Vozim Z10/Punto.
Za nosače Totus sam se odlučio jer su konkurentski nosači poprilično izlazili iz gabarita vozila.
Pošto Z10/Punto ima pripremu u krovu nema naslanjanja nosača na lim. Konkurencija koju sam ja video ima i to mi se nije svidelo.
Zbunjujući mi je podatak kod konkurencije da njihov nosač može da ponese veći teret od dozvoljenih 50km.
Ali Totus su savim korektni a i nekako lepo stoje na mom automobilu.
Slike, nisu sa mog vozila.

Savet je da se uzmu u kompletu sa svim delovima, da bi se izbegao efekat buke prilikom vožnje. Postoje i sigurnosne bravice ali nisam siguran da imaju neku ulogu.
Lično sam zadovoljan ovim modelom jer jedina buka koja se čuje je kada naiđem na izražen bočni vetar.
Šipke sam dodatno obložio izolir trakom na mestima gde ima otvora (Šaranče hvala puno za savet)
Kofer
O ovome bi mogli da pišemo mnogo strana.
Ono što je meni bilo bitno je zapremina za pristupačnu cenu.
CAM 351 je za razliku od ostalih kako iz CAM-a tako i iz konkurencije širi a kraći i kod Z10/Punta zauzima celu površinu krova a da ne viri ispred šoferke niti da ima smetnju za otvaranje gepeka.
Otvara se sa strane, meni lično znatno bolje za pakovanje, i ima sigurnosnu bravicu, običnu, ne preterano sigurnu.
Napred ima kopču, koju sam ja uspeo u sred leta da polomim. Kopča prilikom otvaranja treba da se pritisne na dole.
Kačenje kofera za šipke, u mom slučaju, je modifikovano sa novim sistemom, radi se o jednom većem zavrtnju.
Evo i slike, izvinjavam se ja sam moj skinuo, pa koristim slike drugih, nadam se da nije problem.

Što se tiče potrošnje kod mene je zanemarljivo povećana, i zadovoljan sam.
Što se tiče zapremine, slikovito, može da stane 4 najveće sportske torbe ili dva srednja kofera, i još ponešto sa strane.
Treba paziti da težina ne prelazi 50kg.
Kada kupujete ovakvu dodatnu opremu, savetujem vam da se dobro raspitate jer cene variraju a ušteda nije zanemarljiva.
Postoji mogućnost da vam komplet donesu na kućnu adresu i da istu montiraju.
Postoji i mogućnost da kofer i nosače iznajmite.
ps
za one koji me ne poznaju dobro, ne zastupam stav da je moj izbor najbolji.