Vazduhoplovi
Re: Vazduhoplovi
Stvarno nisam siguran 100%.
Postoji program koji mora da se prodje. Polazu se neki teoretski ispiti, nekoliko sesija na simulatoru pa ispit na simulatoru, nesto letenja na linijama pa ispit na avionu.
Jako malo kompanija u svetu daje ti mogucnost da uzivas u ovom pozivu, da imas i novac i slobodno vreme. Odavno to nije ono sto je bilo pre 20 godina i vise - statusno zanimanje.
Er Frans, Lufthansa, British.... to je u redu. Sve ostalo, ukljucujuci i Emirates, Etihad, Qatar - to je tesko djubre.
Ziva legenda Capt Sully o pilotskoj profesiji (od 1.40) i o deci pilota (od 3.38) govori pred kongresom
https://www.youtube.com/watch?v=8kePiiZ8_YA
Postoji program koji mora da se prodje. Polazu se neki teoretski ispiti, nekoliko sesija na simulatoru pa ispit na simulatoru, nesto letenja na linijama pa ispit na avionu.
Jako malo kompanija u svetu daje ti mogucnost da uzivas u ovom pozivu, da imas i novac i slobodno vreme. Odavno to nije ono sto je bilo pre 20 godina i vise - statusno zanimanje.
Er Frans, Lufthansa, British.... to je u redu. Sve ostalo, ukljucujuci i Emirates, Etihad, Qatar - to je tesko djubre.
Ziva legenda Capt Sully o pilotskoj profesiji (od 1.40) i o deci pilota (od 3.38) govori pred kongresom
https://www.youtube.com/watch?v=8kePiiZ8_YA
Od mog dobrog drugara (sin pok. kapetana Vujkovica), klinac je upisao Vrsac (odnosno to je sad SMATSA).
Zasad mu ide odlicno. Ne znam koje su cifre, pretpostavljam da je zuzazu dao prave iznose (i ja mislim da nije ispod 80.000 da se sve zavrsi, na odabranom tipu aviona), ali njemu je cil da zavrsi i zaposli se. Dok moj drugar je ista fela kao ja (bili na kontroli letenja pre 23-24 godine, pa sad zavrsili kao senior kreativni direktori), nesto nije toliko zainteresovan (iako je stalno leteo sa Vulom), njegov klinac od malena je u FS-u i evo sad vec leti.
Ako neko ima takvu zelju, i ako ima sredstava, zasto da ne - s tim sto je ovo poseban slucaj, unuk poznatog i dobrog kapetana, geni, zelja.... Ali savet zuzazua je dobar inace.
BTW, da se nadovezem i na Germanwings:

Zasad mu ide odlicno. Ne znam koje su cifre, pretpostavljam da je zuzazu dao prave iznose (i ja mislim da nije ispod 80.000 da se sve zavrsi, na odabranom tipu aviona), ali njemu je cil da zavrsi i zaposli se. Dok moj drugar je ista fela kao ja (bili na kontroli letenja pre 23-24 godine, pa sad zavrsili kao senior kreativni direktori), nesto nije toliko zainteresovan (iako je stalno leteo sa Vulom), njegov klinac od malena je u FS-u i evo sad vec leti.
Ako neko ima takvu zelju, i ako ima sredstava, zasto da ne - s tim sto je ovo poseban slucaj, unuk poznatog i dobrog kapetana, geni, zelja.... Ali savet zuzazua je dobar inace.
BTW, da se nadovezem i na Germanwings:

