Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?
Re: Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?
@DS9
Ne znam odakle ti takvo mišljenje da neko ko ima dva seta guma je neiživljen i da jurca kao ludak?
Ne znam odakle ti takvo mišljenje da neko ko ima dva seta guma je neiživljen i da jurca kao ludak?
Nije on to ni rekao 

Naravno, to nisam ni jednim navodom izrekao.
S` tim što nije isključeno, bez obzira na broj setova ili tip guma.
U svakom slučaju, pošto je tema o nekakvim pneumaticima, na gornjem linku je test onih koji su se potrudili da donekle izmere razlike u različitim uslovima - između nekakvih all seasion i referentnih namenskih pneumatika za određenu sezonu. Pa njegovi rezultati daju odgovore na mnogo toga, iako ne na sve (što bi moao da se pita neko ko bi nekakve gume da koristi u Srbiji/Balkanu).
Prosto rečeno, za nekoga je nešto mnogo lošije ili mnogo bolje - zbog nečega što je za nekog drugog gotovo (ili sasvim) zanemarivo. I u komentaru tih testova se navodi da je svaki pneumatik kompromis (pa i namenski za određenu sezonu). Pri tome se na osnovu rezultata testova može pretpostaviti da je za ne malu populaciju vozača kompromis koji daju all season pneumatici takav, da je gotovo idealan, odnosno manje problematičan nego drugačiji kompromisi.
S` tim što nije isključeno, bez obzira na broj setova ili tip guma.
U svakom slučaju, pošto je tema o nekakvim pneumaticima, na gornjem linku je test onih koji su se potrudili da donekle izmere razlike u različitim uslovima - između nekakvih all seasion i referentnih namenskih pneumatika za određenu sezonu. Pa njegovi rezultati daju odgovore na mnogo toga, iako ne na sve (što bi moao da se pita neko ko bi nekakve gume da koristi u Srbiji/Balkanu).
Prosto rečeno, za nekoga je nešto mnogo lošije ili mnogo bolje - zbog nečega što je za nekog drugog gotovo (ili sasvim) zanemarivo. I u komentaru tih testova se navodi da je svaki pneumatik kompromis (pa i namenski za određenu sezonu). Pri tome se na osnovu rezultata testova može pretpostaviti da je za ne malu populaciju vozača kompromis koji daju all season pneumatici takav, da je gotovo idealan, odnosno manje problematičan nego drugačiji kompromisi.
Poslednja izmena od DS9 u 02 Apr 2015, 20:17, izmenjeno 1 put ukupno.
Doktorirao si temu ulja, ne mrzi te da napises kilometarski post kao savet (svaka cast) ali te smara ideja da cak 2x godisnje moras da odes do vulkanizera? A kojom prilikom ti proveris trap, makar geometriju...?gavran napisao:U sustini ti ne treba 8 felni, jedino sto u tom slucaju moras da ides svaki put kod vulkanizera da ti demontira/montira gume, a pojedinci koji imaju dva seta kompletnih tockova menjaju to ponekada i sami. Ja sam prve dve godine tako radio, kako neko opisa pivce ovo, ono, sto u aprilu ajde i moze da prodje ali sredinom novembra pa bas i nije tako interesantno a nadasve i ovako i onako kada zavrsim osecam se kao da sam kopao ceo dan. Pogotovo sto to uglavnom radis sa prirucnim alatom koji si dobio uz auto i neutreniran pa te tri dana naredna ledja i noge otkidaju.
A ako vec ides kod vulkanizera onda je mozda i bolje da imas samo 4 felne jer lakse je ubaciti cetiri gume u auto nego cetiri tocka.
Inace stalno se ovde vidim pokrece pitanje isplativosti ili sa druge strane da li smo u mogucnosti da izfinansiramo tolike felne i gume, zatim nas mentalitet i slicno kada je u pitanju nase negodovanje ili odgovornost vezano za zamenu guma.
Ali nismo mi usamljeni slucaj, ima par strana ranije citiran post na engleskom da cak 60% Evropljana ne menja gume a 40% smatra da je to smaranje. Ja sam jos negde procitao analizu da cak 20% Nemaca, sto je cak petina vozaca, iako je kod njih to zakonska obaveza voze cele zime na letnjim gumama. A Nemci su za nas pojam i u smislu standarda i samodiscipline i pogotovo postovanja zakona pa ti nasi argumenti za njih ne vaze vec eto jednostavno im je napor. U Francuskoj gde nije zakonska obaveza cak 70% ne menja gume.
Znaci nismo samo mi crne ovce i tipicni Balkanci vec ocigledno mnogi vozaci u Evropi smatraju to opterecenjam i zato se stalno i iznalaze nova resenja i tehnologije razvoja all season guma koje citajuci neke izvestaje vidim da su i u Britaniji zbog njihove specificne klime sve popularnije.
A, mi ovde zauzeli stav kao da zivimo na Himalajima ili u najmanju ruku Alpima a nemamo 5 dana snega godisnje.
Ok, ima ljudi koji nemaju veze o kolima, koje smara da oteraju auto i na pranje, a kamoli u servis, ali ovo je auto forum, a ne ana.rs...
Da, mi smo jako velika manjina medju vozacima (ne vidim poentu ubacivanja statistike), i ne vidim zasto bi mi ta dva dana godisnje bila cimanje.
DS9 napisao: A šta je to pension mode? Sertifikat da ste savestan vozač a ne neodgovorno derište koje koje nije kanalisalo sportske ambicije?

