Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
TDI, ne znam da li sam video skorije nekog sagovornika koji je vise tvrdoglav.
Ne znam koje uredjenje si zamislio da je u Nemackoj ili bilo kojoj drzavi sa visokim standardom. Kazes u Nemackoj je X uredjenje i tu je dobro, a u Srbiji je kapitalizam i tu je lose. Kapitalizam je i u DE i u SRB, samo u razlicitoj formi. U SRB je sistem bolestan.
A ovo da je komunizam i socijalizam dobar, je u najmanju ruku smesno.
Ne znam koje uredjenje si zamislio da je u Nemackoj ili bilo kojoj drzavi sa visokim standardom. Kazes u Nemackoj je X uredjenje i tu je dobro, a u Srbiji je kapitalizam i tu je lose. Kapitalizam je i u DE i u SRB, samo u razlicitoj formi. U SRB je sistem bolestan.
A ovo da je komunizam i socijalizam dobar, je u najmanju ruku smesno.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
- TDI
- Banned
- Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
- Garaža: VW Passat B5.5 Variant
Nisam tvrdoglav druze, samo imam svoj stav i misljenje. Sa kojim neko moze da se slaze ili da se ne slaze. To je njegova stvar.
Ja nisam pristalica ni jednog drustvenog sistema. Ali ne bi bio odsecan da kazem da je komuzam i socijalizam smesan i los. Ne mislim ni da je dobar, mnoge stvari mi se u tom sistemu ne svidjaju.
A zasto ti mislis da je taj sistem los?
Ja nisam pristalica ni jednog drustvenog sistema. Ali ne bi bio odsecan da kazem da je komuzam i socijalizam smesan i los. Ne mislim ni da je dobar, mnoge stvari mi se u tom sistemu ne svidjaju.
@TDI, Rakhil ti je lepo objasnio razliku izmedju nekog stava/misljenja i tvrdnje.
Ja nisam rekao da je komunizam smesan, vec je smesna tvoja tvrdnja da je to dobar ili uopste odrziv sistem. Ti si negde nekada cuo, kapitalizam=kapitalisti se bogate, narod pati, komunizam=sve super, svi srecni i zadovoljni i toga se drzis i ne pustas. To ne moze da bude tvoje misljenje ili stav jer je to cinjenicno stanje. Kao sto ti je vec napisano ti mozes da kazes svidja mi se socijalizam/komunizam, ali ne mozes da kazes da je to dobar sistem.
Ja nisam rekao da je komunizam smesan, vec je smesna tvoja tvrdnja da je to dobar ili uopste odrziv sistem. Ti si negde nekada cuo, kapitalizam=kapitalisti se bogate, narod pati, komunizam=sve super, svi srecni i zadovoljni i toga se drzis i ne pustas. To ne moze da bude tvoje misljenje ili stav jer je to cinjenicno stanje. Kao sto ti je vec napisano ti mozes da kazes svidja mi se socijalizam/komunizam, ali ne mozes da kazes da je to dobar sistem.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Ma samo definišite pojmove, i sve ce mu biti jasno 
@TDI
Šta ti se sviđa u komunizmu?

@TDI
Šta ti se sviđa u komunizmu?
- srdjanyo
- Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
- Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
- Kontakt:
Znam i vedrije priče od ovih "trbuhom za kruhom".Primer u kome su ljudi sa ukupnim prihodima od oko100000 RSD nisu zadovoljni,ali su želeli više i bolje za sebe i svoju decu.
Moj kum je izvadio mađarski pasoš,uzeo neplaćeno u državnoj administraciji (gde mu je plata oko 70000 RSD).Posao u struci,plaćena putovanja i ostalo,ali čovek je želeo izazov i napredak u karijeri.
Otišao je u Norvešku,sada živi u kući sa Poljacima zidarima i plaća sobu 1000 €.Zimus je građevinska sezona stala,a on je,pogađate,radio na građevini uz platu od oko 2500 €.Onda je ponestalo para,pa je u februaru došla kuma i sad čuva bebu nekim Ješama za 1000€.Zajedno žive u tom bungalovu,a deca im ovde kod babe i dede.
