Beli post, ahaha.
Post je valjda odricanje od hrane radi pročišćenja organizma. Jer ako krkaš koješta u tebi ostane koječega i onda je i duša zatrovana.
A ne dokaz za sebe, mamu, tatu popa ili nekog svevišnjeg (ili mesara što ga ignorišeš par dana) da si jak ili čist ili šta već...
Boringly average, but also perfect for school run mums
branja napisao:Primetio sam da se ove godine retko koji trgovinski lanac potrudio da obelezi posnu hranu, sramota. Nisam neki verki fanatik pa da se nadjem uvredjen, ali ipak jbg jesmo li pravoslavna drzava ili smo budisti.
Pa nisam siguran da li je Srbija pravoslavna država zvanično, mislim da odvajanje crkve/religije od države upravo i podrazumeva da ne postoji 'zvanična' religija, ili makar ne samo jedna?
Slažem se da je bez veze da se u prodavnicama ne obeležava posna hrana, trebalo bi to da bude praksa, kao i obeležavanje zdrave ili specijalne ishrane, pod uslovom da se ista uopšte i prodaje po manjim radnjama a ne samo u većim marketima.
Vecinsko stanovnostvo je pravoslavno.
A sto se tice alkohola, koliko ga pijem moze se reci da postim cele godine.
Sve sto radis radis zbog sebe, ako radis zbog drugih onda imas problem. Ne trcim, vozim bajs, idem u teretanu ili sviram zbog drugih vec iskljucivo zbog sebe.
To je i poenta ili poanta posta.Dokazivanje sebi,biti jači od sebe i od ustaljenih navika.Naravno,post u hrani tj.ne unošenje životinjske hrane je samo deo POSTa kao pročišćenja.
Ne zamarati um i post teče glatko.
srdjanyo napisao:To je i poenta ili poanta posta.Dokazivanje sebi,biti jači od sebe i od ustaljenih navika.Naravno,post u hrani tj.ne unošenje životinjske hrane je samo deo POSTa kao pročišćenja.
Ne zamarati um i post teče glatko.
+1
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Mislim da ljudi davajuci primat hrani zanemaruju poentu i svrhu posta. Mislim da vecina naroda u Srbiji post shvata olako, a mnogi poste zbog mode... Svrha posta nije samo jedna, moze se iskazati sa nekoliko reci ali pozitivnih strana posta je mnogo. Ako covek veruje u Boga, samo tada moze da posti. Svakodnevne molitve po meni su bitnije od hrane. U postu sve ono sto mislimo da je ispravno trebamo primeniti u praksi, sve sa ciljem da postanemo bolji ljudi. Cesto na neke situacije reagujemo impulsivno ili postupimo sa namerom lose prema drugima. U postu se disciplinujemo da sa smirenjem reagujemo na nadolazeca desavanja, i da pokusamo da reagujemo drugacije u situacijama u kojima smo lose postupali. Kao krajnji cilj mislim da treba da od sebe napravimo stabilnu, karakternu, dobru osobu. Mislim da to ne treba da se shvati kao dokazivanje ni sebi ni nikom drugom, vec kao nacin da se priblizimo Bogu. I ovo je samo delic onoga sto smatram da je post. Ali najbitnije je da posle tih 40tak dana budemo bolji ljudi.
Vlada neko odomaćeno mišljenje da,na prinmer,ovi što POSTE Sredom i Petkom (ne pijući jogurt,a jedući burek sa mesom na poslu) to rade da bi okajali švaleraciju.
Post kao post je intimna stvar.A u današnje vreme je pomodarija,kao detailing,selfying,silikoniing...
Ali ako se neko svalera, treba da prestane da se svalera a ne da "posti" sredom i petkom Jer ako se odluci za post tada gleda da ispravi greske koje je do tada uradio. Jer njemu/njoj nista ne vredi ako i dalje gresi a govori da posti...
Saglasna sam da je to intimna stvar, i nazalost je tako da je post postao izvikan i mislim da velika vecina posti samo tako sto se odrekne mrsne hrane i nista vise.