Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Re: Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?

Post od maniaxxx »

Pa AS gume bi bile za moje roditelje, koji voze više manje po gradu i par puta godišnje po avtoputu i preaze oko 10-12 hijada godišnje i to sve u penzion modu :mrgreen: , svakako jesu bolje od zimskih leti i slabih letnih guma.

Svakako jesu bolje i od polovnih, starih čelavih, kineskih i svakakih guma koje viđamo svakodnevno na putu...ali nisu namenjenje dinamičnom vozaču koji voli ponekad da ga stisne i dosta je na putu.

Ja razmišljam, da bi jih vozio umesto zimskih jer opet su bolje od zimskih na mokrome i suvome, a to je 99% zime :mrgreen:
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3

Post od schonenk »

Iz mog iskustva u pogresnom ste ubedjenju. Ako se osvrnete na pocetak teme i test videcete da je komparativna letnja guma conti xy. Bar U Baxovom delu nije navedena koja.

Sta hocu da kazem, ako pogledate test letnjih guma po kisi razlike su i preko 10m. Ako promenite dimenzije guma opet su razlike velike i neuporedive. Pa zatim da li je kocenje po kisi isto na 7 i 27 stepeni itd. Citam i da se ljudi cesto zale da se AS poredi sa premium letnjim gumama, a ne prosecnim koje ce kupiti vise ljudi.

Ako je merilo "moze da me uhvati mecava" ja nosim lance u gepeku za nedaj boze, sve ostalo cu sigurno proci. Necu da vozim zimsku 2/3 zime na 15 stepeni.

Ako se trosi vise, ok, sta da radim. Znao sam da oljustim i letnju za sezonu i po, jer volim da vozim brze.

Ja nisam promenio stil voznje zbog guma i to mi je najbitnije, plus ne vodim toliko racuna da li cu da ostetim zimsku na 15-20 stepeni.

Ako je gy napravio Vector 4s za dimenziju 225/45 17 sigurno nisu toliko lose, a siguran sam da su bolje od gomile prosecnih sezonskih guma u svim uslovima.

EDIT

Sad vidim da sam prevideo da je letnja Conti EcoContact, ali ok, mislim da ne menja smisao mog posta. Ovo je svakako premium guma, iako nije guma visokih voznih peformansi.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Verovatno je namerno ta guma uzeta za test, jer ljudi koji kupuju te gume možda razmišljaju i o all season varijanti.
Onaj ko kupuje Conti SC ili GY F1, sigurno ne razmišlja o all season gumi i uštedi vremena kod vulkanizera.
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3

Post od schonenk »

Ne pokusavam da ubedim bilo koga da je dobra AS bolja od dobre sezonske gume u odgovarajucim uslovima, ali daleko od toga da ne mozete krenuti opusteno na put sa njom, bilo to na more ili na planinu.

Do i na samom Tasosu sam presao oko 2500 km i nisam nijednom pomislio da sam se prevario sto sam stavio ovu gumu.

Kakve su zime kod nas, najbolje svedoci podatak da ne znam kakva je vector 4s u pravim zimskim uslovima. Koliko me je iritirala cinjenica da vozim zimske na visokim temperaturama, toliko mi sada prija sto je nisam stavio.

Ono sto verujem, da ce performanse gume u zmskim uslovima brzo degradirati, ali spreman sam da platim komfor koji sam dobio. Ne samo zbog vremena, vec i kad pomislim kako se preznojavam i kilavim da uguram 17ke u auto i da ih stavljam na zadnje sediste. Pa kad skine letnje mokre, a ja umazem i sebe i auto bez obzira na kesurine...
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2013, 11:35

Post od DS9 »

Meni bi bila muka da to radim i sa 14icama.

A šta je to pension mode? Sertifikat da ste savestan vozač a ne neodgovorno derište koje koje nije kanalisalo sportske ambicije?
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

To što neko vozi drugačije od tebe ne znači da je derište, a ti kako treba. Možda je baš suprotno.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

McGruja napisao:Zasto nemati 8 guma?
U parama bude slicno
Ajde, 4 felne moras da kupis, ali jednom

I uvek imas najbolje od dva sveta

Mene smara to, i da moram, imao bih all season sto blize zimskim stalno na autu
Mene prilicno smara menjanje tockova kad dodje vreme za to. Neko ima i zdravstvene probleme sa ledjima, pa mu to bas i nije toliko jednostavno - recimo, matorom to ja odradim kad odem u Vrsac.