Eto,to je neki primer iz mog okruženja.Čovek je otišao u Norvešku da bi napredovao u karijeri,da se zaposli na faksu u Oslu kao asistent,ali,još to ne može jer je zaglavio na građevini,a i norveški jezik mu slabo ide.Jedino ga vadi taj mađarski pasoš sa kojim može da radi bilo koje poslove.
Ne znam dokle će ta Odiseja da im traje,ali im odajem priznanje,pre svega mojoj kumi,koja ga prati u njegovom traganju za "boljim" poslom i karijerom.Na kraju je sve spalo na nju,porodica je razdvojena,ali to je valjda privremeno.Kažu da se ljudi u Norveškoj snađu posle 3 do 5 godina i onda im ide glatko.A do tad je poprilično teško,možda. teže nego nama sa 300€ po njušci.
Primer:u Norveškoj hleb košta 4 €,mleko 5 itd.
Moj kum je izvadio mađarski pasoš,uzeo neplaćeno u državnoj administraciji (gde mu je plata oko 70000 RSD).Posao u struci,plaćena putovanja i ostalo,ali čovek je želeo izazov i napredak u karijeri.
Otišao je u Norvešku,sada živi u kući sa Poljacima zidarima i plaća sobu 1000 €.Zimus je građevinska sezona stala,a on je,pogađate,radio na građevini uz platu od oko 2500 €.Onda je ponestalo para,pa je u februaru došla kuma i sad čuva bebu nekim Ješama za 1000€.Zajedno žive u tom bungalovu,a deca im ovde kod babe i dede.
Eto,to je neki primer iz mog okruženja.Čovek je otišao u Norvešku da bi napredovao u karijeri,da se zaposli na faksu u Oslu kao asistent,ali,još to ne može jer je zaglavio na građevini,a i norveški jezik mu slabo ide.Jedino ga vadi taj mađarski pasoš sa kojim može da radi bilo koje poslove.
Ne znam dokle će ta Odiseja da im traje,ali im odajem priznanje,pre svega mojoj kumi,koja ga prati u njegovom traganju za "boljim" poslom i karijerom.Na kraju je sve spalo na nju,porodica je razdvojena,ali to je valjda privremeno.Kažu da se ljudi u Norveškoj snađu posle 3 do 5 godina i onda im ide glatko.A do tad je poprilično teško,možda. teže nego nama sa 300€ po njušci.
Primer:u Norveškoj hleb košta 4 €,mleko 5 itd.
Svaka čast kad su na taj način otišli tamo. Pametnije nego neperspektivno životarenje ovde. Doduše, ja sam mišljenja da ljudi sa dobrim stavom i supstancom u svojim kvalitetima, mogu i ovde da žive kako treba. Put do toga je u proseku nešto teži.
Vidiš da ni u Norveškoj nije tek tako na kvalifikovan posao. Zemlja ima jako visok standard, što znači da je potrebna visoka plata za normalan život i tamo. Sve je toliko skupo da menja način razmišljanja u odnosu na Srbiju.
Podrška za kumove od mene.
Tapatalk
Vidiš da ni u Norveškoj nije tek tako na kvalifikovan posao. Zemlja ima jako visok standard, što znači da je potrebna visoka plata za normalan život i tamo. Sve je toliko skupo da menja način razmišljanja u odnosu na Srbiju.
Podrška za kumove od mene.
