Felne - kupovina i razne informacije

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
Blackshadow
Reactions:
Pridružio se: 22 Dec 2013, 01:41
Garaža: W 211 2004 E200 NGT 163KS

Re: Одг: Felne - kupovina i razne informacije

Post od Blackshadow »

Ćopavu i inače montiraš na zadnjaka!

TT
Kanis li pobijediti, ne smijes izgubiti!
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Re: Felne - kupovina i razne informacije

Post od Rakhil »

Tako je, copava napred moze da napravi carsko sranje, od sletanja u jarak kad se ne nadas do toga da razjebes svasta nesto na diferencijalu.
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

U pravu ste, to sam saznao pre par dana kad sam izbusio prednju levu gumu, sreca pa sam bio na par km od kuce. Ali sa druge strane, ko ce u toj situaciji dva puta da odvrce i steze srafove i podize auto.

Sent from my Alcatel One Touch Idol using Tapatalk
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Ne, copava je sada standardna velicina (ista po precniku), kao standardni tocak, samo je znatno uza, zbog prostora u gepeku.

E klasa ima "copavu" koja je bas iz razloga potencijalnih problema sa diff istog precnika kao 225/55/16
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Može i napred, ali uz veliki oprez. Ja sam je vozio nazad do garaže, pa sam stavio zimski točak dok mi nije stigla nova letnja guma. Vozio sam jednu zimsku preko leta jedno 15 dana. Bolje nego ćopavac.

Tapatalk
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

jaksa napisao:
jocas napisao:
ikac2000 napisao:Moze da se desi da kada stavis copavac da treba da se podigne pod stiroporom. Tako je bar kod mene na C-Maxu. Moram da stavim 5 cm stiropora da bi sve bilo u liniji.

Verzija sa copavcem ima I prateci stiropor.
Ovo bi trebalo da tebi odgovara http://www.polovniautomobili.com/gume/5 ... sve-sezone
Znam da si rešio problem, ali ovo je elegantnije rešenje.

ps Sad videh u "svojoj" temi, uvek se lagano penjem na ivičnjake, navika od i30 koji je bio baš nizak.
Ford je 5x108, ne može da odgovara za mazdu, 5x114,3
Nisam mislio da stavi Ford copavca, samo je primer.

Inace nasao sam nekorisceni copavac za cmaxa za 5,000 rsd.

Sa nekog placa izvadili iz auta i prodali miSlika

Mozda ako ima negde neka polovna mazda na placu mozes da se dogovoris...
Korisnikov avatar
jocas
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:09
Garaža: Mazda CX-5 2.0 AWD 2022.

Post od jocas »

nidza napisao:Može i napred, ali uz veliki oprez. Ja sam je vozio nazad do garaže, pa sam stavio zimski točak dok mi nije stigla nova letnja guma. Vozio sam jednu zimsku preko leta jedno 15 dana. Bolje nego ćopavac.

Tapatalk
Sad sam čitao knjižicu - piše da se ćopavac stavlja isključivo na zadnju osovinu, ako je problem prednja guma MORA da se izvrši rotacija.
Upozoravaju na gubitak upravljanja i slično. Naravno, to mi liči na ograđivanje - mi smo ti rekli, sam si kriv :)
To znači da sam ja danas pogrešno probao, trebalo je da probamo na zadnjem točku :glavomuzid: Logika koja je delovala ispravno je da treba probati prednji, zbog većih čeljusti.

Set za reparaciju pomaže do veličine rupe do 4mm , i to samo ako je na šarama gume , inače je preporuka da se pozove servis :D

@ ikac - nisam znao da si već kupio ćopavac, zato sam ti stavio link na oglas za ćopavac sa Mondea :thumbup:
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Da kupujem sad ćopavac uzeo bih i koji može napred, tako da nisi pogrešio . Iz ko zna kog glupog razloga budeš ipak morao da ga staviš napred. Zapekao šraf ili već ko zna šta.

Može da se vozi napred lagano, za toliko da se dovučeš do odredišta ili servisa. Ispravno ne naravno pozadi, ali ispravno je ne voziti ćopavac uopšte.

Ja bih ubacio i sprej za reparaciju. Ako je samo neka rupica može da uštedi puno vremena.

Tapatalk
Korisnikov avatar
jocas
Reactions:

Post od jocas »

Mislim da ću ipak strpljivo da čekam pravu dimenziju. Ako baš ne bude išlo probaću ponovo 15-cu na zadnjem točku.

Imam kit za reparaciju i 3 godine Mazda Europe Assistance. Samo ću pažljivo da pročitam knjižicu (dobio celu knjižicu za to, ukupno 3-4 knjižice :D ).
Na sajtu je bajata vest : http://www.mazda-rs.com/Meni3/Vesti/Arh ... lnosti-MES
Mazda Europe Service (MES) brine o vozačima u slučaju raznih tehničkih problema, mehaničkih ili elektronskih. U slučaju da je korisnik izgubio ključ, ostao bez goriva, napunio rezervoar pogrešnim tipom goriva, ukoliko se ispraznio akumulator ili je pukla guma… Mazda asistira i pomaže svojim klijentima da reše probleme na najbrži mogući način. Ukoliko je neophodno, MES pokriva i troškove hotela ili troškove za voznu ili avionsku kartu ili račun za taksi.
Kod hrvata na sajtu ima i brošura : http://www.mazda.hr/assets/croatia/afte ... es_cro.pdf

Imam i AMS super člansku karticu.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Pa sta ti vredi taj Mazda Europe Assistance, zbog probusene gume sigurno nece doci? :D
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Meni je na Aurisu pukla guma na putu za Krakow u Budimpesti.

Nas petoro, gepek napakovan, a i ne mogu 450 km sa copavcem po slovackim Tatrama.

Pozvao Toyota Assistance, dao im koordinate i za 45 min dosao slep i povezao me do ovlascenog gde sam kupio gumu.

Odlicna stvar, zato smo i smeli da idemo Nis Lisabon nedugo nakon toga.
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Ne vidim što ne bi došli. Platio si uslugu, njihovo je da dođu.

Sent using Tapatalk
Širim haos!
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Pa platio si u slucaju kvara, ne u slucaju busenja gume. Al ako to rade, jos bolje.
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Mazda pomoć verujem da je ista u celoj EU, pošto ide preko Austrije ceo region.

TT
Korisnikov avatar
jocas
Reactions:

Post od jocas »

Proverio u knjižici, pokriva i pucanje/bušenje gume. Na licu mesta popravljaju ili šlepuju do prvog vulkanizera/servisa.
Inače, Mazda Europe Service važi do 10 godina, produžava se svakim redovnim servisom na godinu dana / 20000 km, dobio knjižicu sa brojevima koje zovem iz Srbije/Inostranstva.
Ima navedeno detaljno šta sve pokriva, u nekim slučajevima plaćaju i hotel, prevoz do kuće, prevoz vozila...
Odgovori