Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Re: Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Post od Mr.Rotor »

Misliš na Divčev stan u Svetogorskoj?
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

AcaKayak napisao:Kako komarnik moze da se uradi da izgleda sto bolje i da bude sto funkcionalniji?
Nije baš jasnije na šta misliš, ovde su bitne 2 stvari: da li se ugrađuje posle svega( prozora, roletni idt) ili zajedno?

Najbolje izgleda kada je "nevidljiv", tj skriven ispod rletne npr.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

AcaKayak napisao: A efekat mi deluje imam kompleks pa ga lečim i ništa više. Ako je i to željeni efekat onda ok, svakako kao investitoru ti je bitno da prodaš a tržište ima i takvih kupaca.
Motiv efekta si skroz omasio, iako sam ga napisao.
A cak mi nije bitno ni da prodam posto nista od navedenog uopste nije na prodaju.
AcaKayak napisao: Što se tiče stana koje si slike stavljao, osim što sam golubarnik poziciju uvek gledao kao najgori kompromis stana i kuće i što mi se ne sviđa što nema normalan plafon, sve ostalo je super urađeno. Đakuzi je doduše malo čudan, plus ne znam nikoga ko je stavio đakuzi u kuću i upalio ga više od 5 puta. Ja sam jednom napravio poplavu i posle smo ga izbacili.

Penthaus mi ima smisao ako je terasa neka baš vrhunska, kao recimo što Vlade Divac ima, ima terasu sa bioskopom, fontanom, spomenikom i ne znam čime još, oko 200 kvadrata ima. Ako ima normalnu terasu onda ne vidim poentu.
Potkrovlje jeste specifican tip stana. Medjutim, ono sto je mene jako privuklo kada sam izabrao svoj stan jesu visoki plafoni bez karakteristicnih mana klasicnog podkrovlja. Prostor gde se spaja krov sa donjom granicom, kod klasicnog podkrovlja je obicno nepristupacan, nema punu visinu.... dok je kod mene odradjen prvo zid pa na to nekarakteristican ovalni krov koji mi se kao prvo estetski svidja posto je nesvakidasnji, a onda dolazi glava prednost a to je visina plafona od 3,6m sto mi se jako svidja posto prostoru daje sirinu. Kada se na to doda mnogo prirodnog svetla, takav prostor puca od sirine, sto je nekarakteristicno za podkrovlja.

Druga stvar koja me privukla su upravo ti veliki otvori i mnogo svetla. Pa sama kvadratura, koncepcija i raspored koji odgovara nasim porodicnim potrebama.
Sto se tice djakuzija, kod nas se itekako koristi. A pozicija je pun pogodak, jel da nije bas na takvom mestu verujem da bi se i mnogo manje koristio, a uz to itekako doprinosi atraktivnosti spavace sobe iz one staklene pregrade....

Sto se tice penthaus koncepcije, itekako ima svojih prednosti.
Kao prvo nemas nikoga pored sebe, nemas nikoga iznad sebe = mir kao da zivis u kuci.
Povezanost liftom koji silazi u garaze i ide pravu u stan, donosi ti nivo privatnosti da skoro pa i ne mozes imati nikakav kontakt sa komsilukom. A tu je i prednost kod ubacivanja i izbacivanja bilo kakvih stvar, gde itekako prija kad direktno iz lifta samo izbacis pravo u stan (cak i najobicnija nabavka), gde ti je jednostavno skracen jedan postupak (izlazak iz lifta i otkljucavanje stana), a taj jedan korak kada se navikens ti itekako znaci.
Sto se tice terase, imamo i lepu terasu (oko 25-30m2) koja je sasvim dovoljna i srazmerna. Jos uvek je nisam dovrisao iako imam zavrsen projekat (kacio sam ga ranije). Smatram da mi veca terasa od takve nije potrebna i da cu na njoj imati apsolutno sve sto mi je potrebno.

