Zveci kompresor klime

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Zveci kompresor klime

Post od A170T »

Pisao sam na vise foruma oko ovog, da skratim pricu automobil je zvrndao i zvecao kao lud, kod mehanicara sam zamenio sve rolere, lager remenice alternatora, jos neki lager, pk kais, cetkice alternatora, regler alternatora. Medjutim sada jos uvek imam slabije zveketanje u leru i dosta jace zvecanje kad pustim kvacilo i prednji tockovi se pokrenu, kad dam gas u toku voznje nista se ne cuje. Mehanicar mi je obecao da ce mi besplatno ugratiti neki kompresor ako mu se zadesi od nekog drugog automobila, ali posto ne verujem da ce biti nesto od toga mislim se da uzmem kraci pk kais i zaobidjem potpuno kompresor klime. Znaci to zvecanje nema veze jel klima radi ili ne, desi se da se posle sat-dva voznje taj zvuk malo stabilizuje i ujednaci ali sutradan opet se vrati na staro. Ima li neko neki savet?
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:
Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
Garaža: VW Passat B5.5 Variant

Re: Zveci kompresor klime

Post od TDI »

Savet imam, ali pre toga imam par pitanja...

Da li ti je taj majstor rekao šta je problem ili je menjao delove redom da bi tako ustanovio kvar? Ili je menjao sve te delove jer si ti kao vlasnik tako hteo? I koji auto je u pitanju, pošto u profilu ne piše...
Slika
„ Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин. ” - Лав Николајевич Толстој
A170T
Reactions:

Post od A170T »

Mercedes a170cdi, pa ovako je bilo posto znam da mi menjac ispusta ulje, negde februara ove godine sam bio na dolivanje i on mi je tom prilikom rekao da su za zamenu nekoliko rolera i pk kais. Odmah tog dana je krenulo sve zivo da zvrci (nisam palio kola cele zime oko mesec i nesto pre toga). 15-20 dana posle toga sam otisao da vidimo sta i kako i po samom zvuku automobila je pretpostavljao da je kais, zvao me je kasnije tog dana da mi pokaze sta sve ne radi kako treba. Svi roleri su se nakrivo vrteli, remenica alternatora je davala neki zvuk struganja dok ju je okretao (reseno novim lagerom), pk kais je bio relativno nov ali je bio pojeden sa jedne strane zbog nepravilnog rada. Kad je sve to povadjeno je zamenio je i cetkice reglera usput, i ispalo je da je rotor alternatora krivac za sve druge kvarove (neznam da objasnim kako nisam zapamtio). Kad je sve to zavrseno mi je rekao da jos uvek postoji manje zveckanje koje stvara zaribali kompresor klime posto je retko palim, i da ce to da mi da kad bude dosla sezona kad se rade klime sa nekog drugog automobila.
Poslato sa Nokia Lumia 920
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

1. Ne moze se stavljati deo od nekog drugog automobila, tek tako.
2. kompresor klime je van fankcije dok se ne aktivira njegovo kvacilo, znaci kada ne radi klima kompresor je u stanju mirovanja i ne pravi nikakav zvuk
3. rotor alternatora nema uticaja na PK kais, moze lezaj prednji ali to je vec nesto drugo.
4. zvecanje ne moze da potice od delova koji su zategnuti kao sto su kaisevi.
5. treba uraditi prvo dijagnostiku otg zvuka i utvrditi poreklo.

Popravka je tek zavrsni deo posla.

6. ne moze se stavljati niti kraci niti duzi PK kais, promenice se radni uglovi a time i prenos momenta sa radilice.

Trajno resenje je popravka u skladu sa fabrickim uputstvom i procedruom uz podrazumevano koriscenje delova za taj auto i taj motor. Samo i jedino tih delova.

Pitaj za misljenje i drugog majstora.

Treba utvrditi pouzdano uslove kada ima zvecanja, pri stajanju u mestu ili pri okretanju tockova.
Napisao si nesto u vezi zvecanja i kvacila i pokretanja tockova ali nije bas jasno da li je uradjena dijagnostika ili je tek pretpostavka.

Izduvni sistem i zastitni limovi oko njega mogu takodje da budu uzrok zveckanju.
A170T
Reactions:

Post od A170T »

E sad si me vratio na sami pocetak sve sto sam mislio da sam znao si ponistio :D
2. Nevezano jel je u funciji ili ne odatle mislim da se cuje zvecanje, verovatno da je u pitanju remenica kompresora preko koje ide pk kais
Pa cuje se i pri stajanju u mestu u manjoj meri a vise kad polazim ili napred ili nazad npr kad bih hteo da se negde uparkiram bi se culo zvecanje, kad se radi sa kvacilom na manjim razdaljinama a cim krenem i pritisnem gas sve se gubi i bude ko i pre.
Juce sam nesto petljao ispod i primetio sam da ovaj deo (lici na poklopac) pored kaisa na kompresoru okrece u oba pravca po neki cm znaci nije potpuno stegnut. Evo slike na sta mislim
Slika

Jel to treba tako da bude ili ne??
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:
Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
Garaža: VW Passat B5.5 Variant

Post od TDI »

Ako je siguran sta je problem, zašto jednostavno ne servisira tvoj kompresor, zameni lezaj ili sta vec?
Slika
„ Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин. ” - Лав Николајевич Толстој
A170T
Reactions:

Post od A170T »

Videcu za neki dan.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Kvacilo.
Ima radni zazor ali su to mm a ne cm u pitanju.
I da, treba da moze u oba smera da se pokrene.
A170T
Reactions:

Post od A170T »

Hvala svima na pomoci, a ovo za kraci kais sam mislio da bi moglo da prodje kao da je u pitanju isti auto bez klime, ali ako vec nije predvidjeno onda da ga ne diram da ne stvorim od jednog kvara dva.

Odgovori