Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od starac vujadin »

Mora malo starac da reaguje kada dete u tebi počne mnog da preteruje...ne radi tebe ili mene, nego radi ovog naroda okolo ;)
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

A i da zaradite 1500 dinara + sendvič! :kezo:
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

To bi valjda trebalo ti da nam objasniš kako ide...? :)
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Slika
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

starac vujadin napisao:To bi valjda trebalo ti da nam objasniš kako ide...? :)
Jel ti to po programu ili..? :)

Svako ko prati ovu temu videće ko svakodnevno ostavlja ovde postove, kao robot da je u pitanju! :)
Poslednja izmena od samo polako u 18 Mar 2015, 13:26, izmenjeno 2 puta ukupno.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Meni je latinska amerika interesantna sa stanovista razlicitosti. Verujem da mnogi kod nas misle da je to sve bivsa spaniska kolonija. Postoje evropske juzno americke zemlje gde su poput urugvaja i argentine italijani i spanci glavne etnicke zajednice i nekih drugih gde su zastupljena indijanska plemena. Mnogo je to heterogenije nego sto se moze pretpostaviti. Sigurno je tako i u ekonomskom smislu.

Predlazem da pogledate serijal od gorana milica - idemo na put juzna amerika. Ima na youtubu. Jako poucan, zanimljiv putopis.
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Meanwhile in Serbia

Slika
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

Драгољуб Бакић, члан Академије архитектуре Београда и архитекта који је пројектовао халу „Пионир“, позвао је власти да не срљају већ да врате пројекат у окриље генералног урбанистичког плана који предвиђа парк на овој локацији.

- Нисам срећан што о овоме говоримо на улици, али изгледа да морамо. Када смо последњи пут разговарали у Скупштини града испало је по објашњењу градоначелника да смо ми, архитекте из Академије дошли да нам објасни шта нам није јасно. Испало је да смо, кад нам је објаснио, ми отишли задовољни. То није тачно и зато смо поново овде. Није касно за реаговање јер ништа до сада није озбиљно урађено. За сада су то само шљаштеће игрице. Имамо макету и још друге макете које долазе. Каже градоначелник да ће му још показати шта ће бити, тако да и он сазнаје од других шта ће бити у Београду“, поручио је Бакић.

Он је оценио и да је апсурдно, када коначно постоји прилика да се уради урбанистички пројекат у Београду – да га ради инвеститор а не домаћи урбанисти.

Он је истакао да само стижу макете, за које не знамо ни ко их је урадио, а онда урбанисти у Урбанистичком заводу добијају задатак да према макети направе просторни план који не решава ништа.

„Ми кажемо да се обустави пројекат и да се види како штета да се спречи. Тражимо да се врати овај простор у јурисдикцију генералног плана где стоји да је то јавни простор, где се налазе јавни објекти и да је то опште добро. То је највредније парче Београда које је остало. Хвала градским властима што су то очистили и сада се види који је потенцијал тог простора. Дајте да се поштује генерални план и да ту направимо диван парк на обали Саве са шеталиштем и да у њему уживају сви Београђани и њихови гости“, поручио је Бакић.

Према нејговим речима, мостови преко Аде и нарочито Земун-Борча отворили су многе могућности и Академија се спрема да да предлоге где да се најављених три милијарде долара инвестира.

„Нама је итекако стало до тих три милијарде, али да то буде артикулисано. Овај простор заслужује међународни конкурс, да то буде поезија од простора. Сада макете долазе ниоткуда. Овај пројекат треба звати ниоткуда – наопачке. Све је ниоткуда и све је наопачке“, напоменуо је Бакић, питајући се где је главни градски урбаниста и архитекта да брани овај пројекат.

Неостварљив план за “Београд на води”

Београдске архитекте упозоравају да простор од 100 хектара не може да конзумира предвиђених 160 објеката, више од 30 кула већих од 100 метара и једну од 220 метара. Такође, Бакић иситче и да је нереалан план да се пројекат заврши до 2019. године, већ да би било добро да се заврши и до 2030. године.

