pravne sigurnosti", navode u VKS.

Za naplatu potraživanja Parking servisa i druga kominalna potraživanja od sredine 2012. godine nadležni su isključivo privatni izvršitelji.

Potpredsednik Komore izvršitelja Svetlana Manić rekla je Tanjugu da kada je u pitanju postupanje u predmetima JKP "Parking servis" i drugih komunalnih preduzeća, izvršitelji prilikom dobijanja predloga za izvršenje ne cene zastarelost potraživanja.

Izvršitelji utvrđuju ispunjenost uslova za donošenje zaključka o izvršenju kako to predviđa Zakon o izvršenju i obezbeđenju, naglasila je ona.

"Ukoliko smatra da je osnovano, izvršni dužnik može istaći prigovor zastarelosti o kome će odlučivati sud. Kada je taj prigovor osnovan, sud će ga usvojiti i staviće van snage zaključak izvršitelja, tako da zastarelo potraživanje neće biti naplaćeno", ukazala je Manić.

Inače, kada su u pitanju potraživanja "Parking servisa", rok zastarelosti počinje da teče od trenutka pisanja kazne za nepropisno parkiranje, a prekida se u trenutku podnošenja predloga za izvršenje privatnom izvršitelju.

Pomenuti pravni stav VKS je zauzeo u toku jednog postupka revizije povodom kazni Parking servisa zbog nepropisnog parkiranja izrečenih 2003, 2004. godine.
Sud je zaključio da je nastupila zastarelost potraživanja, pošto je u tom slučaju tužba sudu podneta tek 2007. godine (tada nije bilo privatnih izvršitelja koji su od 2012. isključivo nadležni za naplatu komunalnih potraživanja).
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

I koji je motiv za ovakvu odluku, kome ovakva odluka služi?
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Motiv je pravo. Cilj je pravni poredak. Izgleda da u VKS ipak sedi neko s malo mozga.

Huawei P6 TT
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

A sto bi se zastarevanje razlikovalo u odnosu na komunalno i neko drugo preduzece?
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Vlado šta si hteo da pitaš tačno?
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Pajo, utice li ovo nekako na ona moja sitna potrazivanja? :)

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Dobro je, ipak nije 10 godina :p
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Misliš mašala dugovanja?
Utiče naravno. Znam za ovo i imam presudu i u ponedaljak šaljem podnesak.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Da, ta sitna dugovanja :D Dobro je da tamo nisu uracunali i 2014. godinu.

Ajde, javi ako dodje do nekog preokreta, da ne moram da bacam svecu na cosak, da nam zaradi kazne :kezo:

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Znaci ako ti napisu onu doplatnu kartu i prodje godinu dana a oni to ne naplate, zastareva?
Odgovori