Zašto je Srbija tu gde jeste?!
- TDI
- Banned
- Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
- Garaža: VW Passat B5.5 Variant
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
A ti pricas sve pametno. Ne zna se sta je pametnije. Toliko imas pametne izjave imas da cu da se proserem od njih...
Druze, pricamo o jasnim stvarima, a iskreno, ni meni nije jasno sto mrsimo muda ovoliko...I dalje mi deluje da me zezas...
Kapitalizam nikako ne moze da bude dobar za narod, jer on sluzi kapitalistima koji se bogate, a mizerno placaju radnu snagu koja mora da radi da bi prezivela i jer je nezaposlenost velika. Kao kod nas.
Radnickoj klasi najvise odgovara komunizam ili socijalizam. Ma koliko ih neki ne voleli.
Druze, pricamo o jasnim stvarima, a iskreno, ni meni nije jasno sto mrsimo muda ovoliko...I dalje mi deluje da me zezas...
Kapitalizam nikako ne moze da bude dobar za narod, jer on sluzi kapitalistima koji se bogate, a mizerno placaju radnu snagu koja mora da radi da bi prezivela i jer je nezaposlenost velika. Kao kod nas.
Radnickoj klasi najvise odgovara komunizam ili socijalizam. Ma koliko ih neki ne voleli.
TDI napisao:Sto nam ne namecu vece plate umesto gej parade?

- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Sad si vec izneo nesto sto izdaleka podseca na misljenje, vec napredujemo negde
Kapitalizam je do jaja, on ti je pruzio sve sto imas u zivotu, ali bukvalno sve. Jednom mozda i skapiras da nista sto cini tvoj zivot nije proisteklo iz socijalizma. Mozda, mada sumnjam

Kapitalizam je do jaja, on ti je pruzio sve sto imas u zivotu, ali bukvalno sve. Jednom mozda i skapiras da nista sto cini tvoj zivot nije proisteklo iz socijalizma. Mozda, mada sumnjam

- Nikolaa
- Pridružio se: 09 Feb 2014, 10:58
- Garaža: Reasonably Priced Car
@fq400
a i nije smesno, vise je tuzno u stvari kad malo razmislis
@TDI: za tebe karta u jednom smeru za PRC (people's republic of CHINA), da radis u fabrici kao radnicka klasa, da vidis kako je lep socijalizam...

a i nije smesno, vise je tuzno u stvari kad malo razmislis

@TDI: za tebe karta u jednom smeru za PRC (people's republic of CHINA), da radis u fabrici kao radnicka klasa, da vidis kako je lep socijalizam...
Ako te ta tri slova sa avatara ne obavezuju na odmerenost i razum, onda stani zarad svih beba-foka ovog sveta 

Au jbt gde ti ode.TDI napisao:A ti pricas sve pametno. Ne zna se sta je pametnije. Toliko imas pametne izjave imas da cu da se proserem od njih...
Moderni kapitalizam nema veze sa tim o čemu ti pričaš. Taj oblik je davno nestao u svim uređenim zemljama.
Postoji nešto što se zove minimalna prava za šta su se izborili sindikati u opet uređenim državama.
Vidiš li ti da u toj Nemačkoj malo malo stanu vozovi jer štrajkuju mašinovođe ili stane avio saobraćaj jer štrajkuju piloti...
Ima li toga u kapitaliznu o kome ti pričaš?
Komunizam je utopija. Potvrđeno na svim dosadašnjim primerima.
Socijalizam ne znači ništa. Postoji socijalno uređena i stabina država - najbolji primeri skandinavske države u kojima su minimalna prava najšira i najbolja.
Svajcarska u tvojoj interpretaciji kapitalizma bi do sada odavno propala. Da je tako kako si ti zamislio.TDI napisao: Kapitalizam nikako ne moze da bude dobar za narod, jer on sluzi kapitalistima koji se bogate, a mizerno placaju radnu snagu koja mora da radi da bi prezivela i jer je nezaposlenost velika..
Na primer, ako ti ne valja kao primer moze Holandija.
Ili Singapur.
AKo ne zelis tako daleko vrlo blizu je primer Albanije.
Procvetala u doba socijalizma/ komunizma (odaberi sam sta ti vise odgovara kao naziv), radnici puni prava. Nezaposlenost mala. Idila.
Ipak treba ponekad zaviriti i u knjige, Das Kapital je odlicno stivo. Za preporuku.
- TDI
- Banned
E Rakhile, da te nema, ne bi mogao niko da te izmisli...posle svega, jos ces mi postati i gotivan. Sto vec jesi, umes svojim izjavama da me razonodis kao niko na ovom forumu!
Sve sto imam stvorio sam sam, a pomogli su mi samo moji roditelji. I niko vise.
@Pajo,
Ti u Nemačkoj možeš da strajkujes...A ko će u Srbiji da ti strakjuje u privatnoj firmi? Tolika nezaposlenost, a ti nezaposleni samo cekaju da uskoce na mesto tog ko bi da strajkuje i radice za manju platu od one za koju bi taj koji strajkuje da se buni. Samo ti sef kaze: ,, Jel nećeš? Ima ko hoće, pa ti strajkuj do sutra!,, Ljudi se boje da ne ostanu na ulici. Sto je realno skoro pa svakome da se desi.
Ni komunizam kao sistem nije imao sve sjajno. Ali daleko od toga da je imao sve lose. A nisam pristalica istog.

