Beograd po svom geografskom položaju je takav grad da je uvek izložen uticajima...rušen i građen stotinama puta, vladali jedni, drugi, traći. To je jednostavno tako, nadam se da neće više biti rušen. Zbog svog geografskog položaja takođe nije bio u mogućnosti da se ekonomski razvije kao neka zapadnoevropski grad, lai je uvek bio otvoren za došljake i zato ovde uvek ima "sveže krvi", a zbog te velike fluktuacije, s druge strane skoro da i nema pravih Beograđana mnogo kolena unazad...Beograd je i metropola i jedna nabudžena kasaba. Nije najlepši grad na svetu,mada bi moga da bude kandidat za tako nešto, nije ni čist, ni organizovan, ali ima dušu i prima ljude i zbog toga on jeste jedan mali melting pot, regionalna metropola i zbog toga liči na NY. Otpor prema došljacima koji postoji, a koji je prirodan, a po meni manji nego na mnogim drugim mestima je palanačka osobina i ona postoji gotovo svuda. S druge strane, "moderne ksenofobije" (rasizam, napadi na gay pripadnike) koji ponekad izbiju nemaju veze sa našim mentlatetom i ponašanjem, već su uvezeni sa strane, pravi ih manjina idiota, ali nas nažalost brukaju jer je Beograd stvarno jedaa otovren i čak dosta siguran grad,iako nam se koji smo unutra tako i ne čini.Takođe, ono što se pojalvjuje kao nove negativna tendencija je opet nešto primljeno sa strane, s modernim načinom života, a to je nedostatak solidarnosti i humanosti...naravno i lošiji standard i beda utiču na to da ljuidi više gledaju sebe. I tu smo još uvek ok, ali sve je više ljudi koje će proći pored nekeog unesrećenog Beograd je uvek bio dobro pribežište za pripadnike raznih nacija vekovima jer se znalo da ovde ne gledaju ljude popreko zbog toga. Da ne zaboravimo, ni da nismo ni religijski zatucani jer nam je crkva dosta iberlana, niti imamo prestroga moralna načela i ljudi su oduvek lako stupali u kontakt s strancima.fq400 napisao:Definitivno ima razmene uticaja, ali je krajnje diskutabilno koliko je uspešna i korisna za sam grad i sve ljude koji u njemu žive. Ne pripadam onoj grupi koja tvrdi da je Beograd nekad bio super i sve, a da je sada upropašćen. Moje mišljenje je da Beograd objektivno nikad nije bio nešto poseban u odnosu na druge svetske gradove ukoliko zanemarimo okolnosti i okruženje i poredimo ga direktno. Naravno da je pod datim okolnostima (recimo od sredine 20. veka pa do čuvenih devedesetih) bio ispred sličnih gradova u regionu, ali je u međuvremenu usporio i bojim se počeo da gubi trku. Kako sada stvari stoje, tek će pristizati računi za sve što se radi (i ne radi) i ne verujem da će uskoro moći da stane rame uz rame sa ostalim uporedivim gradovima. Naravno, govorim o kvalitetu života, ne o turističkoj perspektivi 'dobre ribe, ludilo provod, jeftin alkohol, ekstra hrana' i sličnim kategorijama.starac vujadin napisao:Ne slažem se s ovim. Mislim da je Beograd skroz ok po pitanju upijanja novih ljudi, primanja njihovh uticaja i davanja uticaja na one koji dođu i u tom delu je prava metropola.
Problem najviše vidim u činjenici da poznajem više ljudi koji su iz Beograda otišli da žive u Budimpeštu, Atinu i Prag na primer, nego što znam za obrnute slučajeve. Nije reprezentativan uzorak naravno, ali je dovoljno indikativan.
Nažalost, da je to naš najveći problem bi bismo bili fina zemljka za život u jednom produholjenom gradu, ali život je u Srbiji toliko komplikovan i oprhvan s problemima da je ovaj kvalitet u drugom planu, pa otud i odliv ljudi...a ni to nije ništa novo i toga je oduvek bilo.