Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?
- schonenk
- Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
- Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3
Re: Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?
Zanimljivo je da se oni koji voze zimske nikada nisu zapitali koliko vremena su vozili sa njma na temperaturama preko 15 stepeni i da li je u tim uslovima ipak bila bolje resenje all season guma.
Ovo pisem u kontekstu da se all season jedina uzima kao kompromisna guma. Kada bi imali dva izrazena godisnja doba mozda, ovako i zimska i letnja znaju da budu debeo kompromis.
Ovo pisem u kontekstu da se all season jedina uzima kao kompromisna guma. Kada bi imali dva izrazena godisnja doba mozda, ovako i zimska i letnja znaju da budu debeo kompromis.
Pa mi jedino i imamo dva izražena godišnja doba, leto i zimu.
Srednja high temperatura za BG je bila ispod 15 stepeni za mesece: novembar, decembar, prošle godine, januar, februar, mart ove godine. Nije teško proveriti.
Srednja high temperatura za BG je bila ispod 15 stepeni za mesece: novembar, decembar, prošle godine, januar, februar, mart ove godine. Nije teško proveriti.
- schonenk
Mislio sam vise na cinjenicu da nisu izrazeni u meri da mozes reci da je zima sneg, led i minus. Bar nije u ovom delu Srbije gde ja zivim.
Prosecna temperatura opet nije jedini relevantan pokazatelj ako imas kratke periode sa jako niskim temperaturama.
Ali da ne filozofiram, cisto sam skrenuo paznju na cinjenicu da je bio veliki broj dana zokom ove zime kada je all season mozda bila u boljoj poziciji od klasicne zimske.
Prosecna temperatura opet nije jedini relevantan pokazatelj ako imas kratke periode sa jako niskim temperaturama.
Ali da ne filozofiram, cisto sam skrenuo paznju na cinjenicu da je bio veliki broj dana zokom ove zime kada je all season mozda bila u boljoj poziciji od klasicne zimske.
Upravo tako.
I jeste istaknuta činjenica da su all season kompromis, ali su za neke ljude (i automobile koje voze) one odličan kompromis, a ne loš kako drugi ističu.
I jeste istaknuta činjenica da su all season kompromis, ali su za neke ljude (i automobile koje voze) one odličan kompromis, a ne loš kako drugi ističu.
Možda zimskim smeta 15 stepeni, ali tebi će smetati ako negde ostaneš u snegu ili proklizaš gde ne bi smelo (bilo leti ili zimi).
Ja bih svakako sačekao objektivne testove, ovo je sve Michelin PR za sada.
Ja bih svakako sačekao objektivne testove, ovo je sve Michelin PR za sada.
Mene zanima jedna stvar.
Da li su AS gume lošije po svakom aspektu od zimskih zimi (letnjih leti) od 0 do 190 km/h?
Ili je to npr. ovako: AS gume drže neki nivo skoro isto kao i zimske zimi (letnje leti) do brzine od 80km/h. Nakon toga su zimske (letnje) daleko bolje u svakom pogledu?
Ako je ovo drugo, onda su AS gume sasvim prihvatljive u nekim situacijama.
Ali ako nije tako, onda mi nije jasno zašto bi neko kupovao AS gume?
1. Osam AS guma će vremenski (u teoriji) trajati kao 4 letnje i 4 zimske gume -> da li se slažemo oko ovoga?
2. Ranije su AS gume bile skuplje od zimske/letnje gume, ne znam kako je sad.
Ako je prva stavka tačna od ove gore dve, onda je jedina mana kada imaš dva seta guma, što moraš kod vulkanizera da ih menjaš (a ne moraš ni to, ukoliko imaš dva seta felni, što danas zaista nije skupo, pogotovo ako misliš duže zadržati auto, a ako ne misliš, onda ti nije ni bitno, jer ćeš samo jednom ići kod vulkanizera). Ali ni taj odlazak nije loš, jer u svakom slučaju stručno lice proveri dva puta godišnje stanje pneumatika i točkova generalno.
Ako je stavka druga i dalje tačna, onda i to menjanje guma se prebije sa većom cenom AS guma.
Ajde sad pobijte ovo!
Da li su AS gume lošije po svakom aspektu od zimskih zimi (letnjih leti) od 0 do 190 km/h?
Ili je to npr. ovako: AS gume drže neki nivo skoro isto kao i zimske zimi (letnje leti) do brzine od 80km/h. Nakon toga su zimske (letnje) daleko bolje u svakom pogledu?
Ako je ovo drugo, onda su AS gume sasvim prihvatljive u nekim situacijama.