E sada, slazem se ja da je super i bolje kad imas terasu od 200m2 u stanu od 500m2.... (gledao sam ja takve perverzije, imam islika, bas od stanova po NS od preko 600m2 u 3 nivoa, sa bazenima i spa centirma... to su vec perverzije), ali postavlja se pitanje do koje granice postajes rob svog doma.
Posto ni zena ni ja ne zelimo kucne pomocnice, kuvarice i poslugu, da li je resenje zarobljavanje u toliku nekretninu.
Iskreno, ja sam prvo krenuo da zidam kucu pa sam sasvim slucajno zavrsio u stanu, ali sada sam presrecan sto se tako odigralo.
Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011

Post od steva_anya »

Stan je zanimljivo i moderno sredjen/organizovan iznutra. Stvar ukusa, ali je meni lep.
Lokacija i koncept mi je "kritican", tj ne vidim kao i ostali zasto tako nesto, na takvoj zgradi ...
Ali ako moze ili "moze" po onima koji daju dozvolu - onda ok.

Vec neko vreme pratim na facebook-u neke stranice sa kucama i idejama, i nekako mi se australijski tip kuca dopada. Ravni krovovi, dvoriste iza kuce da se sa ulice ne vidi, garaza pored, spavace sobe i gostinjske na spratu, sve ostalo dole.
stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Mr.Rotor napisao:Misliš na Divčev stan u Svetogorskoj?
Mislim da je taj, pitaću ćala sutra gde je pošto kad smo išli prespavao sam pola puta a i ne znam nazive ulica. 99% da je to i mislim da terasa ima i više od 200 kvadrata, verovatno ima i preko 300. Znam da mi je delovala kao teren za mali fudbal, možda malo manje od toga. Nisam siguran da li i bazen ima, zaboravio sam da li je pričao da on to ima ili Saša Đorđević, a terasa je iz dva nivoa, na gornji se nisam ni penjao pa ne znam da li je tu bazen.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

nikaragva napisao: One mogu da se saviju komotno na ugao od 90 stepeni, pa praktično nikakva kolena ne trebaju.

Napravio bih sabirnicu u hodniku, pa iz nje povezao 6 radijatora.
Ona košta kao litar krvi, ali sam nekako sigurniji da će sve raditi kako treba i da će biti balansirano.

Do nje doveo 32mm aluplex, odatle 16mm do radijatora.
Izolacija je manje od 100 din po metru, ja na tome ne bih stedeo a pruza i neku malu mehanicku zastitu.
Da, moze da se savija ali obrati paznju na precnik savijanja, lako se zalomi a posle ne moze da se vrati u prethodno stanje.
Sabirnicu sam ja sam napravio od elemenata. Ne zato sto sam posebno hteo nego gotovih tada nije ni bilo u ponudi osim specijalne porudzbine sto mi nije odgovaralo (platim unapre a ne znam sta ce da se uveze samo za mene, nema odustajanja itd).

Ako pravis dvocevni sistem samo balansiranje nije komplikovano sa prigusnim ventilima u povratu na samom radijatoru pa u sabirnici ne mora da se balansira.

Ako pravise jednocevni sistem, opet uz dobro projektovane duzine i raspored moze se balansirati sistem vec pri samom postavljanju cevi bez potrebe da se to radi posebnim elementima u sabirnici.

E sad, ako hoces pametnu sabirnicu sa daljinskim upravljanjem ventilima i daljinskim ukljucivanjem raditora preko radio signala onda sabirnica moze da bude bas skupa.

16mm je dovoljno za radijator, 18mm izbegavaj alupex a 32mm mi se cini mnogo mada ne znam o koliko kW pricamo grejnom sistemu.
18mm sam se ja zeznuo jer na papiru je ok ali u praksi znatno teze se nalaze spojnicki elementi i pri tome su skuplji i od 16 i od 20 elemenata.

