Skuderia?

A kakve sve ovo veze ima sa sportom?DukeNS napisao:Opet cemo se vrteti u krug... Kao prvo, ja nisam huligan, navijac sam, kao sto je i svako od vas koji NAVIJA za neki klub. Kao sto sam vec naveo, drzava i mediji su doveli do toga da svako od nas treba da se stidi ukoliko izjavi da je navijac. Drugo, navijanje u Srbiji se danas u mnogome razlikuje od vremena kada sam aktivno kretao na utakmice i kada me je taj svet opcinio. Iskreno, ne bi mi bilo svejedno da u danasnje vreme odgajam tinejdzera koji se lozi na utakmice.
Moju generaciju je prvo zavela FK Vojvodina, pa tek onda navijanje kao takvo. Danas se klinci loze prevashodno na navijanje. Zato u danasnje vreme i imamo situaciju da mladji dodju na navijacku tribinu, budu tu par sezona i onda ih stadion vise ne vidi, dok cemo mnogi od nas tu docekati svoje stare dane.
Za moju ekipu i mene je odlazak na utakmicu oduvek bio gust i nesto cemu smo se iz vikenda u vikend radovali. Skupis se pre utakmice, popijes koje pivo, zezas se, mozda naletis na protivnika, dobijes ili podelis koju, nekad vijas, nekad budes vijan, na stadionu navijas iz sve snage za klub sa kojim si se srodio, a posle tekme odes u kafanu i sa ekipom prepricavas dozivljaje. Znam da to za vecinu zvuci idiotski, ali te taj svet ili omadjija ili te jednostavno ne zanima. Pri svemu tom, ja nisam agresivan tip koji stalno trazi kavgu, vec naprotiv, retko cu se zbog necega olako razestiti. A nisam ni neko ko koristi rulju kako bih svoje frustracije izbacivao iz sebe. Moguce objasnjenje koje su pojedini psiholozi dali je da dolazi u svemu tome do povecanog nivoa adrenalina i endorfina (ako ne gresim), koji stvara neku vrstu zavisnosti. Sve ovo navedeno dugo vremena nije sa sobom nosilo prevelike posledice.
Promenom raznih okolnosti (mogu i o tome) dosli smo do pojave mnogih stvari koje idu na sramotu navijackog pokreta i nemaju svoje opravdanje. Kad vec pominjete Bogdanova, mogu spomenuti primer Djenove, gde su listom sve navijacke grupe osudile taj cin. Ja sam prvi popizde sto sam grunuo kintu za odlazak, kako bi jedna navijacka grupa bila iskoriscena u vojevanju bitaka fudbalsko-politicke elite. Velika vecina navijaca nema problem sa racionalnim rezonovanjem i odvajanjem navijackog od nenavijackog/kriminalnog.
Neko spominje sastave tribina. Naravno da ce biti heterogeni i niko ovde nije pominjao da su redom prisutni intelektualci, vec da ne treba generalizivati i nazivati celu tribinu maloumnom.
Situacije gde vise nisi siguran da li ce te petlic od 16 leta izbockati kao vudu lutku ili ces zbog gluposti dobiti, u najboljem slucaju, par meseci mardelja su uticale da vise nisam aktivan vec neko vreme na svojoj tribini, ali i dalje sa ekipom redovno odlazim kako na Karadjordje, tako i na gostovanja. A desi se ponekad i da naletimo na kolege stare skole, pa se lepo pozdravimo...![]()
Mozda bi jedan od prvih navijackih filmova "ID" pomogao nekima da malo shvate celu pricu. Ako uopste zele pokusati da me shvate...