Eto Paja je lepse objasnio, jbg ja nisam pravnikPaja napisao:Gršiš šinko, silno grešiš.H4wkeye napisao:Mislim da znam sta je ovde u pitanju. Da objasnim, kad se izda prekrsajni nalog ti imas 8 dana rok da platis kaznu (i dobijes 50% popust) ili ako mislis da kazna nije opravdana da se zalis. A zalis se tako sto odes u sud na primer i u tom trenutku ti fakticki sam protiv sebe pokreces prekrsajni postupak.(u kome izlazes svoju odbranu) Tu odma gubis 50% popusta inace. E sad, ukoliko se u tih 8 dana ne javis sudu i ne platis kaznu oni ce sami pokrenuti prekrsajni postupak protiv tebe i naplatiti ti kaznu u punom iznosu + sudski troskovi. Vidim na papiru da je kontrola izvrsena 14.7 a da je postupak pokrenut 23.7. Tj 9-ti dan.
Ovo je bilo po starom kada je prvostepeni postupak pored sudova vodila i policija u nekim slučajevima.
Toga više nema.
U slučaju da ne zatražiš sudsku zašttu protiv prekršajnog naloga ne vodi se nikakav postupak protiv tebe, već nalog postaje pravnosnažan i izvršan. Ne naplaćuju se sudski troškovi jer njih nema već kamata i troškovi prinudnog izvršenja.

@Velja Ima svakojakih policajaca ali to sto si naveo je maltene nemoguce tj. izuzetno tesko. Ne brini se za to.