Ja sam 4 godine vozio A4 2.4L benzinac 165KS a zadnje 4 godine A6 2.5L dizel 155KS
(pre A4 sam 4 godine vozio Audi 80 "jaje" 1.8 80KS benzinac ali ovaj nije za poređenje u bilo kom smislu)
Da kažem i da mada sam stariji od svih vas, ne volim "penzos" vožnju i to po autoputu ni po regionalnim putevima. Volim da nagazim gas i da izduvam auspuh, još me držu uživanje u malo oštrijoj vožnji.
Što se osećaja u vožnji tiče, A6 po meni nešto bolje leži u krivinama. Kod mene je to još izraženije jer je moj A6 sa fabrički spuštenim crvenim original amortizerima. A4 je imao veću sklonost ka podupravljanju od A6, koji ide bukvalno kao po šinama. Ako se u krivini malo i pretera, sasvim je dovoljno da se malo pusti gas u krivini, da opterećeni točkovi "legnu" u krivinu, pa se EPS jao retko uključuje. Ne govorim ovde o "znati brzo voziti", ovo je subjektivni osećaj nekoga ko je sa A4 prešao oko 150K km a sa A6 isto toliko do sada. Evo u ponedeljak idem u GR i ne vratim se kući bez 4K pređenih, dakle mnogo vozim.
Mene u oduševljava razlika u "filingu" kad se iz A4 sedne u A6. Ne umem da objasnim, nije to neka velika razlika u gabaritu ali sasvim ubedljivo dovoljn a da se oseti. Jeste recimo primetno šira napred pa su vozač i suvozač udaljeniji jedno od drugog nego u A4, ali prednji deo i nije nešto različit jer i kod A4 ima sasvim dovoljno udobnog prostora.
Dosta je veća razlika uočljiva u sedenju pozadi, nekako se baš oseti komfor i širina. Kad vozim drugare mnogo su od njih preko 190, svi sede sasvim prirodno i udobno. Često idemo rutu Atina-Kalamata (oko 450km) i nikada se nisu požalili za udobnost i prostranost a jan nisam morao da vraćam sedište malo napred da neko od krakatih može da preživi.
Kod A4 je već bilo "povuci-potegni" na zadnjem sedištu.
Također, nisam nikako mogao da provalim šta je u pitanju ali kad sednem u A6 i krenem u vožnju, prosto imam neki osećaj snage auta i čvrstoće, utegnutosti i opšte sigurnosti u vozilo kojim upravljam. Recimo, nekakav pandan A6 na primer Pežo 607 kad sednem u njega, sve mi nekako deluje "lelujavo" ne ostavlja utisak sigurnosti i čvrstoće, utegnutog stanja.
Da se razumemo, voziti onog A4 je bilo također pravo uživanje ali sam se zaprepastio kad sam kupio A6 i prvi puta krenu u vožnju. Što bi rekao Mujo "joj razlika - drat'ćne", mada ne mogu da opišem tačno. Odgovor bi otprilike bio "sve"
Što se tiče krstarenja autoputem s A6, razlikuje se u odnosu na A4 u sveopštoj udobnosti koja je valjda rezultat većeg gabarita (manje "skakuće") i međuosovinskog rastojanja (osetio sam kod duže brže vožnje relativno krivudavim putevima.
ne govorim ovde da li će neko da me "počisti" u vožnji putevima sa A4, govorim o tome da je meni osećaj u A6 da mogu opuštenije da ulazim u krivine nego sa A4, možda zbog spuštenih amortizera da opet to pomenem.
Doduše od kad sam kupio A6, nekako se od tada potrefilo da intenzivnije koristim GPS. Pošto gde god putujem, znam puteve na pamet, nema potrebe da me GPS vodi, ali ga intenzivno koristim da unapred vidim vrstu krivine kad nailazim ili kad se spremam na preticanje, ako nailazi krivina pa ravno, mogu pre da se pripremim na preticanja čim ugldema znak da može.
Posebno važno mi je izgled krivina ispred kad vozim noću. Ne znam za druge ali sa GPS kao asistencijom, vozim noću barem 30% brže nego bez njega.
Što se tiče prostranosti gepeka, ne treba trošiti reči, mogu orman da ponesem u A6 i jako je dubok. Kod A4 gepek nije bio ni malo za respekt. Još ako neko stavi plin - nema mesta za mnogo još.
Dakle to su neke moje opservacije A4 - A6 komparacije i naravno da je sve subjektivno ali možda može da pokaže zašto baš kupujem A6 a ne A4. To su otprilike moji razlozi. Sad, da li su prihvatljivi za svakoga ne znam a nije ni bitno, moje dupe je u pitanju

Osim toga dobar polovni A4 košta maltene pa kao i A6.
Daleko da pljujem A4 koji me je verno služio 4 godine, i dalje tvrdim da je A4 odličan auto. Pokušavam samo da prenesem utiske jer sam eto,imao oba automobila, pa imam i utisaka. Nije mi cilj da povredim mišljenje nekoga ko ima A4, jednostavno, "my 2 cents"
U smislu ovoga što napisah, za mene je A6 bolji od A4 u onom upotrebnom smislu - a zbog toga valjda i kupujemo onaj a ne ovaj automobil (ako ikako možemo da se uklopimo finansijski) KAd bi me neko pitao u čemu je bolji, nešto napisah gore a odgovor bi onako laički a hedonistički nastrojenog Codeta bio - u svemu!

Sve u svemu, radujem se detaljnom previewu kad nabavim drugi A6, nadam se tome negde sredinom juna, kad se vratim iz GR.