Auto sedišta za decu

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
sasha015
Reactions:
Pridružio se: 04 Maj 2012, 10:59
Garaža: kia ceed 1.4, pezo 206 1.4 hdi

Re: Auto sedišta za decu

Post od sasha015 »

Verovatno svi ovo znamo,ali nije na odmet utvrditi gradivo opet.
Posto svako popodne blejim ispred radnje,levo- desno u auta koja prolaze,primetio sam kao sto je i ovde vise puta pisano totalno odsustvo discipline voznje male dece u kolima.
Pocev od vozaca jugica do skupih automobila od 20000+ evra ,gde deca od 3-4 godina skacu po sedistima,vire kroz prozor ili stoje na podu ispred prednjeg sedista,pridrzavajuci se za instrument tablu.
Nazalost vidjam i visoko rangirane cinovnike policije kako ovako voze decu. :pardon:

http://zena.blic.rs/Porodica/33884/PROV ... -postavili
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Ala instruktorke :)
Bila je instruktorka za judo žandarima, pa se prekvalifikovala na sedišta za decu :kezo:
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Koji su indikatori da treba da se menja sediste, odnosno da se uzima jedna kategorija iznad?
Prvenstveno mislim na visinu deteta, mislim da tezina nece predstavljati problem.

Kada budemo isli na more klinac ce imati punih 7 meseci. Malo je duzi u odnosu na svoj uzrast (barem tako sada kazu) pa mi se cini da ce mu sintezis biti mali i neudoban.
Opet kontam da ce ga sediste 9-18kg progutati :mrgreen:
Mislim da je neko pisao, ali nema sanse da nadjem

Sent from my Telenor_Smart using Tapatalk 2
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Mali je za 9-18 verovatno. Nema veze što je visok, nije dovoljno jak da se drži okrenut napred. Postoje 9-18 sedišta koja mogu da se okrenu licem ka zadnjem delu automobila i u ta sedišta sme. U klasičan Class II ne sme, tj. bar ja svoje dete ne bih stavljao, koje jedva samo može da se sedi.

Ostavi ga u sintezisu, a razmišljaš o 9-18(36) kad se vratite sa letovanja. Ja sam klinca do 9 meseca držao u školjkici, glava i noge su mu virile poprilično kad je prešao u Kiwi.

Ne bih ja žurio sa prelascima iz sedišta u sedište, bolje kasnije nego ranije. Iz Kiwi-ja je izašao prevelik takođe, tj. vozio sam ga ja kao backup varijantu u Alfi, dok nismo uzeli drugi q2-fix. Jedva se spakuje, ali i dalje je sigurniji nego u 18-36 sedištu. Kad zaspi u q2-fix opušteno može da ispadne iz pojasa, iako je veoma visok za svoje godine i ima sasvim dovoljnu kilažu. Jednostavno pojas u 3 tačke nema šta da traži pored pojasa u 5 (kao što nose trkači).

Slika
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Kad glava dođe do ivice sedišta ono je već malo. Po pravilu prerasta se kada ostane par cm iznad glave.
Sledeća veličina bi morala da ima i jako zavaljen položaj koji je dosta sličan položaju u nosiljci.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Zavisi od sedista u koje prelazi. Recimo, u Cam 157 moze komotno ranije, u Nania I slicna sranja ne moze nikad. Ako ne viri iz sintezisa, ne vadi ga pre mora nego isprobaj natenane kad se vratite par sedista pa polako
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Zahvaljujem svima
Ovo sto Paja kaze me je najvise interesovalo oko polozaja glave u odnosu na sediste.
Ima on jos oho ho do kraja naslona.
Sto kaze Rakhil, posle natanane u kupovinu

Sent from my Telenor_Smart using Tapatalk 2
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Ako ima lufta onda ne diraj ništa. U njemu je najbezbedniji i to je to.
Kad mu to omali i vrat ojača onda menjaj.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Sutra (tj danas) bih otišao da pazarim sedište. Klinka više nije za sintezis, ima 8 i po meseci ali je velika. U sintezisu izdži 10-15 min, počinje da se vrpolji i kenjka. Kad ga žena malo uspravi onda se smiri, zato bih da nađem trajno rešenje.

Čitao sam zadnjih 20-ak strana ove teme, sveo sam izbor na ova 2:

Kiwy 123 http://www.letoshop.rs/proizvod/639494#" onclick="window.open(this.href);return false;

Cybex Cobblestone http://shop.aksa.rs/cybex-auto-sediste- ... -sivo.html

Najradije bih uzeo Cybex u Aksi, verovatno se tripujem ali mi ovaj sundjer ispred deteta uliva dodatnu sigurnost. Ako se ispostavi da joj ne odgovara, ovo bi mi bila rezervna tj zamenska varijanta:
http://shop.aksa.rs/chicco-auto-sediste ... plavo.html

Ako neko ima sugestiju ili neki drugi predlog, neka viče :mrgreen:

EDIT: sad nađen na ADAC testu da su mi oba izbora po njihovom mišljenju šućmurasta.
https://www.adac.de/infotestrat/tests/k ... fault.aspx
E do mojega...
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Cam Viagiosicuro S157. Odlicno sediste. Ja sam ga uzeo na Rakhil-ov predlog. Osim sto je tesko mislim da nema drugih mana. Oba deteta su u njemu bila mirna, i odlicno spavala, na testovima se pokazalo kao dosta bezbedno.

Sent from my SM-N910C using Tapatalk
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Mislim da u toj klasi težina nije mana, nego jednostavno "feature". Sva sedišta te klase izgledaju veoma slično i jako su teška. Ja sam to na svojoj kičmi osetio jer smo jedno prebacivali iz auta u auto. Takođe su i skuplja od naredne klase kad dete malo poraste, otprilike duplo. Ne verujem da tu neke bitne funkcionalne razlike ima, tako da sam gledao na testovima količinu polutanata u materijalima (to je na kraju i presudilo za KiWi i Cybex, pored cene).
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:

Post od Markoni »

Kapiram da mora biti tesko, ali ako neko cesto premesta sediste nece biti bas srecan. Ne znam kakva su ostala u klasi pa sam zato naveo to kao osobinu.

Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Postoje ona 9-36 koja su laganija, bez tog postolja dole, ali mislim da je ovaj koncept za dete najbolji. Pored pojasa u 5 tačaka i čvrstog masovnog sedišta, dete je malo izginuto i može da gleda. Kod nekih 9-36 to može biti problem.

Mi smo razdvojili taj period u dva sedišta (tj. tri, jer je Cybex zbog cene dao smisao da se kupe dva, a i zbog perioda koliko dugo će se koristiti - da se grbačim sa prebacivanjem narednih nekoliko godina nema šanse).

Tapatalk
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

CAM S157 sam gledao ali je do 18kg, ja bih da uzmem 9-36 sedište.

Nidžo, jel može Kiwy da se malo obori i tako fiksira, za npr situacije kad spava?
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:

Post od Markoni »

Da, prevideo sam da trazis trajno resenje.

Odgovori