Floyd napisao:Evo, ja ne bih uzeo drzavljanstvo bilo koje EU clanice. Ne bih uzeo holandsko, nemacko, austrijsko itd. jer bi to znacilo da trebam da se odreknem srpskog. Ne bih bas trcao ni za pasosem bilo koje zemlje iz istocne EU... imam uslove za jedno takvo ali me ne zanima.
Dobro, evo da budem precizniji - ko ne bi uzeo dvojno državljanstvo ukoliko je to moguće zakonom (kao što jeste u slučaju Mađarske), a da pritom ne živi već u inostranstvu i/ili nema već regulisan boravak u zemlji Prvog sveta?
Ne znam šta imaš protiv istočne EU - ja lično bih uzeo njihovo državljanstvo (CZ, PL, HU, SK, SL) čak i ako meni ne treba jer recimo mojoj deci u nekoj budućnosti može biti korisno za školovanje, nalaženje posla ili napredovanje u karijeri. Ili misliš da će BU biti među prvih deset na Šangajskoj listi, a Megadens postati validna alternativa Harvardu? Naravno, pod uslovom da im državljanstvo omogućava takve pogodnosti (nisam se interesovao, pa ne znam).
Jedino što bi mene brinulo su poreske obaveze kakve ima USA ili Kanada prema svojim građanima, ali ako se ne varam u EU poresku obavezu imaju samo rezidenti koji provode više od šest meseci u zemlji/EU. Govorim o prihodima naravno, ne o imovini.
dag81 napisao:Nisam slucajno napisao severna Srbija, jer se tema povela o madjarskom drzavljanstvu. Da se pise o bugarskom, rumunskom drzavljanstvu, napisao bih istocna Srbija.
Jasno mi je bilo na šta si mislio, od početka sam pretpostavio da je u pitanju strah od gubitka severnih teritorija (kako god nazivao regiju severno od Bg-a, u narodu poznatu i kao Vojvodina). Ipak, da ponovim - mene lično više brine gubitak ljudi koji svake godine pobegnu iz zemlje u potrazi za kvalitetnijim životom, nego gubitak brda, planina ili livada. Ljudi čine društvo i državu, ne teritorija. Kad njih gubiš (koji god razlozi bili) džabe ti i teritorija veličine Rusije. A Srbija ih gubi, rapidno, i to nema veze sa Mađarskom i njenim državljanstvom.
U krajnjoj liniji, uskraćivanje dvojnog državljanstva ljudima severno od Beograda neće umanjiti želju za eventualnim otcepljenjem, kao što im ni davanje istog neće olakšati niti motivisati tako nešto. Dvojno državljanstvo je po meni stvar izbora. Razumem zašto jedna država ne bi dala svoje državljanstvo strancu, ali ne vidim razlog zašto bi svojim građanima uskraćivala da imaju dvojno ili trojno državljanstvo (dokle god se ne koristi za ilegalne aktivnosti)?