TV - Audio - Video - bela tehnika
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Re: TV - Audio - Video - bela tehnika
Ti "Kinezi" (Midea, Galanz...) pojedinacno vrte vise para nego cela Srbija, tako da... 

Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
Nisam više u toku, ali Carrier je nekome prodao ime za te male uređaje. Inače i dalje rade velike sisteme za zgrade, vozila ... Obzirom da je oznivač praktično izumitelj modernog air-conditiona, ime Carrier još uvek ima über status u oblasti HVAC.
Širim haos!
- nuk
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
- Garaža: Renault Espace 2.0dCi
- Kontakt:
Više nego 6 Srbija, realno.
Ovo za Carrier se odnosi na osnovne modele, gold serija je druga priča ali košta toliko da nisam siguran da li vredi tih para.
Činjenica je da se više ne prave onakvi uređaji sa kraja 20. i početka 21. veka, bez obzira na brend ili cenu. Besmisleno je davati enormne cifre za tehniku ovog tipa jer to ne garantuje ništa osim kasnijeg skupljeg održavanja, što veća ekzotika to je veći problem za nabavku delova pa zavisite od uvoznika i ovlašćenih servisa, zna se kako se to kod nas radi, lager očajan i sve se čeka a cene nenormalne. Najrazumnije je uzeti kineza ili, ako se klime dosta koriste u toku godine, birati nešto iz srednje klase klase, energetski efikasnije tipa Samsung, Lg, Panasonic...
Ovo za Carrier se odnosi na osnovne modele, gold serija je druga priča ali košta toliko da nisam siguran da li vredi tih para.
Činjenica je da se više ne prave onakvi uređaji sa kraja 20. i početka 21. veka, bez obzira na brend ili cenu. Besmisleno je davati enormne cifre za tehniku ovog tipa jer to ne garantuje ništa osim kasnijeg skupljeg održavanja, što veća ekzotika to je veći problem za nabavku delova pa zavisite od uvoznika i ovlašćenih servisa, zna se kako se to kod nas radi, lager očajan i sve se čeka a cene nenormalne. Najrazumnije je uzeti kineza ili, ako se klime dosta koriste u toku godine, birati nešto iz srednje klase klase, energetski efikasnije tipa Samsung, Lg, Panasonic...
Iz mog iskustva, i iz stanja na tržištu, ako se izuzmu klasične on/off klime gde ne vidim prednost LG npr., apsolutni best-buy je Fujitsu inverter. Samsung, LG... nemaju tu šta da traže. Fujitsu, Mitsubishi, Toshiba, bilo šta što ima ikakve veze sa Japanom (a pravi se kojekude).
Ja sam svesno uzeo LG inverter i zajeb'o se malo sa njim. Radi dobro, ali je bučna spoljna jedinica, mislim da je i regulacija kompresora lošija nego na Fujitsu kojeg ne čujem dok radi i kad ventilator na spoljnoj menja brzine. Oba invertera su slično koštala, još sam imao dobar popust na LG, a Fujitsu plaćen po punoj ceni.
Ja sam svesno uzeo LG inverter i zajeb'o se malo sa njim. Radi dobro, ali je bučna spoljna jedinica, mislim da je i regulacija kompresora lošija nego na Fujitsu kojeg ne čujem dok radi i kad ventilator na spoljnoj menja brzine. Oba invertera su slično koštala, još sam imao dobar popust na LG, a Fujitsu plaćen po punoj ceni.
Zastitni mod da ne kaplje iz unutrasnje jedinice.fq400 napisao: Inače, imam jednu Samsung klimu kojoj se pozicija usmerivača resetuje sama od sebe posle nekih sat vremena, ne mogu da provalim u čemu je problem.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
- pankoz
- Pridružio se: 09 Avg 2014, 21:05
- Garaža: Citroen C4 Grande Picasso 1.,6 hdi , Citroen C3 1,4 hdi
Za koliko para se mogu pazariti te Fujitdu klime?
Послато са ME173X
Послато са ME173X
Carrier je progutan i sada je deo velike vojne firme koja radi za vladu SAD. Nedavno je Carrier usao na trziste Srbije preko grcke firme.methane.master napisao:Nisam više u toku, ali Carrier je nekome prodao ime za te male uređaje. Inače i dalje rade velike sisteme za zgrade, vozila ... Obzirom da je oznivač praktično izumitelj modernog air-conditiona, ime Carrier još uvek ima über status u oblasti HVAC.
Ime u HVAC je Trane, referenca.
Za kucu ne bih uzimao Carrier jer ima mnogo boljih ponuda japanaca.
Imam Fujicu inverter 6 godina i odlicno radi. Spoljasnja jedinica u nekim uslovima ume da bude bucna.
Kako mi je termotehnika profesija, kolege prefereriraju Fujicu ili Daikin od kvalitetnih. Sada su se pojavile Daikin sa wireless kontrolerima koje mozete preko neta da ukljucite. Probao nisam, ali deluje primamljivo.
Inace sam moju Fujicu 12 inverter platio sa ugradnjom 650 eur.
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
Kako mi je termotehnika profesija, kolege prefereriraju Fujicu ili Daikin od kvalitetnih. Sada su se pojavile Daikin sa wireless kontrolerima koje mozete preko neta da ukljucite. Probao nisam, ali deluje primamljivo.
Inace sam moju Fujicu 12 inverter platio sa ugradnjom 650 eur.
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
- nuk
- Kontakt:
Nisam se ogradio na vreme, moj poslednji post se odnosio na obične uređaje, za Izbor inverter klime je druga filozofija, izbegavati jeftine i no name brendove pre svega, moj izbor bi bio Fujitsu i Panasonic.
Inverter su sa grejanjem?
Zar ne greju sve po sličnom principu? Pitam čisto laički, jer Galanz greje, mada je bolje reći dogreva jer je u stanu centralno grejanje.
Zar ne greju sve po sličnom principu? Pitam čisto laički, jer Galanz greje, mada je bolje reći dogreva jer je u stanu centralno grejanje.
One mogu da sluze za grejanje bez problema. Ali su zato 600-700e.
- nuk
- Kontakt:
Inverter ih zovemo zato što imaju invertorske kompresore koji rade na malo drugačijem principu od klasičnih i kao takvi su energetski efikasniji pogodniji za rad u zimskim uslovima kada temperature padnu ispod 0c kada su klasični klima uređaji uglavnom neefikasni.nidza napisao:Inverter su sa grejanjem?
Razlika između običnog i invertorskog komresora je slična kao i obične i VGT turbine sa promenjivom geometrijom
Skoro sve klime greju (postoje neke posebne što samo hlade).nidza napisao:Inverter su sa grejanjem?
Kod invertera je rad prilagođen teškim uslovima, manjoj potrošnji energije, većem komforu u prostoriji. Potpuno drugačija logika rada od on/off klime. Menja se snaga na kompresoru (preko broja obrtaja), time i kapacitet u toku rada. Jednostavno dogreva koliko treba, a ne sa 50 stepeni za izduvu, ili hladi koliko treba i kad treba.
Na hlađenju npr. može da radi sa trećinom snage i da održava temperaturu, da ne ide iz on u off od max do nula izduvavanja. Na grejanju slična priča, samo u mnogo težim uslovima.
EDIT: @nuk inverter je elektronika koja upravlja radom kompresora.
- nuk
- Kontakt:
Pa da, invertor klime koriste scroll kompresore čiji rad reguliše inverter elektronika, za razliku od klasičnih uređaja koji koriste obične elektromehaničke kompresore