Fiat Stilo slabo vuče

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Re: Fiat Stilo slabo vuče

Post od nikaragva »

Ako mislite na mene, da odgovorim da mislim na komplet protokomer, od creva do creva :)
Ne samo senzor. Kod mene ne moze da se vadi senzor napolje.

Ali opet, jel moguce da je tolika razlika. Ono okolo je obicna plastiketina, tunel.
Korisnikov avatar
ficha007
Reactions:
Pridružio se: 08 Avg 2013, 09:52
Garaža: Fiat Stilo 1.9 JTD SW 2005

Post od ficha007 »

Samo da se javim iz bratske R. Srpske. Auto lepo ide, ne kilavi, tako da je kvar koji me je mucio otklonjen. Ostalo je sitnarija.
Čvrstina vere, čistota duše, čestitost života.

"Dođu tako vremena kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati" I. Andrić
Korisnikov avatar
ficha007
Reactions:

Post od ficha007 »

Evo mene opet. Poslednji post napisao sam iz bratske R. Srpske. U međuvremenu auto je opet počeo da kilavi i da se vuče kao raga. To se najviče manifestuje što slabo vuče, nema paljenja turbine do 2.000 obrtaja, a kada dođe do 3.000 tek tada se osetila malo turbina. Mučilo me je šta se sa autom događa, pomislio sam da postoji problem sa EGR-om ili nekim crevom turbine, da negde vuče falš vazduh jer se ništa na tabli nije palilo od sijalica.

I ponovo odlazim u R. Srpsku, sa ovakvim autom koji se ponaša kao običan dizelaš, kao neka 124-a. Na auto putu on navuče 150 bez problema, ali do te brzine dolazi jako polako i postepeno. Elem, odemo tamo i ja kurtoazno kumu spomenem i taj problem sa kolima. Kaže on meni da ima majstora koji to može da pogleda, čisto da dijagnostikujemo šta je pa da se bacim na popravku.

Odosmo kod čoveka, nedelja, nebeska zvezda upekla, oči iskaču od temperature. Momak mi samo reče, da ga upalim, pa onda da ga ugasim. I tako još jednom. Odmah je turbinu isključio jer je video da su creva OK. Reče mi - protokomer???!!!!!???

Kako bre kad sam stavio prošlo leto polovan, baš pred sam odlazak u R. Srpsku?

Ali on ga čovek raskači, skinu komplet sa sve filterom za vazduh, očisti ga sa sprejom kao i filter, dobro izduva kompresorom, i kada se osušio, vratio ga na mesto pa krenusmo da ga probamo...

Ljudi moji, pa to "kida" put, ali bukvalno. Tada mi jer rekao da je bio zapušen i da naši majstori znaju da kao polovan ubace iz Golfa 4-e protokomer, pa bi trebalo po brojevima na njemu da vidim da li je originalan Fijatov, jer ima razlike. Auto čupa sada u svim režimima, turbina puni ko luda.

Jednostavno je zbog zapušenosti bio u "safe" režimu, a kada je pročišćen punoooo bolje vuče i povlači već iz nižih obrtaja.

Eto jednog iskustva koje sam hteo da podelim sa vama, pa ako vam se desi da auto slabije povlači iz nižih obrtaja, da se turbina ne pali, i da auto jednostavno slabo vuče posumnjajte između ostalog i na protokomer, pa tek onda na EGR, creva turbine...itd.

Pozdrav

"Dođu tako vremena kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati" I. Andrić
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Kod kog ti amatera ovde održavaš auto? Užas.

Problem sa protokomerom se privremeno rešava tako što ga raskačiš. ECU onda setuje neke predefinisane parametre i auto tada ide potpuno normalno. Možda je potrošnja malo veća, ali performanse se vrate. To si mogao i sam da isprobaš jer je džek dostupan. Uradi to ako se problem ponovi.

