Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Risto »

Kada govorimo o odlasku u inostranstvo, meni uvek padne na pamet konstatacija "nije nam dovoljno lose ovde". To je meni kao detetu rekao moj otac i kako godine prolaze vidim da ta izjava ima sve vise poentu.

Ljudi koji nemaju nista ili imaju jako malo se lakse odluce da odu odavde pod bilo kojim uslovima, to je jednostavno cinjenica. Ja recimo da nemam posao, da nema ko da mi pomogne dok ne dobijem taj posao, ne bi cekao da mi ovde nesto padne sa neba nego bi pristao da odem gore i da sljakam bilo sta kako bi imao neki hleb.

Ovako, kada imam neke pocetne pretpostavke za normalan zivot obezbedjene, ja mogu da kukam kako mi je plata mala, kako je ovde lose ali meni i dalje nije dovoljno lose da bi otisao bez obzira na sve. I ovo sto nidza spominje, odnos "pros - cons", gubitak ovde je mnogo veci kada imate vec neke osnovne stvari obezbedjene (posao koji donosi prihode dovoljne za korektan zivot za nase standarde, stan, kola itd.) nego kada covek nema nista i gladan je svega a to mozda moze da ostvari negde na zapadu/istoku.
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

90% ljudi koji su "preko" duže od godinu dana, imaju taj nagon da se vrati kući ali je problem što nemaju gde da se vrate. U međuvremenu su se već snašli tamo daleko i onda to predje u priču :"Vratiću se dok zaradim pare za ovo, ono. Vratiću se kad deca budu trebala krenuti u školu. Vratiću se kad budem zreo za penziju. " I onda mic po mic, i to tako ostane godinama, pa se na kraju u zavičaj vrati manje od 10% ljudi.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

To je samo jedna od priča.

Naši prijatelji i kolege na računu imaju mnogo više novca, ali žive po mom ličnom kriterijumu isto ili lošije nego mi. To je neka matematika koju ja gledam.

Njima očigledno više znači neko ulaganje u stranu penziju, uređeno okruženje i nova kola više nego nama. Mi putujemo po svetu, oni putuju u Srbiju kad god imaju slobodne dane. Svakom svoje.

Tapatalk
Korisnikov avatar
member
Reactions:

Post od member »

Što se tiče života i neke finansijske strane, moraš ih razumeti da je većina ljudi starije generacije otišla sa tudjih 100maraka u džepu, da su mnogi bili više gladni no siti dok se nisu snašli. A posle, kad su se snašli, onda je već kasno. Iako ima pare za restoran, on i njegova žena i dalje jedu Leberkaese.
Njihova deca koja su rođena tamo su sasvim drugačiji od roditelja. To sve opičeno u glavu. Najbolji su oni koji su produžili školovanje, ali takvih nema mnogo. Njima je live nastup MCStojan-a vrhunac provoda.
Što se tiče kvaliteta samog života ovde i tamo sa finansijske strane, kod nas se bolje živi sa 500e, nego u A, DE, sa 1500e.
Samo je problem što se ovde ne može tek tako naći posao za 500e, (a i to su neke baš minimalne cifre, namerno ne spominjem neke veće sume, jer verovatno mnogo ljudi nema ni toliko).
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Post od srdjanyo »

Imaš ovde i kolega na forumu koji tuku u Srbiji i preko 1000-1500€.Ili ,pak,njihovi roditelji.U Srbiji se takođe isplaćuju "visoke" plate,samo je bitno kako se ko snađe.Ne računam stranačke poltrone,to je sasvim 3.kategorija.
Korisnikov avatar
member
Reactions:

Post od member »

Ne razumemo se. Naravno da ljudi rade i na dobrim poslovima i zarađuju, ili imaju privatan biznis, to podržavam. Govorim o šljakerskim poslovima tipa frizer, mesar itd.
Korisnikov avatar
branja
Reactions:
Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy

Post od branja »

Tako je. Slazem se sa Body-em :)
Poslovi koji su negde po rangu 3.,4. stepen strucne spreme, a takvih ima dosta, su jadno placeni kod nas. Nije ni tamo nesto bolje, ali mislim da sa takvim poslom tamo imaju ono sto ovde imaju sa 500€ plate. Naravno, sto kaze Nidza, treba videti za i protiv, sta je ono sto dobijas i da li vise vredi od onoga sto izgubis. A tu imamo i visoko obrazovane ljude koji ovde moraju da rade niskokvalifikovane poslove. To je druga grupa.

