Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od aviator »

Rakhil napisao:Ja bih radije ziveo sa skromnom platom u zemlji gde je drustvo na visokom nivou nego sa velikom platom gde je nesredjeno stanje. Lepse mi je da nam je svima pristojno nego da je samo meni vrhunski, jebes takav zivot.
Bando crvena!!! :kezo:

PS
Al' .ebete neoliberalni kapitalizam.
Korisnikov avatar
branja
Reactions:
Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy

Post od branja »

@ Maxer: dobro su mi poznate te stvari. Ucio sam norveski u nameri da zapalim gore. Imam i prijatelje tam, tako da je ono sto kazes komunizam na delu. Ali ne samo komunizam vbec briga za narod.
http://www.politika.rs/rubrike/Moj-zivo ... vo.lt.html
http://www.zelenaucionica.com/vrtici-u- ... ti-dnevno/
Kao i u ova dva clanka, svako ima svoje misljenje. Mi cemo izvesti svoja na osnovu napisanog.

Vodimo diskusiju dugo ali mislim da svako polazi od druge tacke gledista i , dobro je da postoji razlicitost. Ipak Srbija je nasa zemlja. Imamo tu prijatelje, uspomene i lakse je da se covek snadje. Verujem da vecina ljudi koja je otisla, a retko ko se vrati, su otisli da bi prehranili porodice i sredili osnovne egzistencijalne probleme.
Osnovni problem kod nas je administracija. Kod na sve traje, od vadjenja maticnog lista, preko licne karte, pa da ne govorim od raznim dozvolama za firmu ili za gradjevinske dozvole i slicno. Sto je u iole razvijenom svetu normalno da se urdi za sto krace vreme i sto jednostavnije.

Ovo sto Rakhil kaze sam cuo o Belorusiji. Zemlja u kojoj je najmanji jaz izmedju najbogatijeg i najsiromasnijeg. Nemaju manogo ali su zadovolji i imaju dovoljno.
Poslednja izmena od branja u 17 Jun 2015, 10:36, izmenjeno 1 put ukupno.
Slika
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:

Post od aviator »

A pro po(kako li se piše u originalu?!) norveškog civilizacijskog uspona.
Oni su kroz istoriju, a najviše u 20. veku, imali dodira sa samo 4 nacije. Švedjanima, Nemcima, Englezima i Eskimima.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Rakhil napisao:Lepse mi je da nam je svima pristojno nego da je samo meni vrhunski, jebes takav zivot.
:plusone:

Jbs pune dzepove ako oko tebe ljudi zive na granici egzistenicije. Pored toga, Srbija nije samo Beograd i Novi Sad.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Pa pomažeš im onda :)
Kada činiš dobra dela, to povoljno utiće na psihu i zdravlje u globalu :)
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Rakhil napisao:Ja bih radije ziveo sa skromnom platom u zemlji gde je drustvo na visokom nivou nego sa velikom platom gde je nesredjeno stanje. Lepse mi je da nam je svima pristojno nego da je samo meni vrhunski, jebes takav zivot.
Moj omiljeni "desničar" :D
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

aviator napisao:A pro po(kako li se piše u originalu?!) norveškog civilizacijskog uspona.
Oni su kroz istoriju, a najviše u 20. veku, imali dodira sa samo 4 nacije. Švedjanima, Nemcima, Englezima i Eskimima.
A to što se malo graniče sa Rusijom, što su imali ekspedicije na severnom i južnom polu, što ih ima svuda po svetu, što u USA imaju oblasti gde su većina....
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

nikaragva napisao:Pa pomažeš im onda :)
Kada činiš dobra dela, to povoljno utiće na psihu i zdravlje u globalu :)
Nisi me razumeo. Ta nemastina u Srbiji utice na mnoge stvari... porast kriminala, korupcije, prljavstinu, apatiju itd.
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

aviator napisao:Gde je taj "komunizam na delu" bio do pronalaska nafte?
To "uvažavanje" drugog i u vicevima je pre manjak duhovitosti nego "civilizacijski" uspon.
Izvini ali si sada lupio takvu budalaštinu da je to prosto bezobrazno ... naravno tebi nije, jer nemaš pojma o čemu pričaš.
Nhihov "komunizam" ne zavisi od bogatstva (nafte), kako ti impliciraš, već od toga da vrlo kulturan narod (a to se ogleda time da je poštovanje drugoga - tamo temelj na kome je izgrađeno njihovo društvo, pri tome ne pričam o zadnjih 40 god. već o stotinama godina razvoja njihovog društva), ima jednu vrlo dobro organizovanu zemlju, koja je sada i vrlo bogata.