Ali ako nije tako, onda mi nije jasno zašto bi neko kupovao AS gume?
1. Osam AS guma će vremenski (u teoriji) trajati kao 4 letnje i 4 zimske gume -> da li se slažemo oko ovoga?
2. Ranije su AS gume bile skuplje od zimske/letnje gume, ne znam kako je sad.
Ako je prva stavka tačna od ove gore dve, onda je jedina mana kada imaš dva seta guma, što moraš kod vulkanizera da ih menjaš (a ne moraš ni to, ukoliko imaš dva seta felni, što danas zaista nije skupo, pogotovo ako misliš duže zadržati auto, a ako ne misliš, onda ti nije ni bitno, jer ćeš samo jednom ići kod vulkanizera). Ali ni taj odlazak nije loš, jer u svakom slučaju stručno lice proveri dva puta godišnje stanje pneumatika i točkova generalno.
Ako je stavka druga i dalje tačna, onda i to menjanje guma se prebije sa većom cenom AS guma.
Ajde sad pobijte ovo!

To stručno lice uglavnom ne zna ili neće ni da podmetne dizalicu na pravo mesto, a o ostalim nedostacima cimanja po vulkanizerima ili nekim drugim majstorima bez potrebe ne bih trošio reči.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Ma trošak je tu manje bitan. Veći problem je nešto drugo. Kad sam bio manji nikad raspust da dođe. Dumreš dok prođe polugodište. A sad dok se okreneš opet moraš gume da menjaš.
2 seta guma te svaki čas podsećaju na prolaznost života!

2 seta guma te svaki čas podsećaju na prolaznost života!

- schonenk
Niko nece obaviti tako opsezan test da bi dobio odgovor kakav trazis. Da li ima ijedan tako koncipiran test da testira letnje gume u rasponu spoljne temperature do 6 do 40 stepeni, a jasno je da se nece svaka guma identicno ponasati. Ista prica je i za zimske.nikaragva napisao:Mene zanima jedna stvar.
U praksi, AS gume vozim godinu dana i kao neko ko voli agresivniju voznju mogu reci da nisam imao nijednu neprijatnu situaciju koju bih pripisao gumama. Nisam klizao ni pri kocenju, ni pri startu, niti u krivinama, takodje sto je bitno, niti po kisi. Vozio sam na rasponu temperatura od -15 do 40 i prezadovoljan sam.
Nek mi traju i krace nego dva seta, ali ja nemam uslova da drzim drugi set, a ni volje da ga nosam, prebacujem, izbacujem, tempiram promenu, cekam kod vulkanizera, eventualno dajem novac na montazu i balansiranje, koje nije nimalo jeftino za 17+ felne.
Da imam svoje dvoriste i garazu mozda bih i nasao volje da se sam bakcem sa tim, mada tesko.
Pivo, parking, ako radimo dva auta možemo sa 2 dizalice da to sameljemo začas. Ja to sam menjam, ali ovaj put ću kod ivancha da ga malo reklamiram, dobar čovek, a i čuva mi za džabe jedan letnji točak sa Alfe više od pola zime.
Meni takva akcija dobro dođe da malo iskuliram.

Meni takva akcija dobro dođe da malo iskuliram.
Ako po testovima letnja guma bolje drži od all season na 40 stepeni i ako uzmemo to kao definiciju, to samo znači da ti nisi isterao maksimum iz tih guma nikad, čim nikad nisi osetio njen nedostatak, ali osetan nedostatak, koji se odmah vidi kao što je ispravljanje krivine, klizanje, okretanje ... daleko bilo.
Ali to takođe ne znači da nema nedostataka.
Npr. pri normalnoj vožnji ti imaš zaustavni put pri 80km/h 50m sa all season, a 49m sa letnjom (lupio sam cifre). Teško ćeš to primetiti u praksi, jer uvek svi mi počnemo da kočimo i mnogo ranije, odnosno taj jedan metar nam ne znači mnogo, jer nam nije nikad falio, ako razumeš šta hoću da kažem. Sa agresivnom vožnjom sve razlike drastično rastu.
Nisam nikad slupao niti ogrebao auto svojom vožnjom, ali to ne znači da sam vozio vrhunske gume i da je to zbog toga. Naprotiv, trenutne letnje su mi Kleber, koje su mi očajne, nikako nisam zadovoljan. Tako da to po meni znači da nikad nisam bio u zaista baš kritičnim situacijama, gde bi zadnji stub odbrane bile gume. Sva sreća.
To sam hteo da kažem.
Ista priča je i kod ljudi koji voze zimske gume preko cele godine. Nikad nisu imali nikakvo sranje zbog toga.