Tapatalk
Ovo mi zvuči sasvim realno nevezano za odlazak iz zemlje, ja bih uvek gledao da bežim iz javnih preuzeća i sličnih, pogotovu državne administracije. Možda bih ostao ako bih radio u nekoj vrhunskoj instituciji usko stručnoj za nešto, inače teško. Do sada sam ceo život proveo kod privatnika i gledao u isto vreme ljude u javnim preduzećima i jedino što mogu da kažem je 'ne, hvala'. Lepo je imati opušten posao, fleksibilno radno vreme, (ni)malo odgovornosti, ali se to vremenom skupo plati ko nije takvog profila. Naravno, ovo ne važi za sva JP i govorim o JP u Srbiji. Pretpostavljam da JP i slične službe u normalnim zemljama nude normalniju poslovnu sredinu.Moj kum je izvadio mađarski pasoš,uzeo neplaćeno u državnoj administraciji (gde mu je plata oko 70000 RSD).Posao u struci,plaćena putovanja i ostalo,ali čovek je želeo izazov i napredak u karijeri.
Evo bas citam komentare i svi su u stilu 25. maja. I ja mislim da je komunizam (socijalizam?) u dobrom obliku mnogo bolji od kapitalizma u srednjem obliku. A isto tako od kapitalizma u losem (pocetnom ?) obliku malo toga nije bolje. Problem je sto u Srbiji svi stalno zele ono sto ne postoji, a ne postojui zato sto jos nije zaradjeno / stvoreno. Ne dobija se sitem (kapitalisticki?) tako sto se iskopiraju pravila, pa iskopiracemo i sve ostalo valjda. On mora da se kreira / pokrene i da se prezive sve decije bolesti - pa onda samo ako se ima srece ide se dalje. Svaka tranzicija je teska. Isto tako je npr u evropi euro tranzicija jako teska. To je novi sistem i stalno isplivavaju problemi, ali problemi se resavaju - ili ne
ali odlika zdravih sredina je da se uvek ide ka napred, a ne ka nazad - i to je jedino (osnovno) sto razdvaja dobar od loseg sistema. Niko ne dobija nista na lepe oci - cak nasuprot - treba da bude srecan da mu nista nije oteto - cista priroda homo sapiensa 

Samo da dodam: ljudi koji rade u takvim službama dugo su izgleda trajno oštećena roba. Jako teško je vratiti im normalne radne navike. Proučavam upravo jedan primer koji sam ubacio u svoj tim. Sa stanovišta posla sam se grdno zajebao, ali interesantno je proučavati psihološki profil.
Meni je fascinantno da strah da će da izgubi platu kakvu nikad nigde neće imati (a pogotovo sa stavom koji je doneo iz Telekoma) nije dovoljan da se malo pokrene. Potpuno neverovatno. Daš čoveku šansu i moraš da ga teraš bičem da je iskoristi.
Posle megadensa i noname privatnih fakulteta ću izgleda morati da precrtam i sve koji su radili duže vreme u državnoj firmi.
Problem kod nas nije samo u državi, nego i u ljudima. Zeznuta kombinacija.
Meni je fascinantno da strah da će da izgubi platu kakvu nikad nigde neće imati (a pogotovo sa stavom koji je doneo iz Telekoma) nije dovoljan da se malo pokrene. Potpuno neverovatno. Daš čoveku šansu i moraš da ga teraš bičem da je iskoristi.
Posle megadensa i noname privatnih fakulteta ću izgleda morati da precrtam i sve koji su radili duže vreme u državnoj firmi.
Problem kod nas nije samo u državi, nego i u ljudima. Zeznuta kombinacija.
Nekada je vojni rok bio spas za te bez radnih navika...
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Imam ista iskustva kad na projektima radim sa kadrom iz javnog sektora, trajno osteceni ljudi izgleda
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Ne mozes parolom imam pravo na misljenje sve da pokrivas. To je kao kad ja kazem da treba da promenis svecice na TDI motoru, ti mi kazes da je to glupost jer on nema svecice, a ja kazem da ti imas misljenje da nema, ja mislim da ima i imam pravo na misljenje te nije i redu da mi kazes da je to glupost.TDI napisao:Nisam tvrdoglav druze, samo imam svoj stav i misljenje. Sa kojim neko moze da se slaze ili da se ne slaze. To je njegova stvar.
