Obuća i odeća

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Re: Obuća i odeća

Post od Rakhil »

Onako deb'o, jos da udari preko svileni sal i panama sesir :kezo:
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

I obrije bradu a ostavi samo slinave brkove.
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

stefanan napisao:
Xepoj87 napisao:Ne bih na belo odelo obuo bele cipele, pa da me jebes :D
Podseca me na svodnike, sektase ili farmaceute :)
Hahaha bio bi isti narko boss iz venecuele

Kartel Villahermosa. :kezo:

Ili ko u onoj pesmi od Sanšajna...

"Idem tako gradom, furam beli samo,
prilaze mi frajeri jer misle da sam makro..."

:kezo:
Širim haos!
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Take your pick:

Slika

Slika
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
profesorPROST
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 14:50

Post od profesorPROST »

Slika
Never Say Never Again
Korisnikov avatar
oli
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 19:39

Post od oli »

Danas uzeo na snizenju 5.995,00
Slika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Izgledaju monstruozno.

Ja sam u Francuskoj uzeo "gewinde" za Head i.speed. :-D Okačiću slike kad slikam. Rossignol Experience SI. Sniženje neverovatno i odličan prodavac u Ski 2000 u mestu Les Deux Alpes 1800.

Flex 130, konačno nešto da mi prati skill. Posle 8 godina i mnogo dana na snegu, stari Lange ide u penziju.

Neverovatno je koliko preciznije može da se kontroliše skija sa tvrdim pancericama. Na momente zna da zaboli, ali vredi. Fantastično.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Slika

Slika

Iako sam i ranije poprilično znao o ovim stvarima, poprilično mi je otvorio oči Francuz. Ako nekom bilo kad bude potreban neki savet, samo vičite.
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Ove su bas profi, meni su flex 120 za jedan dan skijanja urnisale noge, jeste upravljivost dosta veca al boliii :). Inace koristim vec jedno 7-8 godina neke Dalbello 90 i odlicno su me sluzile al ce morati sledece godine nove da se nabavljaju.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Ako kupiš cipelu koja ti odgovara, sigurno ti neće urnisati nogu, koliko god tvrda bila. Ima tu dosta trikova. Ako imaš koliko-toliko standardnu nogu kao što imam ja (doduše relativno usku u delu ispod lista), postoji poprilično širok izbor cipela. Ako imaš neki problem, potreban je boot fitting, ili da uzmeš neke od fensi cipela koje se posebnim postupkom oblikuju prema nozi. Npr. Fischer Vacuum Fit. Salomon takođe ima modele koji se bućnu u rernu, onda obučeš vrelu cipelu i sačekaš da se ohladi i oblikuje prema nozi. Ima ih u Beosportu. Nekim čudom sam odoleo da ovde kupim, ali sad mi nije žao, uzeo sam pravu stvar koja me je čekala gore u Francuskoj.

Ovaj moj Rossignol je old-school metod, jednostavna čvrsta školjka (teško se oblači cipela, a kad je hladna ne može da se obuje uopšte) i unutrašnjost koja se sama oblikuje prema nozi. Bilo je gadno prva dva dana, ali treći je već postalo mnogo bolje.

Kritično je da ti prodavac precizno izmeri nogu. Francuz je imao odličnu mašinu gde mi je u svim dimenzijama izmerio stopalo. Cipela je bila za nijansu tesna, ali mi nije dao broj veću, nego je zalepio neki adapter na donji uložak cipele i izdigao petu, kako bi mi mrvicu izvukao prste unazad. Stare cipele sam kupovao po starom sistemu, bez merenja i zapravo sam za čitav broj pogrešio u plusu. Mora da se izmeri i ne kupuj nikad cipelu na osećaj. Dobro se informiši, odaberi pravu stvar i uživaćeš deceniju.

Imao sam i mogućnost da uradimo besplatan fitting, ali treći dan je sve leglo na svoje i nije bilo potrebe. Jednostavno nisam imao šta da mu kažem da mi radi sa cipelom, tako da sam mu se samo zahvalio i peglao sa njima preostalih par dana skijanja. Samo prvi dan sam skijao sa starim cipelama.

Ako dobro skijaš, nađi dobru cipelu i ne štedi na flexu. Odgovarajuća cipela nema šanse da boli. Ja sam čitav dan sa ovima i to levu mogu da zakopčam ujutru i raskopčam poslepodne. Desnu sam morao da popuštam na žici srednje 2 kopče, ali vremenom se i taj problem smanjio. Glavni problem je bila stara navika zbog koje sam jako stezao cipelu, jer su bile nedovoljno tvrde. Ova ne mora da se steže krvnički. Jedino što stežem snažno je najgornja kopča. Donje dve recimo ne moram ni da zakopčam koliko je cipela tvrda. Raskopčane su tvrđe nego stara cipela. Dešavalo mi se da sa žice krenem da raskopčanim i dokle god ne naiđem na deo staze gde treba da vozim na snagu, ni ne primetim da su raskopčane.