Tapatalk
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Stavio si polovan protokomer?
Pa kako znaš da je taj uopšte bolji od tvog koji si izvadio?
Korisnikov avatar
ficha007
Reactions:

Post od ficha007 »

nikaragva napisao:Stavio si polovan protokomer?
Pa kako znaš da je taj uopšte bolji od tvog koji si izvadio?
Prošli put, tek kada je bio raskačen auto je prodisao, a kada je bio spojen auto se vukao. Ako sam tada dobro razumeo, kada je neispravan i spojen, auto deluje tromo i prigušeno, a kada se neispravan skine auto vuče kao nov jer se uzimaju neke srednje, kako Nidža reče, predefinisane vrednosti. Tada mi je rečeno da će auto više čađiti i nešto više trošiti bez protokomera. E sad, da li je onaj prvi bio ispravan ili nije, te da li se onaj prvi mogao popraviti prostim čišćenjem - ne znam, može biti.

EDIT by mod: Ne citirati poruku neposredno iznad. Za ostala pravila ponašanja pogledati PRAVILNIK Garaža foruma!

Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Nije dobro voziti auto sa raskačenim protokomerom.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

http://m.youtube.com/watch?v=xQGSkWEC_u4

Obrisao ljubitelj post gde kaze da ne moze da se cisti protokomer, a mi smo u servisu vise puta uspesno cistili, bez ikakvih problema.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Može da se čisti, ali to je samo odlaganje zamene. Nije kao EGR.
Korisnikov avatar
nmaric1993
Reactions:
Pridružio se: 15 Maj 2015, 15:13
Garaža: Volvo v40 1.9 TD

Post od nmaric1993 »

Naravno da nije dobro voziti bez protokomera, na motoru koji predvidjen da radi sa istim. Da je dobro, ne bi ga oni bez razloga i stavljali.
A kao sto rece gore jedan kolega, kod kog ti amatera to odrzavas. Pa kad je problem slican tome, prvo se i proverava protokomer jer je najjednostavnije, ne mora cak ni na dijagnostiku da se stavlja, bar za okvirnu proveru.
Korisnikov avatar
ficha007
Reactions:

Post od ficha007 »

Niko nije ni vozio bez protokomera, ali pošto sam tada, pre godinu dana, kada sam prvi put to napisao i ukazao na problem, hitno morao za R. Srpsku, a bila je subota, jedna od varijatni je bila da odem do tamo i da se vratim bez protokomera, pa u ponedeljak da ga nameštamo, mada sam se uplašio da vozim sa skinutim kontaktima, jer sam negde pročitao da je tada protok vazduha uvek na maksimumu i mada vozaču deluje da motor ide bolje i jače vuče dolazi do kidanja španera kajiševa i pokretnih delova motora zbog nelinearnog i nasilnog obrtnog momenta na rotacionim delovima istog.

Druga varijanta ( koje je na kraju i "pobedila" ) bila je da doteram ujutro auto i da se polovan montira.

Dakle nije ovde poenta o tome da li je neko amater ili doktor za Stila, jer i prvi majstor je rekao da je u pitanju protokomer, i bio je u pravu, jer po zameni i stavljanju polovnog bolje je išao, a drugi je samo ukazao da slaba vuča Stila potiče od protokomera jer se zaprlja, te da se čišćenjem stvar rešava, što se opet pokazalo kao tačno. Isto tako je rekao da obrartim pažnju na broj koji se na njemu nalazi i da ćemo po tom broju znati da li je originalan Fiatov ili nije. Proizvođač je, ako sam dobro video Bosch.

Dakle i jedan i drugi "amater" bili su u pravu, kada se pogledaju stvari. I jedan i drugi su dobro dijagnostikovali kvar, i rešili problem. Jer pre nego što protokomer proglasimo neispravnim, potrebno je da proverimo u kakvom je stranju. MAF senzor ako je iole poznatiji filter vazduha stavljen nema baš previše vidljivih tragova prljavštine na sebi. Majstor je obavio čišćenje sa contact cleanerom za elektroniku, i zatim izduvao sa kompresorom, ali je napomenuo da iako je filter vazduha bio nov stavim ili MAN-ov ili Bosch-ov, ali na prvom mestu je istakao MAN. Ovo iz razloga jer mu je položaj bliže zemlji, pa hoće, ako je nekvalitetan da pokupi prljavštine.

Dakle moj upis je bio više usmeren na to da ukažem na potencijalne probleme koje sam ja imao sa protokomerom iliti MAF senzorom i kako se na mome vozilu to manifestovalo, te kako sam problem rešio, a ne to da li su majstori amateri ili ne. Nisu baš cvećke ni u ovlašćenim servisima, samo se prave "doktori" za problematiku, a onda to svoje "znanje" masno naplate. Tako da ne treba generalizovati stvari, ako smem da primetim i nekome koga ne znamo lepiti etiketu amatera.

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

dragvorl napisao: Obrisao ljubitelj post gde kaze da ne moze da se cisti protokomer, a mi smo u servisu vise puta uspesno cistili, bez ikakvih problema.
Jeste, obrisao sam jer mnogi nece razumeti post niti ce mnogi razlikovati koje su vrste protokomera. A ima vrlo razlicitih konstrukcija sa drugacijim ponasanjem na prljavi vazduh koji prolazi kroz njih.

Opisani postupak ciscenja sprejem ne moze da se uradi kao trajna popravka.

Air Mass Meter je posebna vrsta protokomera koji je samocisteci i ne moze da se zaprlja.
Takvi se ne koriste na dizel motorima po pravilu.

To uspesno ciscenje u servisu bez problema neispravnog protokomera koji postaje potpuno ispravan nakon ciscenja bi zeleo da pojasnis?
Koji tip protokomera.

Ovaj klip sto si postavio, covek apsolutno beskorisno daje savet koji je uz to pogresan za taj tip.
Te tanke zice sto on pominje, su od plemenitog metala i ciste se tako sto se automatski pri gasenju motora greju strujom do usijanja cime se automatski ciste.
I taj mehanizam samociscenja radi savrseno vec decenijama a dodatno strogo se preporucuje da se izbegava prskanje tih zica bilo kakvim sprejem. To kaze proizvodjac AMM protokomera Bosch.

Na you tube kao i po raznim blogovima ima sijaset kvazi strucnjaka koji dele pogresne savete koji uglavnom ako ne prave stetu nemaju nikakvu upotrebnu vrednost. Ovo je jedan od takvih klipova jer je tekst koji govori covek takodje besmislen u bitnim delovima, tj covek nema blage veze o temi servisiranja tog sklopa auta.
Mogu i da obrazlozim ako nije jasno iz samog engleskog teksta gde je bitna pogresna pretpostavka koja povlaci totalno pogresno uputstvo za gledaoca klipa,
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Koliko znam ti nepoderivi protokomeri sa usijanom žicom, se ni ne ugrađuju više, zar ne?
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Tako je.
Oni sa filmom koji se habaju mehanicki sami od sebe se mogu i zaprljati slojem ulja ali se mehanicko habanje koje naprave cestice u vazduhu koje prolaze (kao smirgla) tokom vremena ne moze time otkloniti.
Nikakvo ciscenje i nikakvi sprejevi ne otklanjaju niti nastali kvar niti uopste uticu na uzrok pojave kvara.

A protokomeri se mnogo i ne koriste, odavno je u u upotrebi sistem kombinacije senzor pritiska+ senzor temperature koji su trajni.

U sustini ciscenje pohabanog protokomera zapremine vazduha je gubljenje vremena odnosno privemeno maskira osnovni problem.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

U sustini ciscenje pohabanog protokomera zapremine vazduha je gubljenje vremena odnosno privemeno maskira osnovni problem.
Tako je kod mene bilo.

Doduše dosta sam još "izmuzao" kilometara tim čišćenjima. Ali zadnji izdisaj mi je protokomer napravio na autoputu, kada sam obilazio kamion, sa punim gasom, putnici su osetili kao da sam zakočio kada je računar poslao auto u safe mode. Sva sreća nije bilo negde uzbrdo u nekim makazicama.

Tako da je bolje da se to na vreme zameni, kada počne da otkazuje.

Otkako sam zamenio nikad više takav problem.
Odgovori