Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Re: Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Post od swemir »

Mozes kod proizvodjaca pvc tamo gde si kupio ili na neutralno mesto vipol npr :)
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

AluRoll preporuka (stavljaju komarnike na ram pa tek onda na prozor, ne stoji kutija naopako).

TT
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Ja samo i pricam o opciji sa ramom bez rama ne bih ni razmatrao. Jedino sto ako imas roketne zavisi od sistema moze preko roketni ili sa unutrasnje sto hw bolje. Pravilno je sa spoljne ispred roletni samo tako moras da rastavljas sistem sto be bih radio
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Nema mesta u kutijama obično.

TT
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Radio sam renoviranje jednog oglednog kupatila u hotelu. Ovo mi sluzi samo kao ogledni primer zbog preciznijeg obracuna kompletnog renoviranja (30 kupatila) koje planiram.

Renoviranje je obukvatalo kompletno ogoljivanje prostorije do sive faze, apsolutno sve je islo napolje da ostanu samo goli zidovi.
Cak sam skidao i prozor, menjao deo vodovodne vertikale i odvoda (sto ce se prilikom kompeltnog renoviranja svakako menjati u kompletu)...
Jedino sto nije uradjeno a bice menjano kada se budu radila sva kupatila jesu vrata.

Staro kupatilo je imalo ozidanu/uzdignutu klasicnu tus kadu sa kabinom, klasicnu solju u zemlji sa vidljivim klasicnim vodokotlicem.
Sada je skroz drugacija koncepcija. Uradio sam kompletnu izolaciju, tako da vise nema potrebe sa tus kabinom, vec se radi skroz ravan pod sa staklenom pregradom koja odvaja deo za tusiranje. Sto izgleda mnogo lepse i modernije, komfornije za koriscenje, dobija se na prostoru, a lakse je i za odrzavanje.
Takodje sam ubacio ugradni vodokotlic sa soljom koja ne dira patos. Prednosti su opet estetske, dobija se jedna polica iznad solje, a zbog ravnog poda je lakse odrzavanje. Oko lavaboa i ogledala je postavljen kvalitetniji i funkcionalniji namestaj, postavljen granitni prag na ulazu, sve sanitarije nove.
Isao sam na neku malo kvalitetniju klasu (Geberit, Ariston...) cisto zbog garancija i dugotrajnosti.

Posto ovo nije kupatilo koje pravim za domacinstvo vec za hote - posao, onda tu nema prostora za preterano izvoljevanje i sto se tice ulaganja i sto se tice stetike. Treba da bude lepo, funkcionalno i kvalitetno, ali opet su postojali neki ekonomski limiti posto isto ovako treba napraviti 30 komada.
Po obracunu, celu investiciju sam uklopio u 1.800eur sto je bilo i po ocekivanjima.
Posto kad budem radio sva kupatila ocekujem da mogu jos ustedeti na kolicini materijala, na nekim radovima (npr. odvozenje suta)... a sa druge strane me ocekuje dodatni trosak za zamenu vrata i kompletih vodovodnih vertikala, to bi trebalo da dodje negde na ovu istu cenu iako mi sve ispod 2.000e po kupatilu odgovara.

Evo slika kako je ispalo.
Pocetno stanje:
Slika

Radovi:
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Finis:
Slika

Slika

Ima tu jos nekih detalja i posla ali okvirno to je to.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Izgleda bezveze.

A kakva je ovo cokla ispod geberita? Koja joj je funkcija?
Boringly average, but also perfect for school run mums
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Stvar ukusa, meni se bas ovaj stil najvise svideo. Od koncepta bez klasicne kade i gradnog vodokotlica, skroz ravnog poda... do tipa keramike.
Ali naravno da ukusi nisu isti. I naravno da ovo nije kupatilo kao sto ga pravim za sebe, ipak je ovo nesto sto se pravi u komercijalne svfrhe.

