Obrazovanje i školstvo

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Re: Marko Kraljević

Post od Uroš S. »

Ja ne znam nikog. Uglavnom su to samo iskreni ljudi koji kažu da nisu hteli da uče a imaju veze da im taj privatni neće biti prepreka sutra.
Sam si sebi uskočio u usta, ako si pametan, da bi bio uspešan ne treba ti nikakav faks, i to je tačno, i takve znam. Privatni faks se završava da zamaskiraš nedostatak supstancije.
Evo ti lični primer stariji manje od 6 meseci, išao na razgovor kod dvojice dosta jakih advokata u BG, prvo pitanje je oba puta bilo koji faks sam zavrsio, tj da li sam zavrsio drzavni. Moj sadasnji principal, sudija sa 24 godine iskustva, koji je promenio bar 60-70 pripravnika, kaže da je imao jedan slučaj da je neko sa privatnim bio iole koristan.

Bar je tako u pravnoj struci, mada sumnjam da je drugde drugačije, jer se manjak znanja u pravu možda i najlakše nadoknađuje.

Huawei P6 TT
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Cekaj Urose, ne znas nikoga ko je pametan, sposoban i uspesan sa diplomom privatnog faxa, a znas da ti ne treba diploma da budes uspesan. Dakle, hoces da kazes da je pametniji i sposobniji i da.su vece sanse da uspe neko ko nema nikakvu diplomu?
I hoces da kazes da smo Milos i ja recimo glupi? :D
Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Naravno da nisam sam sebi uskocio u usta, kako ti to kazes, iz prostog razloga sto se na kraju sve svodi na spretnost pojedinca.

Primer su mnogi sa drzavnih fakulteta, koji su zavrsili u roku i nikad nista nisu postigli jer su nespretni i nesposobni.

Ti kad zavrsis fax imas samo papir i neko predznanje, sve ostalo naucis radeci.
Ako nemas kefalo, dzaba ti i prosek od 10.0

Sent from my iPhone using Tapatalk
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Slazem se sa Kobrom u potpunosti.
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Pa ja lepo rekoh - cast izuzecima.
Ali ako gledamo vecinu - mrka kapa.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Ako gledas i vecinu drzavnog opet je losa situacija.

Niko tebe nece u nasem obrazovnom sistemu nauciti kako da se boris u zivotu i neke 5 puta bitnije stvari u ekonomiji se ne uce u odnosu na ono sto se uci.

U principu mislim da fakultet daje prednost nekome da ima neki normalan posao, ali ozbiljne pare nece doci s diplomom, za to trebaju neki drugi kvaliteti. Ja znam dosta uspesne ljude koji nisu zavrsili ekonomiju na drzavnom. Ekonomija je zapravo dosta specificna oblast, ona ni ne moze da se nauci da bude previse primenljiva u ozbiljnom poslu.

lekar kad uci o mozgu taj mozak je uvek isti i uvek ce biti. Na Ekonomiji tebe ne moze neko da nauci kako da pokrenes svoj posao, kako da iskoristis prilike itd.

Evo Urose i ti recimo, ako bude srece da uspes sa tim satovima nesto ozbiljnije, doci ces u situaciju da ti jedna dobra ideja vise donosi nego 5 godina skolovanja. I po meni je to sasvim ok i treba da bude tako.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Xepoj87 napisao: I hoces da kazes da smo Milos i ja recimo glupi? :D

Niko to ovde ne može da kaže, ali stoji da ste protraćili ogroman potencijal koji obojica imate iz čiste lenjosti i nedostatka ambicija. To što ćete se obojica ugraditi u neki uigran sistem i dobro zarađivati, nije ništa prema onome što ste mogli da ste ovo vreme utrošili da zaista razvijete ono što vam je bog dao.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Re: Obrazovanje i školstvo

Post od Paja »

Kao i mnogo drugih stvari kod nas, i obrazovanje je opozit onoga što treba da bude.
Privatne obrazovne ustanove u razvijenim državama su sa razlogom poželjne i diploma stečena u takvim školama/fakultetima ima veliku težinu.
Kod nas će proći još mnogo godina dok dođemo do tog nivoa. Za sada su privatni fakulteti prečice do diplome.
Nisam upozao nikoga ko je rekao da se namučio na privatnom faksu, kao što nisam upoznao ni jednog poslodavca koji ceni privatne diplome.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Zanimljivo nipodaštavanje obrazovanja. :-)

Dobra ideja zlata vredi, ali život drugačije gledaš kad imaš nešto u glavi ili ne. Veoma je mala verovatnoća da si sledeći Bil Gejts, tako da je logičnije birati sledeću verovatniju opciju.

