Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od ljubitelj »

goblin napisao:Ja ne znam kako je zivti na zapadu,

Kako se sada postavljam.
U stanu gde zivim sam postavio blindirana vrata, dodatne sigurnosne resetke na prozorima i balkonskim vratima, video nadzor, alarmni sistem sa dojavom, dodatno napajanje...... i plus ne drzim nista vredno u stanu. Kada negde putujemo neko je zaduzen da obilazi ili cak boravi u stanu i pored svih sistema.
Sve dragocenosti smestene u sefu banke (ne moraju to biti dijamanti i zlato, mislim i na vaznu dokumentaciju, uspomene... jel kad lopov udje sve nosi a to nikakav novac ne moze da nadoknadi, pa si primoran da uzimas sef u banci da bi sacuvao neke stvari koje su ti znacajne cak i ako nemaju finansijsku vrednost).
Oruzije u legalnom posedu za samoodbranu se podrazumeva.
Cim sam kupio auto, prvo sto sam uradio jeste ugradnja citavog niza i elektronske i mehanicke zastite + garaza obavezna a i na garazi sigurnosna vrata sa alarmom.
Sva imovina osigurana, automobili naravno ful kasko.
Deca idu u privatne vrtice a sutra i skole, sa obezbedjenjem....

Pa cak i pored sve te predostroznosti, i dalje vodis racuna o nekim koracima. Mozda bi i napolju morao isto tako, ne znam. Ali ovde definitivno mora.
Pa eto opisao si kako je ziveti. U nekim delovima zapada i uopste sveta, ne svuda naravno.
To je upravo ono sto sam naveo da veca plata tamo negde uz takvo okruzenje nije nesto sto bi bilo dovoljno privlacno da se prihvati posao koji donosi vise novca i ode odavde. I da ima drugih faktora za kvalitet zivota od samog novca, posto je tema krenula od visine plate kao motiva.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

To kako se ti osećaš nije relevantan parametar. I ja sam oprezan u Mariboru kad parkiram auto sa srpskim tablicama, ali verujem potpuno nepotrebno.

Treba verovatno malo vremena provesti u sredini.

U Nemačkoj se takođe osećam poptuno bezbedno u Drezdenu, Rostoku, Regensburgu, Ingelštatu, ali u Minhenu i Frankfurtu mi se upali radar.

Mnogo sam sveta proputovao i radaru stoprocentno verujem.

Tapatalk
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

nidza napisao:Nemaju komunalce.

Tapatalk
Gde nemaju.
AcaKayak napisao:Pa skoro isto auta se krade u Srbiji i Sloveniji, a u Švajcarskoj se duplo više krade nego u ove dve zemlje zajedno, u odnosu na isti broj stanovnika.
Logicno, krade se tamo gde ima sta i u dovoljnoj kolicini.
Samo kod nas kradja mnogo vise boli jer se i imovina mnogo teze kupuje.
Poslednja izmena od ljubitelj u 20 Jun 2015, 20:37, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Naravno da nije isto u npr. fraenau selu nego u npr.hamburgu. To znaci beograd je sigzrniji od hamburga?. Tamo sam vidjao decu samu ovde vidjam kola ispred skola. Miliciju ili obezbedhenje. Ako vozis npr nov bmw u srbiji moras biti oprezniji u vise razlicirih nivoa. Tamo si jedan od. U procentima ne znam. Samo subjektivno moje zapazanje.

Ovde ti treba veza jbt za vrtic ali to nije tema.
Moj utisak da sva opasnist na zapadu ide od dosljaka kod nas od socijalnih grupa
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Naravno da je ovde tema zašto ti treba veza za vrtić.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

ljubitelj napisao:Nisi rekao ali si izneo misljenje kao da je to u Srbiji neki posebno izrazen problem da ga treba istaknuti kao razliku od situacije tamo.
Pa ti si poceo pricu kako se u Nemackoj ne osecas bezbedno za razliku od Srbije. Ja sam se nadovezao na tvoju pricu komentarom da preterujes pa dodao jos nesto o BG sto je posle krenulo da se izvlaci iz konteksta i okrece protiv mene.

Bas me zanima zasto su parkinzi na pumpama u SLO i AT nocu pune ljudi koji spavaju u autu za razliku od HR i SRB. Verovatno su predrasude u pitanju.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Sad ti treba veza da ti ne upisu dete u vrtic :mrgreen:
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Da dodam. Par dana uvek osetim nesigurnost skoro svugde gde odem ali posle par meseci mogu da kazem gde sam bio u zabludi a gde ne. Mozda i nemam dobru sliku to je subjektivno moj pogled.
Par meseci je velika razlika z odnosu na par nedelja bar meni sagleda se i dublje oseti sredina
Cherokee
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI

