Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Dzoni_m »

Ej bre, koja zabava na forumu....sinoc propustih kafu, danas ovo........... :rofl:
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:
Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
Garaža: VW Passat B5.5 Variant

Post od TDI »

Da jedna od omiljenih zabava u Srba...Gledanje dvoje ili vise ljudi kako se raspravljaju oko necega! Bolja zabava od svake komedije! :kuku:
Slika
„ Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин. ” - Лав Николајевич Толстој
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

Veruj mi da mi je dan ulepsan :mrgreen:
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Mene zaboli stomak ponekad...
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:

Post od TDI »

Dzoni_m napisao:Veruj mi da mi je dan ulepsan :mrgreen:
Blago tebi, dugo ćes da zivis...
Slika
„ Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин. ” - Лав Николајевич Толстој
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Heinz napisao:Pa vidi, ako nas privatni košta 30.000, a grad subvencioniše razliku od 27.000 do 5.500 onda mi se za 21.500 isplati da budem ispod crte i uzmem potvrdu, a klinac ide redovno u privatni gde su grupe 2x manje nego u državnim. Da ne kažem da su bolji, pošto je to relativno.
Update: uzeo sam potvrdu da nema mesta u vrtićima. Videćemo za dalje šta i kako.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Šta ima loše u gledanju dvoje ljudi u raspravi?
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Floyd napisao:
dragvorl napisao:Pa sad, sa minimalcem se ni u Nemackoj bas nece nauzivati mnogo vise nego u Srbiji. Narocito neko ko ima gde da zivi u Srbiji.
Minimalna zarada u Srbiji je 150 evra mesečno a u Nemačkoj 8.5 evra po satu. Nemac koji radi za minimalac ne živi luksuzno ali može sam da pokrije sve troškove a Srbina izdržavaju roditelji, babe i dede...

Da ne pominjem da je u Nemačkoj mnogo lakše pronaći posao i jeftiniji stan van grada koji je odličnom infrastrukturom super povezan sa gradom.
Sve u svemu, veliko pitanje da li se isplati pomerati se iz Srbije da se tamo radi za minimalac ili jos gore na crnjaka. To znaju najbolje oni koji su isli tamo da rade tako. I 8.5 e po satu je bruto, a u Srbiji je 150 e neto, nije nebo i zemlja razlika, ali cisto da se zna.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:

Post od TDI »

nikaragva napisao:Šta ima loše u gledanju dvoje ljudi u raspravi?
Ne znam sta ima lose, ni sta ima dobro, ali za razliku od velike vecine, mene to ne zabavlja. :zbunjen:
Slika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Pa ne mora uvek da bude zabavno, može nekad da bude poučno.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

dragvorl napisao:
Floyd napisao:
dragvorl napisao:Pa sad, sa minimalcem se ni u Nemackoj bas nece nauzivati mnogo vise nego u Srbiji. Narocito neko ko ima gde da zivi u Srbiji.
Minimalna zarada u Srbiji je 150 evra mesečno a u Nemačkoj 8.5 evra po satu. Nemac koji radi za minimalac ne živi luksuzno ali može sam da pokrije sve troškove a Srbina izdržavaju roditelji, babe i dede...

Da ne pominjem da je u Nemačkoj mnogo lakše pronaći posao i jeftiniji stan van grada koji je odličnom infrastrukturom super povezan sa gradom.
Sve u svemu, veliko pitanje da li se isplati pomerati se iz Srbije da se tamo radi za minimalac ili jos gore na crnjaka. To znaju najbolje oni koji su isli tamo da rade tako. I 8.5 e po satu je bruto, a u Srbiji je 150 e neto, nije nebo i zemlja razlika, ali cisto da se zna.
To je vrlo diskutabilno. Znam neke starije ljude koji preko 10 godina žive i rade "na crno" u DE i FR. Niko od njih ne planira da se vrati i radi za srpski minimalac ili malo više od toga. Čišćenje na crno se plaća 10 evra po satu, zanatlije na građevini sa iskustvom uzimaju 100 - 120 dnevno.

Taj minimalac koji oni navode na netu je možda u BG i NS. U manjim gradovima ljudi rade i za 15k dinara ako uspeju da nađu posao i poslodavca koji redovno isplaćuje zaradu.

Takvi ljudi ne razmišljaju mnogo za razliku od nekog ko živi u BG u svom stanu i radi za +500 evra.

Osim stanarine, troškovi života su generalno manji u DE.
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:

Post od TDI »

nikaragva napisao:Pa ne mora uvek da bude zabavno, može nekad da bude poučno.
Mozda, kako se uzme...

Ljudi pristaju da rade i na crno u Svajcarskoj ili Nemačkoj i ako znaju da to ima svoje velike minuse...Idu da zarade vise novca koji im je ocajnicki potreban. Ti ceš tako da radis dok možes da radis,...a sta kad dodje vreme da vise zbog godina ili nedao Bog nikome neke povrede, ne možeš da radis,...imaćeš malu penziju ili je nećeš ni imati. Taj rad na crno može da bude privremeno rešenje dok ne nađeš neki kršten posao. Trajno nikako.
Slika
Korisnikov avatar
nmaric1993
Reactions:
Pridružio se: 15 Maj 2015, 15:13
Garaža: Volvo v40 1.9 TD

Post od nmaric1993 »

Samo da kazem za ovih 150 evra, znam likusu koja radi u prodavnici za 13 000 din.... Unutrasnjost srbije :) Doduse prosek je obicno preko 20 000 :)
A inace posla ima ko hoce da radi.... Ko nece, uglavnom nadje razlog da nece da radi za male pare, sto je i delimicno u pravu...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

3 meseca ribaju pa 3 meseca trose u Srbiji. Ja znam da u Stutgartu za 800 e ljudi rade u restoranu ceo mesec (da sve otpadne od njih), placen smestaj. Sad, da li se isplati, to je pitanje.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Post od srdjanyo »

Kod nas dođu ljudi,probaju da fizikališu,izdrže dan-dva i odu.Plata je redovna i visoka,kakvu daju ostali privatnici.Ali retko ko hoće da radi.Dolazim do zaključka da posao radi i zadržava samo onaj ko mora i ko nema izbora.Pa makar i 320 evra.
Odgovori