Посебан проблем је питање инфраструктуре за два милиона квадрата у паметним зградама које троше много енергије.

„Ту треба да буду паметне зграде које су чуда технологије. За њих треба много струје можда чак и 100 мегавата, а то је неколико енергана на гас којих нема на макети. Израчунали смо да је потребно 25 милиона кубика воде дневно за толико корисника. Београд нема ту воду. Да се саобраћајно реши мора се изградити метро. Мора теретни саобраћај да се измести за шта мора да се направи мост преко Дунава код Винче. Што се тиче канализације, сада ту постоје три колектора која се директно изливају у Саву. То више не може да постоји, мора да се заврши интерцептор, фабрика за пречишћавање у Великом селу. Мора да се заврши Прокоп и мора да се измести аутобска станица и за то све треба много времена и то све много кошта. А у образложењу које је Влада послала скупштини за изгласавање Лекс специјалиса наводи се да опремање земљишта за овај пројекат кошта 33 милијарде динара, дакле око 300 милиона евра“, каже један од 40 водећих београдских архитеката окупљених у Академију.

Потцењени трошкови државе

Према његовим речима ова рачуница жестоко потцењује трошкове државе за припремање земљишта и ставља нас у подређену улогу приликом преговора пред потписивање уговора.

„Када се буде преговарало пре потписивања уговора инвеститор ће да улаже три милијарде евра, а ми 300 милиона. Тако ће и да се расподељује власништво, 10 према један. А није тако, јер нас ће, ако озбиљно желимо да опремимо земљиште, да направимо метро, мост, фабрику воде… коштати не мање од девет милијарди евра.”

“Да се види да ми улажемо девет милијарди, а инвеститор три милијарде евра и да он мора да сноси трошкове опремања земљишта, он би сам тражио да инвестира у другу локацију“, објаснио је Бакић, додајући да је у Хамбургу на реци Елби тренутно највеће градилиште у Европи и веома упоредиво са Београдом на води и да је њихов пројекат вредан 11 милијарди евра, тако да ни овај у Београду не може бити много јефтинији.

Према мишљењу архитеката посебно је питање поштовања прописа и права. Бакић тврди да држава прави дивљу градњу а онда доноси специјалан закон да то легализује.

„Посланик у Скупштини рекао је да овај пројекат показује да је Србија правна држава. Ја не знам докле здрав разум може ово да издржи“, запитао се Бакић, додајући да је ово озбиљно схваћен пројекат до сада би овде радиле стотине, ако не и хиљаде озбиљних пројектаната наредне четири године, уместо што макете стижу од инвеститора.
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3

Post od schonenk »

Dok uboga raja shvati sta se desava ode jos par generacija, onih koje shvataju, u nepovrat.
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

schonenk napisao:U drzavu ne verujem onog trenutka kada se premijer pojavi i kaze eto resili smo problem i to preko noci. Bice profitabilna za 6 meseci.
Upravo tako, prosto da ih čovek pita što to onda nisu uradili još pre godinu dana, ili ranije. Glupost na kvadrat u koju stvarno samo intelektualno izazvani mogu da veruju.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Velja napisao:Slika
Staro, kasnis Veljo :)
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Sa čim kasnim, učenjem? :kezo:
Korisnikov avatar
Woodoo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:12

Re: Odg: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Woodoo »

Uroš S. napisao:E moj ti, to je nekada bio Ivan, a sada je Ena. ;)
Ovo nije postavljeno u planine i doline ili neku slicnu temu. Poenta je u nacinu oblacenja koji je dozvoljen na univerzitetu.

p.s. kako znas sta je bio i sta je sada? :D
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Pa zna se, pogotovo sto je.isao na isti faks sa njim :) A mozda se i opekao xD

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Ko Milić Vukašinović u tike tike tačke :D

Sent from my iPhone using Tapatalk
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika