Zatamnjena stakla

ICE, GPS, handsfree, chip, parking senzori, auto-grafika, zatamnjena stakla, tuning/styling i ostalo
Odgovori
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Re: Zatamnjena stakla

Post od Sloba »

Imaju one završni sloj koji je otporan na ogrebotine, samo ne treba od previše očekivati. Mani je majstor menjao foliju na jednom prozoru upravo zato što je bila izgrebana špahtlom prilikom montaže što se moglo videti tek kada se folija razbistrila tj. kada je isparila tečnost. Još sam ja to radio u sred zime (30. decembar) pa je trebalo dobra tri dana da se osuše. Dovoljno je zrno prašine da se provoza po foliji na ovaj ili onaj način i ode.
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

@Grujic

Pa ni sam ne znam kako izgleda 15% refleksije jer nikada nisam to merio... Te providne folije koje zadrzavaju UV zrake sigurno povecavaju refleksiju stakala, ali rekao bih da je mali %... One "ogledalo" folije ce biti u problemu sto se refleksije tice, mada ne znamo dok se ne izmeri...
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

markoni ako ti nije tesko da rezimiramo.

one folije koje mogu da se stave na vetrobransko i na vozacevno/suvozacevo staklo samo prekidaju UV zrake, a i dalje toplota prolazi pa mozes da izgoris ako je jako sunce, a da tek one folije sa zatamnjivanjem i imaju uv zastitu, a i ne pustaju toplotu(vecim delom)?
Slika
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Koja je razlika izmedju UV prekidanja i UV filtera? Sve te folije o kojima se govori imaju UV filter, i to je najbitnije...
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:

Post od Markoni »

Najbitnije je za, recimo, enterijer automobila koji ne propada i ne bledi... Ne razumem se najbolje u sunceve zrake, verovatno moze da se nadje negde na netu koji na sta utice... Dakle ta providna folija zadrzava samo UV zrake, ali se kabina zagreva kao i da je nema...
Vetrobran se u svakom slucaju, po zakonu, ne sme dodatno zatamnjivati...
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:

Post od Markoni »

Juce videh atest koji izdaje AMSS... Ovo je, blago receno, sprdnja...

Slika

Ljudi se pozivaju na zakon iz 1984 godine, jer nemaju uredjaj za merenje refleksije koja je definisana novim zakonom... Samim tim ovaj atest je nevazeci i sluzi samo da se narodu uzmu pare...
Ide se na to da se samo stancuju atesti, folije se ne obelezavaju. Dakle odes sa providnom folijom, uradis atest, stavis posle tamniju, i ti imas regularan atest... Na kraju ce da objave verovatno da ti atesti ne vaze, pa ce morati da se rade ponovo...
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Markoni slažem se, nego aj rekni nam koju foliju ima na prednjim staklima kad je zatamnjenje isto kao šoferka bez folije.
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:

Post od Markoni »

Providna folija, tzv. "Clear", zadrzava samo UV zrake, pominjah je u prethodnim postovima... ;)
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Evo sta se dobije za 2400din, gramatika sigurno ne :kezo:

Slika

ZatamLJeno :mrgreen:
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:

Post od Markoni »

Kazem ja, opsta sprdnja i prodaja papira... Dakle uradili su atest coveku koji nije imao prednja zatamnjena stakla. Zadnja se po zakonu mogu neograniceno zatamniti (dakle ne treba niko da ti meri koliko su zatamnjena), pri cemu treba proveriti refleksiju, sto oni nisu uradili...
Korisnikov avatar
HellBoy
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 23:54
Garaža: Megane 3 GrandTour GTLine 1,9Dci/130ks+ & Ducati S2R 803cc & Hyundai i30 1,6/130ks GLS

Post od HellBoy »

Grujic napisao:Koja je razlika izmedju UV prekidanja i UV filtera? Sve te folije o kojima se govori imaju UV filter, i to je najbitnije...
Upravo je tako, sva serija propušta svega 1% UV (bar je tako kod Reflectiv-a) jer to sperčava efekat staklene bašte, tj pregrevanja kabine i osećaj da gorite i pored zatvorenog prozora...a kad na staklu postoje folije, razlika se zapravo vidi tj oseti kad se spusti prozor, a to znaju samo oni koji poseduju takve automobile.

A ove sprdnje sa atestom su stvarno samo da se uzmu pare (od ne informisanih likova)...inače UV filter pokazuje 12% zatamnjenja, pa sa staklima ispada 32%, što tolerišu u AMS u NS-u :pssst: i daju validan atest, ali za prednja stakla, jer iza B stuba je sve dozvoljeno...
http://www.facebook.com/RaceChip.srbija" onclick="window.open(this.href);return false;
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Post od Sh@rance »

Idem krajem meseca na letovanje u Grcku, a hteo bih da zatamnim mog puntisu. Mislio sam da uradim sva stakla 30% sem soferke dali bih imao problema prilikom prelaska granice i sa njihovom policijom.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Mislim da bi pre imao problem sa našom policijom, ako bi zatamnio prednja stakla.
Posetite www.garaza.rs !
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Neces imati nigde problema... Isao ja sa drugarom u 90% zatamnjenom Audiju A3 pre manje od nedelju dana...
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Tih 30% legalnih je skoro kao bez zatamnjenja jer na vec tonirana stakla ide folija sa ~20% zatamenjenja iliti skoro providna folija.
Krenuo sam danas kod Lacija da stavim te legalne folije napred, a nazad 80% i na kraju sam rekao da stavi napred 50%, pa cu ako treba da skidam pred registraciju i da stavljam ponovo - 30 evra su prednja stakla, tako da... Ovih 20% mi nista ne znaci. Ako me zaustave plavci dobice jednu crvenu i to je to. Necu i oko toga da se nerviram...
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Odgovori