Takodje, onome ko prelazi bas male kilometraze vreme za menjanje guma pre dodje zbog starosti nego zbog istrosenosti.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

DS9ki neko ozbiljno drma kavez :D
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

Delija napisao:
McGruja napisao:Zasto nemati 8 guma?
U parama bude slicno
Ajde, 4 felne moras da kupis, ali jednom

I uvek imas najbolje od dva sveta

Mene smara to, i da moram, imao bih all season sto blize zimskim stalno na autu
Mene prilicno smara menjanje tockova kad dodje vreme za to. Neko ima i zdravstvene probleme sa ledjima, pa mu to bas i nije toliko jednostavno - recimo, matorom to ja odradim kad odem u Vrsac.

Takodje, onome ko prelazi bas male kilometraze vreme za menjanje guma pre dodje zbog starosti nego zbog istrosenosti.
Meni ce zimske gume sa 4 godine biti potrosene mozda za 2mm :kezo:
Al cenim da ce se neko oduseviti da kupu "kao nove" za upola manje para :ccc:
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Pavle? :kezo:
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Ja ni za peticu ni za četvorku nemam osam felni a imam 8 guma (iste dimenzije stavljam i zimske i letnje). Šta fali tome, tj što je potrebno 8 felni?
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

Day Walker napisao:Pavle? :kezo:
:kezo:
Nisu 18" i nisu pireli :uplakan:
Korisnikov avatar
gavran
Reactions:
Pridružio se: 09 Sep 2013, 15:44
Garaža: Službeno vozilo

Post od gavran »

U sustini ti ne treba 8 felni, jedino sto u tom slucaju moras da ides svaki put kod vulkanizera da ti demontira/montira gume, a pojedinci koji imaju dva seta kompletnih tockova menjaju to ponekada i sami. Ja sam prve dve godine tako radio, kako neko opisa pivce ovo, ono, sto u aprilu ajde i moze da prodje ali sredinom novembra pa bas i nije tako interesantno a nadasve i ovako i onako kada zavrsim osecam se kao da sam kopao ceo dan. Pogotovo sto to uglavnom radis sa prirucnim alatom koji si dobio uz auto i neutreniran pa te tri dana naredna ledja i noge otkidaju.

A ako vec ides kod vulkanizera onda je mozda i bolje da imas samo 4 felne jer lakse je ubaciti cetiri gume u auto nego cetiri tocka.

Inace stalno se ovde vidim pokrece pitanje isplativosti ili sa druge strane da li smo u mogucnosti da izfinansiramo tolike felne i gume, zatim nas mentalitet i slicno kada je u pitanju nase negodovanje ili odgovornost vezano za zamenu guma.

Ali nismo mi usamljeni slucaj, ima par strana ranije citiran post na engleskom da cak 60% Evropljana ne menja gume a 40% smatra da je to smaranje. Ja sam jos negde procitao analizu da cak 20% Nemaca, sto je cak petina vozaca, iako je kod njih to zakonska obaveza voze cele zime na letnjim gumama. A Nemci su za nas pojam i u smislu standarda i samodiscipline i pogotovo postovanja zakona pa ti nasi argumenti za njih ne vaze vec eto jednostavno im je napor. U Francuskoj gde nije zakonska obaveza cak 70% ne menja gume.

Znaci nismo samo mi crne ovce i tipicni Balkanci vec ocigledno mnogi vozaci u Evropi smatraju to opterecenjam i zato se stalno i iznalaze nova resenja i tehnologije razvoja all season guma koje citajuci neke izvestaje vidim da su i u Britaniji zbog njihove specificne klime sve popularnije.

A mi ovde zauzeli stav kao da zivimo na Himalajima ili u najmanju ruku Alpima a nemamo 5 dana snega godisnje.
Rad je stvorio čoveka, a nerad.......gospodina
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2013, 11:35

Post od DS9 »

Paja napisao:To što neko vozi drugačije od tebe ne znači da je derište, a ti kako treba. Možda je baš suprotno.

Možda. A možda je samo neko kome bi koristila obuka sportskih automobilista, na sportskim stazama - kako učešće u saobraćaju ne bi koristio za ugrožavaje bezbednosti istog.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

A možda si ti jedan od onih koji je uvek u pravu i s kim ne vredi polemisati jer je gubljenje vremena.
Odgovori