Npr. ti voziš normalno 80km/h na tigar wintera, jul mesec. Normalno kočiš, normalno staješ na semaforima, normalno krećeš, krivine, sve ok. I onda ti odjednom neko izleti. Tebi sa 80km/h bude zaustavni put pola metra duži, zbog toga uđeš u nečiji bok. Onda se zapitaš, jbt da sam imao letnje, možda bih ranije zaustavio auto, ali onda je kasno.
Nigde se ovde ne poteže pitanje kako ko vozi, jel normalno ili ne, nego kada nedaj bože dođe stani-pani da li će te gume biti dorasle nastaloj situaciji? To je po meni jedina nedoumica, onda padaju u vodu i svi odlasci kod vulkanizera i "bačene" pare za zamenu točkova.
Ali to takođe ne znači da nema nedostataka.
Npr. pri normalnoj vožnji ti imaš zaustavni put pri 80km/h 50m sa all season, a 49m sa letnjom (lupio sam cifre). Teško ćeš to primetiti u praksi, jer uvek svi mi počnemo da kočimo i mnogo ranije, odnosno taj jedan metar nam ne znači mnogo, jer nam nije nikad falio, ako razumeš šta hoću da kažem. Sa agresivnom vožnjom sve razlike drastično rastu.
Nisam nikad slupao niti ogrebao auto svojom vožnjom, ali to ne znači da sam vozio vrhunske gume i da je to zbog toga. Naprotiv, trenutne letnje su mi Kleber, koje su mi očajne, nikako nisam zadovoljan. Tako da to po meni znači da nikad nisam bio u zaista baš kritičnim situacijama, gde bi zadnji stub odbrane bile gume. Sva sreća.
To sam hteo da kažem.
Ista priča je i kod ljudi koji voze zimske gume preko cele godine. Nikad nisu imali nikakvo sranje zbog toga.
Npr. ti voziš normalno 80km/h na tigar wintera, jul mesec. Normalno kočiš, normalno staješ na semaforima, normalno krećeš, krivine, sve ok. I onda ti odjednom neko izleti. Tebi sa 80km/h bude zaustavni put pola metra duži, zbog toga uđeš u nečiji bok. Onda se zapitaš, jbt da sam imao letnje, možda bih ranije zaustavio auto, ali onda je kasno.
Nigde se ovde ne poteže pitanje kako ko vozi, jel normalno ili ne, nego kada nedaj bože dođe stani-pani da li će te gume biti dorasle nastaloj situaciji? To je po meni jedina nedoumica, onda padaju u vodu i svi odlasci kod vulkanizera i "bačene" pare za zamenu točkova.
- schonenk
Nikaragva, istom tom logikom mogu da kazem da sam imao nove diskove ili plocice, da nisu bili Ferodo nego ATE, da sam stavio vece diskove, da sam kupio Michelin, a ne Barum, da sam imao Mazdu, a ne Fiat i slicno.
Toliko ima faktora koji uticu, pa na kraju krajeva i dobra procena, svesnost mogucnosti vozila i vozaca, da bih okrivio samo gume. Kamo srece da je tako.
Nemam nista protiv dobre, isprobane prakse, tj jesam protiv izmisljanja tople vode, ali tvrdim da stvari nisu crno bele.
Toliko ima faktora koji uticu, pa na kraju krajeva i dobra procena, svesnost mogucnosti vozila i vozaca, da bih okrivio samo gume. Kamo srece da je tako.
Nemam nista protiv dobre, isprobane prakse, tj jesam protiv izmisljanja tople vode, ali tvrdim da stvari nisu crno bele.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Prvi post teme.nikaragva napisao:Mene zanima jedna stvar.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Da, star je ~18 meseci, a tamo ranije su pričali o novim modelima ...
No nebitno i taj prvi post pokazuje da je all season u stvari malo lošija zimska guma, što smo nekad ranije i zaključili, znači ništa posebno.
Moj zaključak:
Osetno lošija od zimske po snegu.
Katastrofalna po vlažnom asfaltu.
Osetno bolja od zimske leti.
Ispada da je bolje voziti cele godine zimsku nego all season, makar po tom testu.
No nebitno i taj prvi post pokazuje da je all season u stvari malo lošija zimska guma, što smo nekad ranije i zaključili, znači ništa posebno.
Moj zaključak:
Osetno lošija od zimske po snegu.
Katastrofalna po vlažnom asfaltu.
Osetno bolja od zimske leti.
Ispada da je bolje voziti cele godine zimsku nego all season, makar po tom testu.