Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Re: Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?

Post od dragvorl »

Po ovom sa prve strane losija je od obe na vlaznom, zimski skoro ista kao zimska, ali i leti se ponasa kao zimska.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

Ja bih da sam sad kupio kola i morao da uzimam nove gume lagano kupio all season 16"-17"
Zimi sam u otezanim uslovima vozio 10ak puta a tad ionako vozim veoma lagano tako da bih rizikovao pri kupovini i verovao da su all season solidne po snegu, ostatak vremena se vozi po ociscenom asfaltu
Leti su znaci ok, ja vozim brze od proseka ali ne agresivno i na ivici. Na autoput izadjem 2 puta godisnje.
Dal bi mi ne daj boze zaustavni put bio duzi pola metra ne razmisljam, jer tako onda mogu i za normalne gume da mislim a sta da su pireli a ne barum.
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3

Post od schonenk »

Ja opet ponavljam> "toplo vreme", "vlazan asfalt", "zimsko vreme" = izuzetno siroki pojmovi.

Da li je Bax izostavio te podatke, ne znam, pogledacu kasnije na netu komplet podatke koji su dali.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

dragvorl napisao:Po ovom sa prve strane losija je od obe na vlaznom, zimski skoro ista kao zimska, ali i leti se ponasa kao zimska.
Pa to kažem, ponaša se kao loša zimska guma.

Naravno, ukoliko gledamo te testove. Postoje i neki drugi sasvim sigurno.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Moj utisak je da su allseason gume upravo najbolje po mokrom kolovozu, a u Bg je takav 99% zime.
Korisnikov avatar
gavran
Reactions:
Pridružio se: 09 Sep 2013, 15:44
Garaža: Službeno vozilo

Post od gavran »

Velja napisao:To stručno lice uglavnom ne zna ili neće ni da podmetne dizalicu na pravo mesto, a o ostalim nedostacima cimanja po vulkanizerima ili nekim drugim majstorima bez potrebe ne bih trošio reči.
Upravo tako, evo danas moj licni primer, otisao da stavim letnje i u dvoristu vulkanizera sa desna dva tocka prodjem kroz baru (zbog sirine prolaza i ostalih parkiranih automobila nisam mogao da je obidjem). I sada nakon zamene koliko ti moras da budes neosvecen, da do te mere ne razmisljas da mi dve suve gume stavis u gepek a dve mokre i blatnjave na zadnje sediste???

Nije to vise ni materijalni aspekt, ni sta sta se vise isplati, jednostavno je cimanje, smaranje i za mene licno stres.

Kada ove odrade sezonu nema vise teorije bozije da se zezam sa dva seta. I sto neko rece ima tu mnogo stvari koje se ne mogu crno belo gledati, pa i ti testovi, stalno se neki AS pneumatik poredi sa zimskim i letnjim a nigde ne pise kojim konkretnim zimskim i letnjim pneumatikom ga porede.

Recimo GY vector 4 season, pokazao se tako u odnosu na letnji, tako u odnosu na zimski a ne pise koji konkretno, neki takodje GY zimski i letnji ili neki drugi. Zasto? Jer na primer ja sada imam zimski Sava eskimo hp, i za moje potrebe, auto i stil voznje super sam zadovoljan, ako je zimski pneumatik sa kojim je vector 4 season poredjen neki takodje GY zimski koji bi po pravilu trebao da bude bolji od Save eskimo hp, onda to mozda znaci da bi se meni za moje potrebe, auto i stil voznje taj vector 4 season isto ili cak bolje ponasao od Save.

Vecina nasih vozaca vozi upravo zbog troskova dva seta guma koje svakako posle par sezona bacaju zbog starosti na pneumaticima nize ili srednje kategorije (Tigar, Sava, Barum...) i zaziru od premijem AS pneumatika zbog testova gde su one najverovatnije poredjenje sa letnjim i zimskim pneumaticima istog premijum proizvodjaca.

Ne kazem da mozda i u tom poredjenju ti AS pneumatici nece imati mozda slabije rezultate ali evo iz mog primera da postavimo pitanje da li je isto ili mozda cak i bolje voziti cele godine, na primer, na GY vector 4 season pneumaticima ili Sava letnjim i zimskim. Kada se nase vremenske prilike uzmu u obzir, prosecne kilometraze koje mi prelazimo, prosek automobila koje vozimo.!?
Rad je stvorio čoveka, a nerad.......gospodina
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Napisao si sledece, a po testu je skoro ista kao zimska zimi, a leti je skoro kao zimska.
nikaragva napisao:

Moj zaključak:

Osetno lošija od zimske po snegu.

Katastrofalna po vlažnom asfaltu.

Osetno bolja od zimske leti.

Ispada da je bolje voziti cele godine zimsku nego all season, makar po tom testu.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

http://www.evo.co.uk/track-and-travel/1 ... n-the-alps

Michelin Cross Climate

Michelin has made the bold decision to develop a summer tyre that can also work in winter. Called ‘Cross Climate’, the new tyre mixes the best of summer and winter tyre technology.

Don’t be fooled into thinking this is another all-season tyre, however. Cross Climates are strictly labelled as summer rubber that borrow tread structure and compound chemistry from their winter counterparts. This enables them to receive official winter certification, so they can legally be used during winter in countries that enforce such tyre regulations.

