Obrazovanje i školstvo

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Re: Obrazovanje i školstvo

Post od Uroš S. »

Eno na slici od Rotora. Plus za Grujića.

Aco jel i u USA, UK nije uopšte bitno koji si faks završio ili je VEOMA bitno? Pritom se ograđujem od kojekakvih marketinga i menadžmenta, meni su ti fakulteti sviranje kurcu šta god ko mislio, to treba da bude polugodišnji kurs i da presudan bude pojedinac i njegove osobine, snalažljivost itd.

Molim kratak odgovor da/ne na rečenicu koja se završava upitnikom.
Poslednja izmena od Uroš S. u 23 Jul 2015, 12:58, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

Zavisi za koji posao.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Grujicu, pa nije poslodavac retardiran da ti ka njega zajebes, najmanji je problem da te pita sta si isao kao osnovne studije.

Urose, nemam previse vremena da pisem, u principu uzimas razlicita trzista kao primer. S jedne strane u Srbiji nemas dovoljno kvalitetnih radnika, s druge strane u zemljama koje pominjes ih ima koliko hoces, plus svi ovi koji dolaze iz Srbije I slicnih zemalja. Kod nas ipak "elitni student" napuste zemlju.

Samim tim sto mi imamo prodju u tim zemljama s nasim banana fakultetima (ni drzavni nam nisu u top 500 svetskih fakulteta ako se nevaram) govori da ipak nije presudno, ali naravno da utice u vecoj meri nego ovde.

Bio sam prethodnih dana s dve veoma uspesne devojke iz USA, pricao sam I Rakhilu o tome, mozda ti je pricao, fakultet im je mnogo znacio I imaju super poslove, ali obe su u fazonu da su tek nakon fakulteta kad su krenule da rade shvatile sta vole a sta ne, tako da I same kazu za sebe da su neke poslove samo otaljavale I "prezivljavale" I tu su bile totalno neproduktivne I nezainteresovane, tako da je sigurno bilo boljih radnika u tom momentu od njih koji su bili na cekanju.

Pritom, jedna od njih je zavrsila najprestizniju akademiju za investiciono bankarstvo, prvi posao odmah na menhetnu I pocetna plata 6.000 dolara mesec plus bonus na kraju koji je nju izasao 140k(mogao je da bude I manji I veci zavisno od rezultata). Uglavnom, poenta je da je I kod njih postavljeno tako da ipak sam rad (bonus) vredi vise nego osnovna plata I to od pocetne pozicije a ne kao kod nas samo na kraju lestvice, sto ipak govori da ne veruju previse pocetnicima iako su s najboljeg fakulteta pa se opredeljuju za to da im vecinu plate ipak daju po osnovu rada I rezultata koji pokazu.

Slicnu praksu imaju I Americke kompanije u Srbiji, poenta je samo da nemas platu dok se ne pokazes, ali svakako dosta zavisi od tog prvog perioda.

Sto se tice prava, bio sam za vikend na jagnjetini sa advokatima koji su nam radili kupovinu stana na Kipru, kazu da imaju dosta problema svaki put kada traze novog zaposlenog, da osim sto su neprijatni mladi radnici koji misle da sve znaju, obicno drasticno izgube interesovanje nakon nekog perioda. Kazu da pre 10 godina nije bilo tako.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:

Post od Uroš S. »

Pa evo preporuči me, biće ti zahvalni. Ali ima advokata i advokata kao i u svakom poslu. I da, to što je tebi sad wow je ok, ali to sve nije ništa spektakularno. Recimo to što ti te dve uspešne pričaju, ja lično kroz to prolazim već nekoliko meseci.
Aj imam svašta da ti kažem ali neću ovde. Videćemo se ovih dana.

I da, 99%'posta ti je 100%' netačno.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Mozemo da gledamo iz razlicitih uglova, ali to ne znaci da mi nije tacno, tako I ja isto mogu da napisem da se ne slazem s necijim drugim misljenjem.

Ja da imam svoju kompaniju, glavni kriterijum bi bio koliko mi neko donosi svojim radom I koliko me taj rad kosta. Sta radi van posla, koliko radi, da li je gej, sta je zavrsio itd su nebitne stvari. Nije bas sve ovako crno na belo, ali u principu bih se toga drzao.

Sto se tice preporuke, nikada nikoga nikome ne preporucujem bez da smo radili nesto zajedno. Jedno je kakav je neko kao osoba I kao drug I moze da mi se svidja koliko god za taj tip druzenja, ali to ne znaci da je taj neko I dobar radnik, a ja to ne mogu da znam.