"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Ljudi su se malo zaneli ovim "razvojem vazduhoplovstva" u Srbiji. Pred ocima su im plate u Kontroli i neverovatan bum lidera u regionu- Er Srbije.
Deca su ponovo zaintreresovana za letenje, koliko cujem, Drapsin je ultra popularan i traze vise bodova za upis nego nekada mnogo popularnije srednje skole.
Lakse je uci u NASU nego u Kontrolu, a lider ce da pukne onog dana kada premijer ode sa vlasti.
Kaze se da najskuplje sediste u avionu nije u biznis klasi vec desno sediste u kokpitu, jer je i to postao biznis i dodatni izvor prihoda za kompaniju koja ce da zguli kozu sa ledja momku/devojci koji zele da postanu prvi oficiri (kopiloti) i nabiju neki nalet da bi bili kurentni na trzistu radne snage.
Nije mi poznat i jedan kolega koji ne zeli da napusti letenje i otvori bilo kakav privatni biznis jer od letenja ne moze da se obogati. Mogu samo da te iznesu iz aviona u drvenom odelu.
Deca su ponovo zaintreresovana za letenje, koliko cujem, Drapsin je ultra popularan i traze vise bodova za upis nego nekada mnogo popularnije srednje skole.
Lakse je uci u NASU nego u Kontrolu, a lider ce da pukne onog dana kada premijer ode sa vlasti.
Kaze se da najskuplje sediste u avionu nije u biznis klasi vec desno sediste u kokpitu, jer je i to postao biznis i dodatni izvor prihoda za kompaniju koja ce da zguli kozu sa ledja momku/devojci koji zele da postanu prvi oficiri (kopiloti) i nabiju neki nalet da bi bili kurentni na trzistu radne snage.
Nije mi poznat i jedan kolega koji ne zeli da napusti letenje i otvori bilo kakav privatni biznis jer od letenja ne moze da se obogati. Mogu samo da te iznesu iz aviona u drvenom odelu.
- ivancho
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:59
- Garaža: Octavia 1,6d
- Kontakt:
Znam, tj cuo sam dosta primera gde sinovi sadasnjih ili tek penzionisanih pilota ne mogu da se zaposle ovde u AirSerbia.
Sve je degradirano,sve profesije,ljudi ,moral....sve zarad para,zarade.Danas lakse moze neko postati pilot ako ima para,nego neko ko je zaista sposoban za to
- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
Pa valjda zato i plaća, da se osposobi za letenje...
Boringly average, but also perfect for school run mums
Zato sto svako ko moze sebi da priusti skolu letenja i dobije sertifikat,zbog toga su i nasi piloti sve manje cenjeni.Gde je tu selekcija?Nekada su se za takva specificna zanimanja selekcije vrsile jos od osnovne skole,ako se ne varam.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

Upravo tako. Potpuno isto kao sto svako moze da plati za vozacku dozvolu ali to ne znaci da je osposobljen za voznju. Ili kao sto svako moze da plati diplomu, sto ne znaci da je postao doktor ekonomskih nauka.nesa napisao:Zato sto svako ko moze sebi da priusti skolu letenja i dobije sertifikat,zbog toga su i nasi piloti sve manje cenjeni.Gde je tu selekcija?Nekada su se za takva specificna zanimanja selekcije vrsile jos od osnovne skole,ako se ne varam.
Istina je da je (bar za ovo zanimanje) selekcija nekada kretala od osnovne ili srednje skole (moj primer) i tacno je da danas lete svakakvi duduleci koji su u jednom trenutku njihovog zivota shvatili da recimo ekonomija nije za njih pa su iznasli da je biti avijaticar srodno zanimanje.
Pre neki dan sam leteo sa momkom koji mi se pohvalio da mu je ovo peti posao po redu i da je pre toga prodavao audio uredjaje za kola a da je eto odlucio da malo radi ovo.
Bajker je gledao snimak naseg prilaza u uslovima loseg vremena. Odsekao se od straha, nije znao gde je a ja sam se borio sa svojim delom posla i radio njegov...
To sto ima dozvolu ne znaci i da je osposobljen. Daleko od toga.
http://www.bea.aero/fr/enquetes/vol.gwi ... 015.fr.php
INFORMATION April 3, 2015
The recorder of the aircraft flight data (FDR, Flight Data Recorder) was sent to the local BEA yesterday evening. BEA teams began opening operations immediately upon arrival.
A first reading shows that this pilot in the cockpit used the autopilot to engage the aircraft down an altitude of 100 ft, and on several occasions during the descent, the pilot changed the driver setting automatically to increase the speed of the plane descending.
Work continues to determine the specific factual progress of the flight.
INFORMATION April 3, 2015
The recorder of the aircraft flight data (FDR, Flight Data Recorder) was sent to the local BEA yesterday evening. BEA teams began opening operations immediately upon arrival.
A first reading shows that this pilot in the cockpit used the autopilot to engage the aircraft down an altitude of 100 ft, and on several occasions during the descent, the pilot changed the driver setting automatically to increase the speed of the plane descending.
Work continues to determine the specific factual progress of the flight.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
Pa ne pravi problem valjda ovaj što hoće da plati nego onaj što ga uči i pušta da leti.
Boringly average, but also perfect for school run mums
-
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
- Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL
UGROZIO ŽIVOT TRI PILOTA I ČETIRI LIJEČNIKA Liječnici i posada bili su protiv, a Josipović je naredio: “Gubim izbore, helikopter mora u Tuzlu!”
http://www.maxportal.hr/ugrozio-zivot-t ... rettyPhoto
zvuci poznato...
http://www.maxportal.hr/ugrozio-zivot-t ... rettyPhoto
zvuci poznato...
Potpuno su isti.
Da li običan narod shvata šta je sam sebi učinio...
Da li običan narod shvata šta je sam sebi učinio...
B92: "Odgovornost primarno na posadi" http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=976569
Ne verujem da sam ovo pročitao
Ne verujem da sam ovo pročitao
Realno da li si očekivao bilo koji drugi epilog?