Svaka cast na ostrom oku kako si primetio coklu kojoj tu nije mesto.
Imali smo tu jedan gradjevinski problem/propust koji se naknadno sanirao pa je moralo tako da se zamaskira. U principu ni meni se to ne svidja al mi ni ne smeta...
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Te WC šolje je prilično lako zapuše. Imao sam muke sa jednom, uh kada se setim :kuku:
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Zidana tus kabina je zakon, treba obratiti paznju na pad koji mora da se uradi do slivnika. Konzolna wc solja ima smisla kad je 'u nivou' zida ovako mi izgleda nabudzeno, mozda samo monoblok da stavis.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Sto se tice renoviranja kupatila, koja je sad procedura sto se tice dozvola u Bg? I koje su poslesice nemanja iste? :)
Korisnikov avatar
kapor
Reactions:
Pridružio se: 24 Jan 2013, 20:15
Garaža: renault clio rs 172

Post od kapor »

ftj napisao:Zidana tus kabina je zakon, treba obratiti paznju na pad koji mora da se uradi do slivnika. Konzolna wc solja ima smisla kad je 'u nivou' zida ovako mi izgleda nabudzeno, mozda samo monoblok da stavis.
:plusone:
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ovaj fazon tus kabine mi se svidja. Konzolna solja i po meni gubi smisao ako visi van zida.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Grujic napisao:Sto se tice renoviranja kupatila, koja je sad procedura sto se tice dozvola u Bg? I koje su poslesice nemanja iste? :)
Po propisu ti treba dozvola a nju dobiješ kad imaš projekat. U praksi, kućnom savetu najaviš radove usmeno predsedniku i pismeno na ulazu u zgradu, pa lagano. Počistiš za sobom u hodnicima svaki dan bar jednom. Komšijama smeta čim neko nešto radi i onda cimaju za gluposti. Ne znam kako je kad prijave komunalnoj, ja sam imao prijavu zbog peska ispred zgrade, spakovao ga u džakove, stajalo tako koji dan i posle opet eto inspektora po prijavi. Ali niko nije cimao za radove u stanu, grubi deo radova ionako kratko traje.

Gobline, ok, postoji razlika između "meni se sviđa pa sam tako uradio" i stila, koji se uči. Dakle ovo nije stil nego ti je tako povoljnije i liči na moderno ili nešto što se viđa po kupatilima modernih hotela.
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Jel radio neko grejanje sa pvc cevima?

Ne aluplex i slično, nego "obične" pvc cevi. Mogu one da trpe temperaturu, čak i piše u peštan katalogu da mogu za grejanje.

Sa njima ubedljivo izađe najjeftinije. Bakar me košta skoro kao sve ostalo zajedno ... :kuku:

I još jedno pitanje :)

Ako poguram aluplex (tamo gde može) u zemlju ispod betona, da li treba da izolujem te deonice cevi?
Poslednja izmena od nikaragva u 23 Jun 2015, 16:43, izmenjeno 1 put ukupno.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

ftj napisao:Zidana tus kabina je zakon, treba obratiti paznju na pad koji mora da se uradi do slivnika. Konzolna wc solja ima smisla kad je 'u nivou' zida ovako mi izgleda nabudzeno, mozda samo monoblok da stavis.
Zasto mislis da je zidaka kabina zakon?
Meni je jako zao sto sam u stanu gde zivim stavio klasicnu kabinu a ne neku slicnu varijantu. Meni je ovo mnogo lepse a i komfornije za koriscenje.
Sto se tice odrzavanja tu ima i prednosti i mana. Meni za hotel je ovo bolja varijanta za odrzavanje posto je cistacici daleko lakse i brze kad uleti u kupatilo da ima skroz ravnu povrsinu bez prepreka (oko kade, oko solje...).
Naravno, pravilan pad se podrazumeva.

Konzolna wc solja mi jednostavno lepse izgleda a tu je i ta prednost odrzavanja koju sam vec pomenuo. Lakse i brze ciscenej celog poda.
Naravno da je jos bolje kada bi ceo zid bio izvucen tako da solja izlazi u ravni celog zida kupatila, medjutim zbog dimenzija ovde je to bilo neizvodljivo.
Ali opet mi je lepse i prakticnije od mnobloka.
Odgovori