Post od Cherokee »

ljubitelj napisao:
AcaKayak napisao:Pa skoro isto auta se krade u Srbiji i Sloveniji, a u Švajcarskoj se duplo više krade nego u ove dve zemlje zajedno, u odnosu na isti broj stanovnika.
Logicno, krade se tamo gde ima sta i u dovoljnoj kolicini.
Samo kod nas kradja mnogo vise boli jer se i imovina mnogo teze kupuje.
U Sent Galenu mom tetku ukrali Audija sa parkinga ispred zgrade gde zivi. U sustini ga bolelo dupe hoce li mu auto biti pronadjen, posto je od osiguranja dobio potvrdu da ce mu biti isplacen auto po kataloskoj vrednosti (koja je solidno veca od trzisne vrednosti tamo). Auto nadjen posle 10-ak dana i vracen mu.
Bratu od tog istog tetka su krali nekoliko puta telefon (iPhone, HTC One M7 itd), isto ga bolelo dupe posto je u sklopu paketa imao i osiguranje telefona u slucaju kradje, te je dobijao ili novi telefon, ili pare u vrednosti tog telefona, ne secam se bas tacno. Kontakti sinhronizovani sa Google accountom, slike redovno sync-ovane sa nekim cloud-om (dropbox, google drive), kradja telefona skoro neosetna prodje.

Sto se same CH tice, kazu da je stopa kriminala porasla u odnosnu na neki period pre 15-20 godina, i da je narocito krenulo da raste narocito kad su Albancima davali politicke azile (dakle tamo oko 1999. godine), takodje kad su granice postale otvorenije pa moze i kurta i murta da se dovuce tamo. Mada i pored svega toga, vazi za izuzetno sigurnu i bezbednu zemlju, a i sam sam proveo dosta vremena u CH, nikad nisam osetio neku nesigurnost i slicno. Sa druge strane, meni sad u NS nije svejedno da prolazim kroz neke delove grada, narocito nocu, a nije takva situacija bila do pre par godina... :thumbdown:
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Srbija "izlazi" na more: JS otvorila kancelariju u Paraliji

http://www.b92.net/putovanja/zanimljivo ... id=1006721

:rofl:

Sent using Tapatalk
Širim haos!
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Hahahahha
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

:kezo: :kezo: :kezo:
Korisnikov avatar
branja
Reactions:
Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy

Post od branja »

Vr'

Poslato sa Lumia 925
Slika
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

nidza napisao:To kako se ti osećaš nije relevantan parametar. I ja sam oprezan u Mariboru kad parkiram auto sa srpskim tablicama, ali verujem potpuno nepotrebno.

Treba verovatno malo vremena provesti u sredini.

U Nemačkoj se takođe osećam poptuno bezbedno u Drezdenu, Rostoku, Regensburgu, Ingelštatu, ali u Minhenu i Frankfurtu mi se upali radar.

Mnogo sam sveta proputovao i radaru stoprocentno verujem.

Tapatalk
Znam da nije relevantno ali samo pišem svoja zapažanja. Nisam imao nikde nikakve probleme do sada, a bio sam po svakakvim vukojebinama. A verujem i da se kao " stranac" u nekoj sredini bar u početku osečaš manje sigurno nego u domačom kraju.

U Minhenu sam se lično osečao potpuno sigurno, nisam se brino da li ču avto nači sa svim delovima ili bez pola njih i slično...u BG ne bi smeo da ga pustim tek tako.

@Aca, znam koliko se kradu kola u SLO i Srb, to sam i napisao da se svuda krade, ali koliko se u Srbiji krade feltni i ostalih delova avtomobila to u SLO nema ni približno. I u SLO se kolju i pucaju u sred ulice, nije da nema toga ali opet mislim da je SLO vrlo sigurna.

Ali kao što sam napisao, mislim da je dosta u tome, da se u domačom kraju ( državi ) osečamo sigurnije nego u inostranstvu, večinoma što bolje poznajemo sistem i situaciju, zato ponekad i ne vidimo probleme koji postoje
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Floyd napisao:
ljubitelj napisao:Nisi rekao ali si izneo misljenje kao da je to u Srbiji neki posebno izrazen problem da ga treba istaknuti kao razliku od situacije tamo.
Pa ti si poceo pricu kako se u Nemackoj ne osecas bezbedno za razliku od Srbije. Ja sam se nadovezao na tvoju pricu komentarom da preterujes pa dodao jos nesto o BG sto je posle krenulo da se izvlaci iz konteksta i okrece protiv mene.
.
Ok, onda se nismo razumeli pa cu da pojasnim.
Ja nemam nikakav problem sa bezbednoscu, niti ja nekoga diram niti mene neko dira.
Vozim se S vozom u kome su naoruzana lica, bezbednost je garantovana time ali zasto uopste postoji takva potreba.

Napisao sam ono sto sam video, naoruzana sluzbena lica u javnom prevozu, savet domacih koji se ne osecaju bezbedno da me upozore (pripadaju bogatijem sloju ako je bitno), vidjam po ulicama svuda upozorenja o kamerama, blindirane izloge i prodavnice. Prazne ulice.

Moj utisak je da to nije stanje koje se inace ocekuje u bezbednoj zemlji, znam i drugaciju Nemacku pa tako i poredim.Boravio sam u zemljama na crnim listama bezbednosti i ne mislim da preterujem jer sam naucio gde i sta da gledam da bih se adekvatno ponasao, izbegao bilo kakav problem, a u Nemackoj vidim nesto sto mi ne uliva poverenje.

Sto se tice Srbije, ja sam subjektivan pa stoga mi je vazniji utisak stranaca kako se oni osecaju ovde i da li oni smatraju da je bezbedno ili opasno.
Odgovori