Od alupex imam dobra iskustva sa Henco belgijskim cevima, kasnije sam uzimao neke druge i dolazilo je do velikog omeksavanja pri temperaturi 90C.
I deformacije na spojnickom mestu.
Mogu da pogledam koje su ove druge cevi, mada ko zna da li se jos nude pa ti nista i ne znaci za nabavku sada.
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

goblin napisao:Slika[/url]
Na street view-u ova nadogradnja izgleda jos 10 puta gore sa reklamama. Ima slucajeva gde se uspesno izvede ovakva vrsta nadogradnje i ovakav spoj, ali ovo sigurno nije taj slucaj.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Iskreno, ni meni se ne svidja kako izgleda sa reklamama (bez njih mi se svidja).
Al jbg, reklame donose lovu a od lepote nema nista. ;)
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

Cini mi se da je kasnije nadogradjena i konstrukcija za billboarde? Kakva je regulativa za tako nesto?
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Nije proslo. Nemam dozovlu za gornje bilborde (konstrukciju). Ceo plan je bio da gore montiram velike video bilborde ali nije proslo, za sada... ;)
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

ljubitelj napisao:
nikaragva napisao: One mogu da se saviju komotno na ugao od 90 stepeni, pa praktično nikakva kolena ne trebaju.

Napravio bih sabirnicu u hodniku, pa iz nje povezao 6 radijatora.
Ona košta kao litar krvi, ali sam nekako sigurniji da će sve raditi kako treba i da će biti balansirano.

Do nje doveo 32mm aluplex, odatle 16mm do radijatora.
Izolacija je manje od 100 din po metru, ja na tome ne bih stedeo a pruza i neku malu mehanicku zastitu.
Da, moze da se savija ali obrati paznju na precnik savijanja, lako se zalomi a posle ne moze da se vrati u prethodno stanje.
Sabirnicu sam ja sam napravio od elemenata. Ne zato sto sam posebno hteo nego gotovih tada nije ni bilo u ponudi osim specijalne porudzbine sto mi nije odgovaralo (platim unapre a ne znam sta ce da se uveze samo za mene, nema odustajanja itd).

Ako pravis dvocevni sistem samo balansiranje nije komplikovano sa prigusnim ventilima u povratu na samom radijatoru pa u sabirnici ne mora da se balansira.

Ako pravise jednocevni sistem, opet uz dobro projektovane duzine i raspored moze se balansirati sistem vec pri samom postavljanju cevi bez potrebe da se to radi posebnim elementima u sabirnici.

E sad, ako hoces pametnu sabirnicu sa daljinskim upravljanjem ventilima i daljinskim ukljucivanjem raditora preko radio signala onda sabirnica moze da bude bas skupa.

16mm je dovoljno za radijator, 18mm izbegavaj alupex a 32mm mi se cini mnogo mada ne znam o koliko kW pricamo grejnom sistemu.
18mm sam se ja zeznuo jer na papiru je ok ali u praksi znatno teze se nalaze spojnicki elementi i pri tome su skuplji i od 16 i od 20 elemenata.

Od alupex imam dobra iskustva sa Henco belgijskim cevima, kasnije sam uzimao neke druge i dolazilo je do velikog omeksavanja pri temperaturi 90C.
I deformacije na spojnickom mestu.
Mogu da pogledam koje su ove druge cevi, mada ko zna da li se jos nude pa ti nista i ne znaci za nabavku sada.

Kažem ti, ne znam jel mi potrebna, pošto je moja kuća nabijača od zemlje, pa će cevi biti u zidu, odnosno zemlji. To je samo po sebi dobra zaštita, e sad što se tiče izolacije, mislim da je i to ok. Na kraju krajeva, imam ogroooomnu masu u zidovima, a oni su glavni nosioci toplote i inertnosti čitavog sistema i glavni adut mog grejanja, pa dodatno oslobađanje toplote u njih nije škodljivo :)
Tim pre što aluplex mnogo manje zrači toplotu u okolinu od bakra i crne metalurgije.