Reci cu ti koja je firma (ne znam ni ja sada) pa ih zovi :)
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

Uroše što odlaziš iz suda, ne dopada ti se tamo ili nešto drugo?
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:

Post od Uroš S. »

Osim ako nije tačno. Sve u svemu pričaćemo kad se vidimo.

Edit: Stefane, ima više razloga, pre svega naučio sam i video sve što sam mogao na ovoj poziciji, jedino kada bih mogao da odem malo u vanpretresno veće ali to nije opcija, a i ne bih imao veliki gain.
Drugi razlog je što je volontiranje. Treći razlog je što su uslovi za rad loši za moje pojmove ine želim tu više da provodim vreme. Sredina je takva da ne možeš da napreduješ kao pojedinac u smislu ličnih kvaliteta, a osećam da mi to sada treba. Najbitnije je što se nisam prepoznao u svemu tome i vrlo sam blizu stavu da nisam za tu vrstu advokature.
Imam nekoliko opcija pa ću videti od septembra šta ću, do tada sam ovde. Taman da prođu odmori i avgust koji je po pravilu mrtav.
Poslednja izmena od Uroš S. u 23 Jul 2015, 14:22, izmenjeno 2 puta ukupno.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

AcaKayak napisao:Ja koji tek zavrsavam banana fakultet I drugar koji je zavrsio London Business School imamo istu poziciju u super dobroj kompaniji.
Ti ozbiljno verujes u ovo? Ili, da budem brutalno direktan posto ti to zagovaras, da ste vas dvojica dosli kao anonimusi sa ulice, mislis li da bi se probio dalje od portira, figurativno receno?
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Mr.Rotor napisao::mrgreen:

Slika
:rofl: :rofl: :rofl:
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

AcaKayak napisao:U ozbiljnim kompanijama je svejedno dal si zavrsio privatni fakultet ili najbolji master na svetu.

U pocetku ne pomaze ni jedno ni drugo a kasnije sve zavisi samo od tvojih rezultata.

Ja koji tek zavrsavam banana fakultet I drugar koji je zavrsio London Business School imamo istu poziciju u super dobroj kompaniji.

Razlog: Fakultet ne govori koliko si efikasan, brz, detaljan, prilagodljiv timskom radu, spreman da ostanes na poslu do 9 uvece (ja sam juce dosao kuci u pola 10 a krenuo sa poslom u 8 ujutru) itd.

Bolja skola (znanje) ti moze pomoci da radis efikasnije, manje vremena razmisljas, budes precizniji, ali svakako moras prvo da se pokazes koliko vredis. Videcemo kasnije ko ce koliko pokazati.

Po meni sasvim normalno razmisljanje, ko najvise moze da pruzi kompaniji im je I najpotrebnii.

Jedan super uspesan biznismen (necu da kazem koji jer ce odmah da krene neko pitanje) je rekao kako je imao super kvalitetnog radnika, sa odlicnom skolom, ali I odlicnim ocenama za koje je (kako je kasnije saznao) ucio 10 sati dnevno. Iako je na papiru bio super I zaposlio ga je jer je bio motivisan, ipak je na kraju morao da ga otpusti jer nije dovoljno inteligentan, snalazljiv I brz, tako da nije mogao da se izbori sa izuzetnom dinamikom koja je vladala u firmi a koja na fakultetu ne postoji.

Sto se tice pranja diploma, uzasno glup izraz.

Ovamo se zalazemo za znanje, a s druge strane nam ono smeta.

Ako je amster visi nivo od fakulteta, tebi treba vece znanje da ga zavrsis. Preciznije receno, master program je takav kakav jeste. Ako dolazis sa slabijim znanjem (privatni fakultet) ti ces samo imati vise da ucis jer ne znas neke stvari koje student sa drzavnog vec zna. Ipak, vi ocenu dobijate iz istog gradiva, kod istog profesora, tako da ako ucenik sa privatnog dobije 9 a sa drzavnog 8, nije to prvom poklonjeno, vec je isto gradivo u tom trenutku bolje znao. Crno na belo.

EDIT:
Najbolje svetske mastere mozes da upises bez obzira na oblast fakulteta koji si zavrsio ranije. Ako si studirao biologiju I hoces master iz ekonomije, ukoliko ti na prijemnom bolje prodjes od nekoga ko je studirao ekonomiju, samo napred. Njima I treba kvalitetan student.
Jedno pitanje za ozbiljne firme :)
Evo npr, velika trojka, Bain, McKinsey, BCG...