Trud uložen u obrazovanje se vidi na čoveku, a ne na njegovom novčaniku. Zbog sebe pre svega treba uložiti malo truda. Tih par godina će značiti dok si živ. Idealno je da spojiš novac, znanje i obrazovanje. U normalnim zemljama je manje ili više uglavnom tako. Kod nas je to malo izokrenuto jer je država siromašna i veoma korumpirana, što nas sprečava da se pokrenemo sa mrtve tačke.

Kad spomenu ekonomiju, sticajem okolnosti poznajem neke od najuspešnijih ekonomista u zemlji i gle čuda, niko nije sa privatnog faxa. :-) Ne kažem da nije moguće biti uspešan i sa Megatrendom, još ako se učlaniš u SNS, samo nebo ti je granica.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Ti uspesni ekonomisti nisu imali privatne fakultete u svoje vreme :kezo:

Sent from my iPhone using Tapatalk
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Mogli su da se muče da polože 2 ispita iz prve godine nekoliko godina, kao ostali preletači, pa da završe BK, Zečevića ili Megatrend u roku sa prosekom preko 9. To je neki odnos selekcije.

Imam dobrih primera i od preletača, ali mnogo manje. Sa Ekonomije nemam, ali imam sa Pravnog, što je interesantno. Jedan primer doduše.

Mislim, obrazovanje nam je sranje i sve je gore, ali neki odnos selekcije između fakulteta i srednjih škola je ostao isti.

Većina ljudi iz jakih srednjih ide na jake državne fakultete. I iz tog ugla su ljudi sa privatnih hendikepirani, jer su imali slabije i srednje obrazovanje. Njima je razumljivo teško da izguraju državni faks jer nemaju ni supstancu ni radne navike.

Uvek će biti izuzetaka, ali kao neko ko je digao ruke od zvanja na intervjue za šljaku ljudi sa privatnih to kažem. Pravim izuzetak samo ako vidim nešto fenomenalno u CV. Ne što ih mrzim ili imam nešto protiv, nego neću da gubim vreme. Jasno mi je da sam time izgubio nekog potencijalno dobrog kandidata, ali kad se sagleda cela slika, nemam vremena. Nemam HR koji može da mi uradi screening na početku, moram sve sam ili uz pomoć kolege i moram da racionališem da ne bih noćio na poslu.

Jbg, to je realnost u Srbiji. Čim nema pozitivne selekcije teško je dati neku vrednost takvoj diplomi. U ljudskoj prirodi je da uživa, ne da se muči, tako da je malo verovatno da je neko bez ikakvog pritiska zagrejao stolicu.
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Bravo nidzo.
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Ima tu mnogo faktora, nije tako jednostavno. Ja se slazem da je privatni fakultet alternativa, ali kao neko ko paralelno ide na jedno od najgorih i mozda i najbolje ekonomsko obrazovanje u Srbiji moram da priznam da sam se unapredio u smislu da bolje znam teoriju i da bih mozda bolje prosao na intervjuu za posao ili rad kod nekog ali ne i u smislu da sam bolji covek za pokretanje sopstvenog biznisa. Ekonomija je zapravo toliko specificna oblast da je pitanje da li je osoba spretnija sa 24 godine ako je recimo krenula sama da radi nesto sa 18 ili ako je zavrsila drzavnu ekonomiju tako sto je dve godine padala. Pogledajte po samom sebi ako ste stariji koliko Vam je 6 godina radnog iskustva znacilo i koliko ste bili sposobniji sa recimo 30 umesto sa 24.

Takodje su i poslovi dosta specificni i 3 meseca radnog iskustva na nekoj poziciji su cesto korisniji nego ceo prethodan fakultet koji nema veze s mozgom jer je jako los sistem rada.

P.S. Nidzo, mislis li iskreno da su ti ljudi uspeli zbog fakulteta ili zbog nekih drugih osobina? Mislis li da su oni svi bili djaci generacije? U Sapcu od par najbogatijih ljudi koji ne kradu i rade posteno niko nije zavrsio drzavnu ekonomiju, ali svi imaju neke zajednicke kvalitete.

Ja da sam vlasnik firme takodje bih davao prednost ljudima s drzavnog faxa ali ISKLJUCIVO zato sto njihova odluka da upisu drzavni faks znaci da su spremni da vise daju svog truda. Sto naravno mije uvek slucaj, ali smatram da vecinom jeste.
Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011

Post od steva_anya »

Ko ima vece i bolje znanje u programiranju: neko ko je zavrsio ETF/PMF/FON ili neko ko je zavrsio tzv IT akademiju?
Ko bolje poznaje pravo, ko je bolji pravnik: neko sa drzavnog pravnog ili neko sa privatnog fakulteta?
stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Onaj ko ima vise iskustva,najprostije.
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Odgovori