Poslato sa Lumia 925
Slika
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

nidza napisao:Ne, nego u određenim europskim gradovima ti kolege objasne gde da ne ideš.

Ja ne bih znao šta da kažem mojim kolegama odande gde ne sme da se ide u Beogradu.

Ideja mog pisanija jeste da nije tako jednostavno pokupiti prnje, otići i odjednom ti je preko mnogo bolje. Nije. Nešto dobiješ, nešto izgubiš. Na tebi lično je da li je ono što dobiješ vrednije od ovog drugog.

Meni, recimo, nije. :-)
Sigurno im ne bi preporucio da se krecu nocu kroz divlja romska naselja na periferiji Beograda. Poenta je da opisujete zapadnoevropske gradove kao ratne zone u odnosu na Beograd a uopste nije tako. Ja se npr. podjednako bezbedno osecam u Becu kao i u Beogradu ali recimo u Becu pored toga ne brinem da ce mi neko skinuti tockove sa auta preko noci... tu je razlika.

Sto se tice odlaska, ni ja ne bih otisao po svaku cenu... bilo mi je dobro i tamo i moj odlazak nema nikakve veze za materijalnim stanjem tamo. S druge strane treba biti realan pa reci da nije cela Srbija = BG, da nisu svi IT-ovci i vrhunski menadzeri pa da tuku preko 1000e i da nisu svakom roditelji obezbedili stan i auto. Takvi su izuzetak a ne pravilo. Da je tako dobro tamo, ne bi Srbi masovno klecali na kolenima u madjarskom konzulatu da dobiju papire koji im otvaraju vrata za rad u zapadnoj EU i ne bi gradjani Srbije bili u vrhu liste trazitelja azila u Nemackoj.

Srbija jeste bolje mesto za zivot u odnosu na Ukrajinu, bolja je i nego sto je bila pre 15 - 20 godina ali je glupo reci da je u globalu ista (ili malo losija) od Nemacke, zemje koja ima daleko razvijeniji sistem.
I Grcka ekonomija je pre kolapsom, zdravstveni sistem isto, nezaposlenost velika... pa nekog Jorgosa koji ima hotel sa 5 zvezdica na Santoriniju realno zabole za to. Njemu je mnogo bolje nego inzenjeru u BMW-u.

Evo pitanje za tebe. Da li bi vise voleo da ti se sin skoluje u Becu ili Beogradu?
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Dobro pitanje. Koji stepen školovanja?
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Floyd napisao:Ja se npr. podjednako bezbedno osecam u Becu kao i u Beogradu ali recimo u Becu pored toga ne brinem da ce mi neko skinuti tockove sa auta preko noci... tu je razlika.
Priča mi žena da su na nekom njenom forumu ljudima u Beču prvo skinuli tablicu, a posle izbušili dve gume. Dobro nije skidanje točkova ali jeste pravljenje štete. Ljudi bili tamo sa BG tablama. Policija im rekla da verovatno nije napad na nacionalnoj osnovi već pre sumnjaju da neki od stanara tretira to parking mesto kao svoje iako je javni parking. Bolida ima svuda.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Meni je auto bio sedam dana u Becu na uliici. Od toga dve noci u nekoj manjoj punoj nekih turskih i indijskih radnji sa sumnjivim likovima ispred (tu sam nasao mesto) i nista mu nije bilo. U centru BG-a mi, dok je auto bio star 10ak dana, prvu noc neko ogrebe branik i ode bez poruke.

Ja ipak sumnjam da to jeste napad nanacionalnoj osnovi i to ne od strane Austrijanca. Problem je sto je policija na zapadu prilicno oprezna kad nekog treba da optuzi za nacionalnu netrpeljivost... pa zato to bez jakih dokaza ni ne rade.
AcaKayak napisao:Dobro pitanje. Koji stepen školovanja?
Studije.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Kakve veze ima ogreba branik sa ovom pricom? :)
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Isto kao i skinute BG tablice u Beču :)
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Pa to ima. Skinute tablice i bušene gume su namerna šteta, a ovako kako si ti napisao ispada da je neko pri parkiranju očešao branik.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Pa i mene sa BG tablicama u BGu ogrebu i ne ostave poruku :kezo:
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Odgovori