Huh, pretpostavljam da je ovo oko smaranja odlasku vulkanizeru namenjeno meni. Ako ćemo lično (moje iskustvo) o proveri trapa, posetama vulkanizeru i sl. to bi moglo da bude više kilometara (gde bi bilo objašnjeno zašto to nisam morao da činim u namenskim servisima). Ali to nije ovde tema. Samo sam naveo činjenicu da ja nešto ne bih radio ni sa 14icama ono što je neko naveo da mu je neugodno da čini sa 17icama.
A to najpre ne bih radio jer nemam razloga da to činim kada su mi za mene gotovo savršeni pneumatici već na autu.
Ako neko ima ideju da mi objasni kako to nije tako, zahvaljujem mu na dobrim namerama - i mogu samo da potvrdim da moje iskustvo to demantuje. A u gonjem testu čiji sam link dao - vidim i zašto.
A to najpre ne bih radio jer nemam razloga da to činim kada su mi za mene gotovo savršeni pneumatici već na autu.
Ako neko ima ideju da mi objasni kako to nije tako, zahvaljujem mu na dobrim namerama - i mogu samo da potvrdim da moje iskustvo to demantuje. A u gonjem testu čiji sam link dao - vidim i zašto.
Poslednja izmena od DS9 u 02 Apr 2015, 20:46, izmenjeno 2 puta ukupno.
Stanje trapa mi proveravaju na redovnom servisu, a ako mislis na geometriju trapa ne proveravam je nikada odnosno jedino ako bi osetio da mi auto vuce u neku stranu ili neravnomerno trosi gume onda bih otisao da proverim geometriju. Uostalom nisam primetio da je nekom ovih prethodnih godina prilikom tih poseta vulkanizeru palo na pamet da mi proverava to sto kazes, vecina vulkanizerskih radionica i nema tu opremu.
I ne ne smara me poseta vulkanizeru jer bih ga u slucaju samo jednog seta guma svakako posecivao radi rotacije guma. Smara me tegljenje, utovaranje, istovaranje tockova, prljanje i blatnjavljenje sebe i auta i sama psiholoska cinjenica da to moram da odradim na odredjeni, odnosno oko odredjenog datuma kada svi to rade i prave guzve a ja treba svoje obaveze da uskladim sa zakazanim terminom. Upocetku tj. prvih par godina nije mi tesko padalo, sada mi je vec muka od toga.
Takodje mozda ne pricamo svi iz istog ugla. Ja imam cele tockove koje tovarim i koje cuvam kuci, mozda neko ima same gume (kao moja zena na primer gde sam primetio da kada njoj menjam gume sve mi nogo lakse padne) koje su sami po sebi lakse i jednostavnije se sa njima barata, neko mozda cuva gume kod vulkanizera pa samo odveze auto sa jednim a vrati sa drugim gumama a da gumu ni ne pipne. Pa mozda nedozivljava to tako.
P.S Nisam ja diplomirao ulja nego DS9
I ne ne smara me poseta vulkanizeru jer bih ga u slucaju samo jednog seta guma svakako posecivao radi rotacije guma. Smara me tegljenje, utovaranje, istovaranje tockova, prljanje i blatnjavljenje sebe i auta i sama psiholoska cinjenica da to moram da odradim na odredjeni, odnosno oko odredjenog datuma kada svi to rade i prave guzve a ja treba svoje obaveze da uskladim sa zakazanim terminom. Upocetku tj. prvih par godina nije mi tesko padalo, sada mi je vec muka od toga.
Takodje mozda ne pricamo svi iz istog ugla. Ja imam cele tockove koje tovarim i koje cuvam kuci, mozda neko ima same gume (kao moja zena na primer gde sam primetio da kada njoj menjam gume sve mi nogo lakse padne) koje su sami po sebi lakse i jednostavnije se sa njima barata, neko mozda cuva gume kod vulkanizera pa samo odveze auto sa jednim a vrati sa drugim gumama a da gumu ni ne pipne. Pa mozda nedozivljava to tako.
P.S Nisam ja diplomirao ulja nego DS9
Poslednja izmena od gavran u 02 Apr 2015, 20:42, izmenjeno 1 put ukupno.
Rad je stvorio čoveka, a nerad.......gospodina
Imam obicaj da procitam temu i ubedim sebe da je neko napisao odredjeni post, iako nije
Moja greska.
Ugl, ostaje isto sve ostalo.
AKo te smara da teglis gume, onda ostavi kod vulanizera. Lakse je.
Ja imam dva seta, pa spakujem u garazi u auto, i vratim one skinute nazad u garazu. Isto tako, dok sam ih nosio na 6. sprat u ostavu, bilo mi je svejedno.
Nije mi problem ni da skidam svaki tocak posebno da bih oprao komplet felnu i sa unutrasnje strane.
Svako ima svoj ugao gledanja, samo neki imate pogresan