Automatika oko sabirnice mi neće biti potrebna, jer kuća nije velika oko 90m2 se greje.

Idem na dvocevni sistem, jer nemam iskustva sa ovim tipom radova, tako da ne bih da uj.bem nešto :)

Mislim da sam dobro odabrao radijatore, pazio sam da ne uradim neki overdoze sa njima, pa da ih ne mogu ugrejati posle. Kotao je isto manje više odabran za tu kvadraturu, da radi u radnom režimu, pogotovo jer neće raditi na plin, nego na čvrsto gorivo.

Kotao je snage 17kW.
Svi radijatori u kući su snage oko 12kW.

Kuća se računa kao dobro izolovana. Slaba tačka je stolarija, na kojoj će se raditi u budućnosti, tako da može biti samo bolje. Ali i sa trenutnim stanjem bi trebalo da bude toplo :)

To omekšavanje na spojničkim mestima, je omekšavanje cevi? Kako si to sanirao? Ta cev kada se položi u zid/pod, tu nema menjanja, a ne bih da ovo sve ponavljam u životu još jednom, barem ne u ovoj kući.

Edit: 32mm bi išao od kotla do sabirnice.

Iz još jednog razloga sam izabrao sabirnicu, a to su skupi spojnički elementi za aluplex. Plus što je onda teže da ih poguram u zid ...
Sabirnica sa ventilima, poluspojkama i ostalim dodacima izađe oko 16000.

Radijatori jugoterm panelni, sabirnica, ventili, cevi i spojnička oprema izađe oko ~76 hiljada.
Ista varijanta sa bakrom prebaci 100 hiljada.

Slika:
Napomena, dimenzije prostorija i radijatora nisu u srazmeri, samo je ovako odokativno urađeno zbog rasporeda.
Slika
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Gde je nestao post od rotora, juce sam legao da spavam pa me mrzelo da pisem i sada ga nema?
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

Ma ja sam obrisao. Skapirao sam da nema veze sa temom.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Pa ako ces alupex koristiti i kao grejno telo onda ne treba izolacija, razume se. Mozes tada i da postavis vise metara alupex cevi duzinski kroz zid savijanjem kao puz ili neki drugi oblik pakovanja cevi.

Problem sam resio smanjenjem maksimalne temperature tako sto sam postavio mešni ventil sa automatikom a mnogo važnije pazim kada stavljam gorivo da ga bude u manjoj količini.
U pitanju je loziste u kaminu, nije klasican kotao pa je specifično. To koristim jednom dva puta godisnje, ne služi kao osnovni grejni sistem.

Deluje mi mnogo 12kW radijatora na 90m2 za kako kazes izolovanu kuću ali ako proračun gradjevinske fizike navodi da je potrebno toliko onda si dobre radijatore odabrao.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Pa takav je izbor radijatora bio.

Npr. ako mi proračunom treba 2950W za prostoriju, a radijator ima 3100W ili 2700W, uvek sam uzimao veći.

Jer bolje da mi sistem radi na nižoj malo temperaturi. A ta snaga radijatora je za 90/70/20.
U slučaju 75/65/20 situacija se drastično menja: 9500W

Negde u tom opsegu bi trebalo da se snaga kreće, a to mislim da je više nego dovoljno da se solidno i bez previše naprezanja kuća zagreje.
Svaka prostorija ima po jedan radijator i dovoljno mesta da stane još jedan takav identičan. Što bi bila varijanta ŠBBKBB, ako ikad dođem u situaciju da sprovedem u plan želju da se grejem toplotnom pumpom.

Za 50 stepeni se računa da je otprilike snaga na pola od one na 90. Za 40-45 na koliko bi radila toplotna, bi to bilo tu negde, sa duplo većom količinom radijatora, da se postigne isti efekat, ali otom potom.
Odgovori