Široke su 97mm, znači nisu 94 kao race, da ti baš zgnječe nogu, a nisu ni 100tka da noga šeta. Odličan kompromis. Imaju i taj SI (Sensor Inside) koji je jedina razlika u odnosu na rejserskog brata, a to je da pegla vibracije po vertikalnoj osi. S obzirom da na Head imam podlogu za vez koja je poprilično udobna po vertikali (ali na žalost ne može da se pomera, tj. nema rental brzo podešavanje) zapravo imam vrlo udobnu kombinaciju za telo i kolena, a u stvari vrlo poslušnu opremu.

Sve u svemu, uz fantastičan sneg i jako dobro skijanje, euforija me je držala pun gas. Baš baš je bilo odlično.
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:

Post od Kornjaca Rade »

Hvala na opsirnom objasnjenju :D. Ove koje sam je probao su drugarove, na prvi pogled imamo identicna stopala maltene u mm (bas uska, 295), znam da su i njemu razne mere uzimali kad ih je kupovao, mislim da je cak isto u Fr, ocigledno je to jedini ispravan nacin kupovine. Ja ove moje kada sam nabavljao ubacio noge, odgovara duzina, kupuj :kezo: .

Rekao bih da sam prevazisao trenutne i skije i pancerice, za sledecu sezonu cu morati dobro da se raspitam oko svega pa u nabavku :).
Korisnikov avatar
Cp6uH
Reactions:
Pridružio se: 28 Jan 2013, 13:50
Garaža: Toyota Corolla TSn
Kontakt:

Post od Cp6uH »

Vozim bord pa možda lupam, da nije porblem u stilu vožnje pa da zato urniše stopala/noge?
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:

Post od Kornjaca Rade »

Moguce, kad se prelazi iz mekse u tvrdju cizmu treba malo vremena i da se prilagodis jer se bas oseca promena.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Cipela za skijaša je veoma tvrda, da čak i najmekša urniše stopala ako nije odgovarajuć model. Prvi korak je da cipela odgovara obliku noge, bez toga skijanje postaje pakao. Sledeći korak je da cipela odgovara stilu vožnje i znanju skijaša. Takođe i visina/težina/snaga skijaša igraju ulogu, tako da snažniji i teži ljudi treba da kupuju opremu nešto višeg ranga, tj. tvrđu.

Naravno, i to ima svoje granice. Treba odlučiti da li si skijaš ili trkač, da li voziš 50 sekundi 2x tog dana kad je trka, pa izuvaš cipele, kao takmičari što rade, ili skijaš čitav dan, kao što većina nas radi. Poenta zimovanja je da se odmoriš, nauživaš, a ne da se patiš sa neodgovarajućom opremom. Ne sme nigde da boli, da trne, ne sme zima da ti bude, ne sme vrućina, sve mora da bude kako treba (preko jakne, kacige, aktivnog veša, dobrih pantalona, rukavica, itd...). Čemu onda odmor ako se zlopatiš.

Prave race pancerice su 92-95mm u širini stopala. Nema veze što su ti stopala šira, cipela ti zgnječi nogu da nema ni milimetar lufta, kako bi kontrola skije bila maksimalna. Uložak je veoma tanak. Kod nekih modela se oblači uložak sa dučakom pertlom pa se onda tek noga ubacuje u plastičnu školjku od cipele. Probao sam to, moja noga staje u 92-95, ali to je baš pakleno. Tvrde su ko kamen, flex 150.

96-99 su performans cipele, za one koji imaju najviše ambicije od opreme, ali ipak (teoretski) može čitav dan da se provede u cipelama. Moj Rossi je 97 i posle pola sata u cipeli uložak malo popusti i prstići mogu da se mrdaju. Kod desne cipele je ostao mali pritisak na ris, koji sam možda treba da saniram kad je već fitting bio za džabe, ali iskustvo mi govori da će još koji dan u njima to da prilagodi nozi. Leva je isto tako zezala prva 2 dana, da bi se trećeg sasvim prilagodila.

Preko 100tke su već standardne cipele i ovo što se vozi svaki dan, od performans pa naniže do amaterskih modela.

Da se vratim na sopstveni primer, dok nisam uzeo da vozim sa ovom cipelom nisam ni bio svestan koliko me je stara cipela sputavala. Skija na nozi sa ovakvom cipelom deluje mnogo lakša, a samim tim omogućava da voziš težu, tvrđu, dužu, ozbiljniju skiju. Sa Lange je Head znao da me lansira kao praćku u brzim zaokretima, dok sa Rossijem imam potpunu kontrolu. Verovatno ranije osetim povratnu informaciju sa skije, što je dovoljno da blagovremeno reagujem. Da su tvrđe, jesu, da su manje udobne - jbg, jesu. Da bolje skijam - skijam. Kompromis, kao i sve ostalo. Rekao bih da sam na dobitku - ozbiljnom. :)
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

nidzo vazda si bio skroman lik :)

130 flex je maltene za trke(mladje selekcije to furaju), podrazumeva bas dobru kondiciju i vestinu i naravno posle svakog spusta se pancerica otpusta i posle ponovo zateze. Otprilike namenjeno za advanced expert nivo.

Ne znam da li si trenirao skijanje ili vozio trke al svaka cast kad si na tom nivou da ti flex 130 odgovara.
Odgovori