Letnje gume

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Re: Letnje gume

Post od dragan »

meni se stara fudla diadem linero nazubila za 10tak hiljada km i to na laganom kliju 2...
jeste prastari model i mozda nije merodavan, ali meni je bila uzasna...
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

E fala ti, aj nemoj više da se javljaš, bar dok ne padne sneg.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

:rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

@NexT,
Kao prvo imas ti i Tigar npr. Siguru 195/65R15 91T, jel mislis da je ta guma dovoljna za npr. jednog Passata, 406, lagunu, Stila... bez obzira sto kao ispunjaca standard, neces npr. ici preko 190km/h, index tezine je zadovoljavajuc-standardan za tu dimenziju.
Naravno da nije iako se pravi u toj dimenziji, i samo lud covek koji ne razmislja i koji ide neinformisan moze staviti tu gumu bez obizra na cenu.
E onda imas i Fuldu Ecocontrol na istim npr. autima isto 195/65R15 91T, to opet samo lud covek moze da stavi, jer je guma za 13-14'' dobar izbor, za sve vise tu je CaratProgresso, odnosno od ove godine EcoControl HP.

E onda nije isto da li tu istu gumu CaratProgreso stavis na npr. Golfa, Megana, Civic, 307, 308, Stilo u npr. 205/55R16 ili na BMW, Audi, Merc koji npr. imaju dosta bolje lezanje, teza su auta i dosta brze jedu-kida gume i potrebna im je premium guma ako hoces da predjes km sa njima.
Sa druge strane slazem se, malo je cudno da bas otpadaju parcici sa iste(slikaj), zato je reklamiraj kad skines jer imas 3 godine garancije, a nije proslo 3 godine. Pa cisto vidi sta ce da kazu, zbog cega.
Ivancho je video, pa mzoda i on moze da kaze sta joj se desilo, na sta sumnja.

Predpostavljam da je pritisak bio propisan, jer uglavnom se taj auto vozi autoputem i pod opterecenjem, tako da pritisak je trebao biti na njima nesto visi, tj. trebale su da se drze na onom gornjem preporucenom pritisku.

Pre neki dan dolazi mi kum od drugara, vozi Lagunu 2 full, kupuje gume vec 3 meseca. Uglavnom telefonski razgovor sta imam, koje sta la la, kaze necu samo GY EfficientGrip brzo se trose. Reko nemoguce, znam par slucajeva gde su pregurale 50k km-oko 5mm sare vozi se polako Passat B5, Octavia A5 1.9TDI 60k km imaju sad oko 3.5-4mm, i da ne smaram vas. Reko ajde dodji da pogledam pa da vidimo da li da menjas 2 ili 4.
Dolazi lik, sagnem se prednji levi tocak GY EG DOT 2010 izlizana spoljna strana i to onako skoro pa neupotrebljivo, po slobodnoj proceni pritisak u gumi 1.5bar. Prednja desna rezevna NCT5 isto GY isara OK ali na par mesta na gaznom sloju procepana sa nekih 4mm sare, zadnja desna GY EG DOT 2010 bas OK oko 5mm sare pritisak nije propisan, ali nije ni kako treba. Zadnja leva Firestone matora, nisam ni gledao DOT-djubre.
Reko druze sve 4 su za zamenu, a ova jedna zadnja za rezervnu. Joooj, kukuku, ne mogu sad, bar 2 sad tra la la.
Uglavnom uze Semperit Speed-Life i pita koliko ce da traje. Pa reko ako ces kontrolisati pritisak i trap nikad kao do sad, verovatno ne dugo, a ako hoces da ti traje mora trap biti nacentriran i pritisak da proveravas na 2-3 nedelje. Kaze dobro. E sad videcemo koliko ce postovati kad bude menajo i ove druge 2, mada kako mi deluje dok se ne raspadnu nece. :kezo:
A da inace je radio trap jer je skoro menjao sponu sa dve razlicite gume, sa tim sto je jedna, ta leva pojedena na gaznom sloju sa spoljne strane, pa verovatno nije moglo ni da se nacentrira kako treba. Reko odradi ponovo, ali da li ce, mislim da ne ali ajde.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

Redovan pritisak za ovu dimenziju je 2.0 na svim tockovima, ja sam drzao na 2.2 na svim tockovima.
Trap se redovno centrira (to makar ivan zna) i nije problem u neravnomernom trosenju.

Opet kazem, guma nije pravila problem koji je ocekivan, da se uplastici ili da se potrosi jako brzo, nego otpadaju parcici.
Gume sam reklamirao, naravno odje*ali su me. GUme cu opet reklamirati, ne iz moje zelje da dobijem nove - to ne ocekujem, nego jednostavno, ne moze tako.
Ivana i njegov servis necu da uvlacim u to, jednostavno oni nisu nista krivi. Kriva je fabrika koja je to napravila.

Ako su napisali da je cena XX.XXX RSD i da je guma uradjena po specifikacijama i standardima kojim je obelezena, ne moze niko da kaze "ta guma ne moze na Mercedes, a moze na Peugeot", ili ta guma je za one koji malo prelaze. Znaci, nek se potrosi za pola sezone, ali neka do kraja ostane citava.

Sad cemo da uzmemo nesto normalno, a na zimu Dunlop 4D :D
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

Drugar uzima za A6 gume, i jedan lik mu je ponudio za 50% cene gume koje su stajale u magacinu. Nove, Conti, 2 su dot iz 2007, dve iz 2008.
Realno je da ce ih potrositi u ovoj, eventualno sledecoj sezoni. 17ice su u pitanju, prilicno velika usteda..

Jel da uzima il da batali?
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

da ih uzima...
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Ako prelazi puno neka ih uzme. Ako prelazi 10-20k km godisnje njet.
nixa
Reactions:
Pridružio se: 10 Jan 2012, 21:52

Post od nixa »

Da napišem i ja svoje utiske o gumi Bridgestore B390, posle nekih 40000km, fabrička ugradnja, made in Turkey, dim 195/65/15, dot jun 2009.

Guma je počela da se ubrzano jede po bočnim ivicama i tu je skoro došla do graničnika, dok u sredini gume ima 4-5mm šare. Pritisak je redovno kontrolisan, uvek vožene sa azotom, trap prekontrolisan i bio je idealno ravan... Da li su kilometri učinili svoje, ali moja procena je još nekih 10000km (maximum) i to je to...

Inače, guma drži idealno, na vodi je fenomenalna, performanse su za svaku pohvalu!
Korisnikov avatar
noob
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:24

Post od noob »

Koliko bi bi trebala da pređe guma ako smatras da je malo 50k km?

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Vazno da je tvoj auto u top stanju, gram dima ne izbacuje, kocnice guzvaju asfalt, a signalizacija svetli kao svetla stadiona.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

taj auto prelazi 80-90.000 godisnje, a zimski set mu je na 16icama...

Oke, fala :doubleup:
nixa
Reactions:
Pridružio se: 10 Jan 2012, 21:52

Post od nixa »

noob napisao:Koliko bi bi trebala da pređe guma ako smatras da je malo 50k km?
Gde piše da smatram da je malo? :)
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Ja bih to odmah menjao. :lol:
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

NexT napisao:taj auto prelazi 80-90.000 godisnje, a zimski set mu je na 16icama...

Oke, fala :doubleup:
Taj auto onda svako prolece i svaku jesen dobija nove gume? :D
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

Pa recimo tako nekako... Ove Michelin koje su sad na autu je uzeo proslog aprila, po skidanju zimskih i sad su dosle na red da se menjaju...

Zimske izdrze 2 sezone...
Odgovori