Moja greska.
Ugl, ostaje isto sve ostalo.
AKo te smara da teglis gume, onda ostavi kod vulanizera. Lakse je.
Ja imam dva seta, pa spakujem u garazi u auto, i vratim one skinute nazad u garazu. Isto tako, dok sam ih nosio na 6. sprat u ostavu, bilo mi je svejedno.
Nije mi problem ni da skidam svaki tocak posebno da bih oprao komplet felnu i sa unutrasnje strane.
Svako ima svoj ugao gledanja, samo neki imate pogresan

Ima i pogresnih uglova gledanja mada bih ja u ovom slucaju rekao samo razlicitih
I ja sam u startu opremio sa dva seta, jos sve iste dimenzije nikakav downsizeing. Pa sam sve sam menjao, pa obelezavao gde je koji tocak bio, pa prilikom zamena ujedno i rotirao gume i sve po PS-u. A onda me jednog novembra uvatila neka kisa, vetar i reko ajde da odem do vulkanizera. I tako sam nastavio a sada mi to sto sam prethodno naveo nesto tesko pada.
Mislim ja podrzavam da svi u skladu sa svojim potrebama i stilom voznje budu sto kvalitetnije i bezbednije opremljeni, ali trenutno moje potrebe i stil voznje zadovoljavaju i all season, bar koliko sam video po ovim testovima.

I ja sam u startu opremio sa dva seta, jos sve iste dimenzije nikakav downsizeing. Pa sam sve sam menjao, pa obelezavao gde je koji tocak bio, pa prilikom zamena ujedno i rotirao gume i sve po PS-u. A onda me jednog novembra uvatila neka kisa, vetar i reko ajde da odem do vulkanizera. I tako sam nastavio a sada mi to sto sam prethodno naveo nesto tesko pada.
Mislim ja podrzavam da svi u skladu sa svojim potrebama i stilom voznje budu sto kvalitetnije i bezbednije opremljeni, ali trenutno moje potrebe i stil voznje zadovoljavaju i all season, bar koliko sam video po ovim testovima.
Rad je stvorio čoveka, a nerad.......gospodina
Loše bih se osećao (verovatno) na moru sa all season.
TT
TT
Jbg, testova ima raznih i do sutra ih možemo postavljati:
http://www.adac.de/infotestrat/tests/re ... 5_r15.aspx
Ovo je po meni katastrofa. Doduše nema perjanice GY Vector.
http://www.adac.de/infotestrat/tests/re ... 5_r15.aspx
Ovo je po meni katastrofa. Doduše nema perjanice GY Vector.
- schonenk
- Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
- Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3
@heinz
To je psiholoska barijera koja se lako prevazidje, kada shvatis da sustinske razlike nema. Jedino sto mi smeta je nepoznanica u vidu stepena degradacije za predstojecu zimsku sezonu.'Zasad, godinu dana od montaze, nisam osetio posledice, ali videcemo, javicemo.
To je psiholoska barijera koja se lako prevazidje, kada shvatis da sustinske razlike nema. Jedino sto mi smeta je nepoznanica u vidu stepena degradacije za predstojecu zimsku sezonu.'Zasad, godinu dana od montaze, nisam osetio posledice, ali videcemo, javicemo.
A zaboravljamo da ako uzmemo da ce se all season trositi brze,pa ce morati da se menjaju npr na 2 godine, a set letnjih i set zimskih traju po 4.
All season ce sve vreme ostvarivati iste rezultate,odnosno vozne karakteristike im se nece toliko smanjiti za razliku od letnjih/zimskih u poslednjoj sezoni upotrebe
All season ce sve vreme ostvarivati iste rezultate,odnosno vozne karakteristike im se nece toliko smanjiti za razliku od letnjih/zimskih u poslednjoj sezoni upotrebe
Znači sada umesto letnjih da kupim all season za Avensisa?
TT
TT