Navešću ti samo jednu stvar: u manjim sredinama, pre 20-30 god. (pre dolaska stranaca, pre svega Bosanaca i Albanaca u toku '90-tih) nisu zaključavali vrata svojih kuća, kada negde odu.

aviator napisao:A pro po(kako li se piše u originalu?!) norveškog civilizacijskog uspona.
Oni su imali "sličnu" istoriju kao i mi: Danci su im bili Turci tj. vladali su njima 400 god. (pričam napamet, da ne jurim baš sad tačno koliko godina) a zatim su ih podjarmili Šveđani.
Norveška je tek pre nekih 100 god. stekla nezavisnost.

Pošto si spomenuo Engleze ... da ti prezentujem ovo: Norvežani obožavaju Engleze i Englesku (nevažno je zašto), skoro svi (čak i vrlo matori ljudi) izuzetno dobro govore Engleski a jedan od običaja je da se odlazi u Engesku na kraće ili duže turističko putovanje.

branja,
Znači upoznat si sa Norge ... pročitaću te članke, koje si linkovao.
Poslednja izmena od maxer u 17 Jun 2015, 11:09, izmenjeno 2 puta ukupno.
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

@Ji 4Tze

Nažalost, tako je. Ja sam više mislio na generalno stanje stvari, u smislu da infrastruktura postoji i da je društveno prihvaćena ideja da svako treba da ima pristup vodi, kanalizaciji, struji, zaštiti (pravnoj, zdravstvenoj) itd. Da li konkretno svaki grad ima čistu vodu ili funkcionalne sisteme zavisi od slučaja do slučaja.
Slažem se, ali ovakvo gledanje na stvari je u koliziji sa opšteprihvaćenim ili makar većinski prihvaćenim stavom u Srbiji 'Bolje prvi u selu nego drugi u gradu'. U tome se između ostalog i ogleda palanački način života u Srbiji (i Beogradu, da) iz kog proizilazi da ponekad ni 'pristojna' plata nije dovoljna da bi nekoga zadržala da tu živi.
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:

Post od aviator »

jaksa napisao:
A to što se malo graniče sa Rusijom, što su imali ekspedicije na severnom i južnom polu, što ih ima svuda po svetu, što u USA imaju oblasti gde su većina....
Ne pričam o geografiji..
Da pojasnim.
"Italija je imala mračni period srednjeg veka, inkvizicije i Bordžije.
Ali su iznedrili Da Vinčija, Mikelandjela, renesansu i Galilea.
A Švajcarci i dalje prave "coo coo clock"
(fraza iz filma "Treći čovek" Orsona Velsa)
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Mislim da treba malo da se bicujem zbog prethodnog posta, mnogo mi vuce na levo, moram se kazniti. Branju to asociralo na Belorusiju, a ja mislio maksimalno suprotno od toga, moram biti jasniji sledeci put...

I da ne zaboravim, neoliberalni kapitalizam ne postoji, to je levicarski mit :kezo:
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Svedska je druga zemlja na svetu po broju silovanja, odma iza juzne afrike.

http://www.frontpagemag.com/2013/dgreen ... rease-500/

Послато са GT-N7100
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Pda, neko će radije da ode u grad da živi kao postanar i radi u butiku za 20 `iljada, nego da živi normalno na selu od svoje zemlje.

Imam milion takvih primera iz mog okruženja. Ajde, razumem da nekoga obrada zemlje ne zanima, pa završi fakultet, npr. pravo, pa radi kao neki pravnik negde u gradu. Ali ima gomila ljudi koji beže sa sela, zbog nekih čudnih stvari. Uglavnom udavače. Posle srednje škole, odu da rade po buticima, čekaju princa na belom konju. Onda se ispostavi da su i njegovi sa sela. Pa na kraju opet završe u traktorima :D

@Floyd
Ma šalio sam se samo :)

Ma ti šveđani nisu uopšte normlani :)
Tamo "gore" imaju para, pa ne znaju šta će od sebe i onda jbg, odaju se kriminalu na najprizemnijem nivou. Siromaštvo može samo da proizvede pašteta lopove. Retko kad se desi da izrastu neke narko bosove, ili nedaj bože u neke silovatelje.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Sto se Norveske tice i njihove nafte, imaju i druge drzave naftu pa su u qrcu.

I Srbija je imala sve da bude jedna od razvijijih drzava u Evropi ali nije. Dok god strucni ljudi odlaze a oni koji ostaju se zadovoljavaju time sto imaju, drzavu ce voditi keramicari i kazandzije a sansa za povratak na pravi put ce biti sve manja.
Poslednja izmena od Floyd u 17 Jun 2015, 11:17, izmenjeno 1 put ukupno.
Odgovori