Evo ja sam radio 4 godine u drzavnom preduzecu (NL) i pobegao sam prosle godine glavom bez obzira - zaboravicu da radim 
PS: Vec 8 meseci moja bivsa firma ne moze da nadje nikoga ko bi pristao da radi za njih - toliko o popularnosti istih u NL-u

PS: Vec 8 meseci moja bivsa firma ne moze da nadje nikoga ko bi pristao da radi za njih - toliko o popularnosti istih u NL-u

Ne omogucava stvaranje nove vrednosti, rad veci od minimuma/proseka se ne ceni nego suzbija, ne poznaje pojam vlasnistva, ne poznaje pojam zarade.TDI napisao: A zasto ti mislis da je taj sistem los?
Ima jos, sustinski sistem uvek vise trosi nego sto zaradjuje sto je i osnovni razlog neuspesnosti svakog do sada socijalistickog sistema u bilo kom delu planete.
Ono sto je dobro u tom sistemu je da nema iznenadjenja, jednom siromasan uvek siromasan, nema brige o poslu jer ga drzava dodeli nevezano za strucnu sposobnost, nema brige oko zarade jer se plata dobija na lepe oci bez obzira na rezultat rada, postoji centralno planiranje koje omogucava ravnomerni razvoj.
Mana takve postavke je da to solidno funkcionise dok postoji stalni dotok svezeg novca za deljenje, onoga trenutka kada prestane sistem se zaglavi i stane.
Kao piramidalna shema, slican princip.
Generalizujete, što bi se ovde često čulo...
I ja imam iskustva kad na projektima radim sa privatnim sektorom.
Prva faza:
Dobio sam pos'o preko vrlo jakih ljudi, najjači sam u branši, šta vi ovde paraziti imate da mi išta kažete.
Druga faza:
Kakvi se sve lopovi ovde pitaju, dobro da ste živi uopšte, evo 'oće da me zajebu. Aaa ne znaju sa kim imaju posla, moliće me da završim pos'o, DB ću da im dovedem i sl.
Treća faza:
Druže, jel' tačno da taj i taj/to i to... Daj reci šta u stvari treba da radi i kako... Teško da ću stići od ostalih poslova koje trenutno radim.
Četvrta faza:
Aj' nemoj da me yebeš, ovo mora biti gotovo do kraja meseca, reci tačno šta ti sve treba, pa sarađivaćemo mi još dugo, vidim da ste ovde svi OK...
Peta faza:
Sredio mi vaš generalni da mi sin radi kao portir kod vas, samo da ga sklonim sa ulice, znaš teška vremena, promena vlasti...
Obeć'o i meni da me ubaci u vašu direkciju, trebaju mu stručnjaci
I ja imam iskustva kad na projektima radim sa privatnim sektorom.
Prva faza:
Dobio sam pos'o preko vrlo jakih ljudi, najjači sam u branši, šta vi ovde paraziti imate da mi išta kažete.
Druga faza:
Kakvi se sve lopovi ovde pitaju, dobro da ste živi uopšte, evo 'oće da me zajebu. Aaa ne znaju sa kim imaju posla, moliće me da završim pos'o, DB ću da im dovedem i sl.
Treća faza:
Druže, jel' tačno da taj i taj/to i to... Daj reci šta u stvari treba da radi i kako... Teško da ću stići od ostalih poslova koje trenutno radim.
Četvrta faza:
Aj' nemoj da me yebeš, ovo mora biti gotovo do kraja meseca, reci tačno šta ti sve treba, pa sarađivaćemo mi još dugo, vidim da ste ovde svi OK...
Peta faza:
Sredio mi vaš generalni da mi sin radi kao portir kod vas, samo da ga sklonim sa ulice, znaš teška vremena, promena vlasti...
Obeć'o i meni da me ubaci u vašu direkciju, trebaju mu stručnjaci