Sve sto imam stvorio sam sam, a pomogli su mi samo moji roditelji. I niko vise.
@Pajo,
Ti u Nemačkoj možeš da strajkujes...A ko će u Srbiji da ti strakjuje u privatnoj firmi? Tolika nezaposlenost, a ti nezaposleni samo cekaju da uskoce na mesto tog ko bi da strajkuje i radice za manju platu od one za koju bi taj koji strajkuje da se buni. Samo ti sef kaze: ,, Jel nećeš? Ima ko hoće, pa ti strajkuj do sutra!,, Ljudi se boje da ne ostanu na ulici. Sto je realno skoro pa svakome da se desi.
Ni komunizam kao sistem nije imao sve sjajno. Ali daleko od toga da je imao sve lose. A nisam pristalica istog.
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Nisam ja ni napisao da ti je kapitalizam pomogao ili ti dao nesto, nego da je sve sto imas ili ti cini zivot nastalo/smisljeno/stvoreno u kapitalizmu. Uzmi pa me demantuj ako mozes
Ni u Nemackoj ne mozes da strajkujes u privatnoj firmi tek tako, to je u celom svetu privilegija javnog sektora uglavnom
Tamo ljudi kad su nezadovoljni, obicno promene posao, pa poslodavac od kog ljudi beze stagnira, a onaj koji daje bolje uslove prosperira. To je jedan od cinilaca slobodnog trzista rada, ili skolski primer kapitalizma.

Ni u Nemackoj ne mozes da strajkujes u privatnoj firmi tek tako, to je u celom svetu privilegija javnog sektora uglavnom

- TDI
- Banned
Pa ne znam bas...mozda...
Tamo je velika ponuda posla...I moze ti se da razmisljas tako. Kod nas poslodavac zna da na tvoje mesto ceka jos puno njih, a neki ce raditi i za manju platu od one za koju se ti bunis. A tebi da radnu knjizicu i cao. Tako da ti poslodavca (u Srbiji) tesko mozes da zeznes. Ali u razvijenoj zemlji veca ponuda od potraznje posla. Prosto imas izbor. A u lose razvijenim, kao nasa, cuvas to sto imas i trpis mnoge stvari da ne ostanes na ulici.
Mnogo češće cujem od ljudi da su dobili odkaz jer su visak radne snage i slično, nego sto cujem da su dali otkaz jer su nasli bolji posao.
Lako je da bezis kad imas gde da bezis.
Tamo je velika ponuda posla...I moze ti se da razmisljas tako. Kod nas poslodavac zna da na tvoje mesto ceka jos puno njih, a neki ce raditi i za manju platu od one za koju se ti bunis. A tebi da radnu knjizicu i cao. Tako da ti poslodavca (u Srbiji) tesko mozes da zeznes. Ali u razvijenoj zemlji veca ponuda od potraznje posla. Prosto imas izbor. A u lose razvijenim, kao nasa, cuvas to sto imas i trpis mnoge stvari da ne ostanes na ulici.
Mnogo češće cujem od ljudi da su dobili odkaz jer su visak radne snage i slično, nego sto cujem da su dali otkaz jer su nasli bolji posao.
Lako je da bezis kad imas gde da bezis.
U kakvoj si zabludi povodom ovog za ponudu i potražnju posla u Nemačkoj/Švajcarskoj. Ni tamo ne cvetaju ruže
Trenutna ekonomska situacija je između ostalog i posledica socijalizma kog ti navodiš kao nešto mnogo dobro. Pitaj nekog iz exDDR-a da li mu je bilo bolje do devedesetih ili danas.
Poslednja izmena od Floyd u 25 Maj 2015, 20:46, izmenjeno 1 put ukupno.
To ti prica gastos bez skole. Tamo je veca verovatnoca zaposlenja i zivota od istog nego ovde.
- TDI
- Banned
Ne cvetaju nigde. Ali je, sto se toga tice bolje, nego ovde. Imas izbor, kakav-takav, ali imas. Ovde si srecan sto imas posao, jer znas da mnogi ljudi nemaju. Ima i onih koji traze, a mole Boga da ga ne nadju, izdrzavaju ih tata, maba, baba, deda...sto je vec neko rekao. Takvih mi uopste nije zao. Mnogi ni nece da rade bilo sta. Misle ako su zavrsli faks da samo posao za koji su se skolovali mogu da rade. Ja da nemam posao, radio bi i onaj koji se placa minimalno. Kuci nema ni to.stefanan napisao:U kakvoj si zabludi povodom ovog za ponudu i potražnju posla u Nemačkoj/Švajcarskoj. Ni tamo ne cvetaju ruže
Verovatnoca je proporcionalna nivou razvoja privrede.