Independent researcher Ipsos has concluded that a staggering 65 per cent of European motorists use summer tyres year-round, while 40 per cent believe switching between summer and winter rubber isn’t worth the effort. This undoubtedly compromises both performance and safety.

Running all-seasons doesn’t solve the problem though, because as we’ll find out shortly, conventional all-seasons fall short of the mark in several areas. Michelin claims Cross Climates don’t.

The tyre certainly looks good on paper. Compared with mid-spec Michelin winter rubber, braking distances shrink by 7.6 metres from 62mph. As much as 0.67 lateral G can be achieved during wet cornering too, just beating winter rubber (which one might expect to be more suited to the wet) by 0.01G. It’s also 0.05G more than mid-spec summer tyres can manage.
The test

Michelin flew evo to the French Alps to test these claims ourselves. After equipping a Volkswagen Golf with Cross Climates, we were able to directly compare the tyre with conventional summer/winter/all-season in a series of controlled tests.

The first was wet braking. Braking from 62mph, we stopped some 5.3 metres shorter than conventional all-seasons could manage. Impressive.

The next test involved cornering on a wet road. While we didn’t have equipment to accurately measure lateral G fitted, the car was noticeably better at maintaining its line around corners than when wearing summer rubber. Understeer was significantly reduced on the Cross Climates.

The final test was to ascend a snow-covered ramp. While the Cross Climates couldn’t offer the bite of proper snow tyres, traction was mighty impressive if one used smooth, gentle throttle applications. In fact, the Cross Climates matched the all-seasons we tested. The summer rubber couldn’t even drag the car forward one-inch.

After the controlled tests, we sampled a Cross Climate-equipped Peugeot 308, also in the Alps. Conditions varied as we climbed higher, but the tyres remained secure and predictable throughout. Both road noise and feel were also substantially better than conventional all-seasons, which have a tendency to soften responses.
Technology

What is it that makes the Cross Climate such an effective all-rounder? Michelin claims the reasons lie in the tyre’s construction and tread. The former comprises two main layers: one makes up the outer tread, the second sits underneath and works to minimise heat transfer.

The tyre’s distinctive tread pattern features V-shaped blocks and self-blocking 3D sipes. The Vs optimise grip on snow, while also helping to improve lateral performance thanks to their widening widths. Sipes (hidden deep in the tread blocks) can boost traction by clawing through snow, but also improve braking performance by hunching together and firming up the tyre’s surface. Clever.

Despite the tyre’s impressive performance, Michelin accepts that the Cross Climate can’t compete with proper summer tyres in hot conditions or proper winter tyres on snow and ice. Neither does it claim that performance cars should run Cross Climates; they should stick to the summer-winter tyre cycle, but for those of us who run conventional passenger cars on a daily basis, the Cross Climate is a serious offering.

Key ratings include a European ‘A’ label for wet performance, ‘C’ for rolling resistance and one wave for external noise (the best available ranking). Winter certification is shown with the three-peak mountain snowflake symbol.
Price

Due to the complex technology within in the new Cross Climates, it was unsurprising to hear that they’ll likely retail for 10 to 20 per cent more than standard summer rubber. When you consider the tyre’s all-year usability, dependability and improvements to safety, however, it’s almost a no brainer.

https://www.youtube.com/watch?v=sIStBvpKhqE
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Oblik sare je meni ovako vec nagovestavao ovako nesto. Carobnog stapica nema.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

dragvorl napisao:Napisao si sledece, a po testu je skoro ista kao zimska zimi, a leti je skoro kao zimska.
nikaragva napisao:

Moj zaključak:

Osetno lošija od zimske po snegu.

Katastrofalna po vlažnom asfaltu.

Osetno bolja od zimske leti.

Ispada da je bolje voziti cele godine zimsku nego all season, makar po tom testu.

Pda. Meni je osetna razlika do 1m. Verovatno preterujem, ne znam.
A onih 10m po mokrom katastrofa.
Pri tom je korišćena EcoContact guma, koja svakako nije perjanica letnjih. Mogu one mnogo bolji grip da imaju.

Jbg, mogu se naći razni zaklučci ovde iz tog testa.

Npr. jedan od njih je sledeći: Bolje je imati letnju gume cele godine i ići taksijem kada je sneg ili veliki minus. Sve ostalo letnja dominira, kako leti tako i zimi.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Otprilike, ali je nerealno to sa taxijem
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Do jedan metar razlike vs. zimska, to po meni nije neka posebna razlika, narocito na 35 metara.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Verovatno, preterujem ja malo, ali za svoje novce :D

Ono što je kod nas dilema, koliko imam prilike da vidim, je:
Da li voziti cele godine zimsku gumu ili all season?

Dosta ljudi iz mog okruženja, otkako su uveli zimske gume kao obavezu, uopšte nema letnje gume.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Zasto nemati 8 guma?
U parama bude slicno
Ajde, 4 felne moras da kupis, ali jednom

I uvek imas najbolje od dva sveta

Mene smara to, i da moram, imao bih all season sto blize zimskim stalno na autu
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Pa vrlo je prosto, svi to znamo, pre ce se dati od jednom x dinara, nego 2x dinara, pa makar bilo i visestruko bolje na duze staze. U Srbiji pojam odrzavanje se jako slabo koristi, takodje i isplativost na dugi rok, sve je za juce i ako moze za 100 dinara.
SlikaSlika
Odgovori