Recimo da nisi zavrsio vrhunski fakultet (dosta je i bachelor, bitno je samo pokazati da mozes) ili neki poznat MBA (za ovo ti treba samo para), i da nemas nekoga na visokom polozaju, tipa partnera da te preporuci, tj nalozi da te pozovu na intervju. Da li bi opste imao imao priliku da ikome pokazes svoje znanje ili bi ti CV zavrsio u kanti posle prvog prelistavanja HR-a?

A u Americi tek, tamo je posebno bitno kakav ti je univerzitetski pedigre i to te tamo progoni celu karijeru. Npr ako je neko sa Yale-a a neko sa Rutgersa, dzabe ovom drugom i da je duplo bolji, em sto ce odmah naleteti na mnoga zakljucana vrata em i da dobije istu poziciju kao neko sa Yale-a ne gine mi znatno manja plata.
Uvek postoje neki izuzetci, ali ih ne treba brkati sa pravilima. Posebno su nor Google, Facebook i jos par specificni, ali iskljucivo za izrazito talentovane ljude (ne izuzetne vec ultra izuzetne) pa ih skeniraju po takmicenjima iz srednje skole i sl i nude im ranije ugovore.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:

Post od Uroš S. »

AcaKayak napisao: Samim tim sto mi imamo prodju u tim zemljama s nasim banana fakultetima (ni drzavni nam nisu u top 500 svetskih fakulteta ako se nevaram) govori da ipak nije presudno, ali naravno da utice u vecoj meri nego ovde.
BG Uni je u prvih 400 na Šangajskoj listi.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Rakhil napisao:
AcaKayak napisao:Ja koji tek zavrsavam banana fakultet I drugar koji je zavrsio London Business School imamo istu poziciju u super dobroj kompaniji.
Ti ozbiljno verujes u ovo? Ili, da budem brutalno direktan posto ti to zagovaras, da ste vas dvojica dosli kao anonimusi sa ulice, mislis li da bi se probio dalje od portira, figurativno receno?
:plusone:
Tri puta sam počinjao da pišem post sa sličnim pitanjem i odustajao zarad mira u svetu. Ukratko, kako ste se obreli na istoj poziciji u tako dojajnoj firmi?
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Laki, naravno da ne bi imao priliku, ali bi je dobio ako bi u manjoj firmi u kojoj si se zaposlio napredovao I imao dobre rezultate.

U principu, ne bi dobio tamo prvo radno mesto, ali da se zaposlis u nekoj srednjoj firmi, radis 3 godine, napredujes 3 pozicije I imas neki vidljiv rezultat, mogao bi da konkurises ravnopravno s ostalima. E sad, to sto si izgubio tri godine je definitivno minus :D

Mnogi misle da se u velikoj firmi tesko prolazi kroz nize nivoe jer nemas dovoljno kontakta sa visim nivoima, tako da mnogi I izegavaju ulazak u veliku firmu od samog pocetka.
Uroš S. napisao:
AcaKayak napisao: Samim tim sto mi imamo prodju u tim zemljama s nasim banana fakultetima (ni drzavni nam nisu u top 500 svetskih fakulteta ako se nevaram) govori da ipak nije presudno, ali naravno da utice u vecoj meri nego ovde.
BG Uni je u prvih 400 na Šangajskoj listi.
To drasticno menja stvar :D
Ali hvala na ispravci da se ne zeznem opet. Meni je iz nekog razloga pozicija 834 ostala u glavi.

Rakhile, ima ovde vise ljudi koji nisu zavrsili drzavni faks I na poslu su a ima I mnogo onih koji su zavrsili strane skole I nisu nesto napredovali. U principu slican odgovor kao sto sam Lakiju napisao, samo mi se nije poslao post jer ste uleteli.

Poenta je da moze mnogo da znaci na pocetku (a I ne mora, zavisi kako gde), ali nakon par godina mislim da nije toliko bitno.

Nego, zar se ti nisi zalio da ne mozes da nadjes dobrog radnika I pricao da bi mu dao dobru platu da ga nadjes?
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Rakhil napisao:
Nisam odgovorio na sve iz citata, njegovi roditelji su duplo uticajniji nego moji. Mada svakako ne vidim kakva super veza treba da bi radio na praksi, al ajde. Ovde je vecina dosla tako sto je poslala CV I pitala da li moze da dodje na praksu. Nisu mene postavili za direktora pa da mi pises nesto o vezi.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:

Post od Uroš S. »

Imaš mnogo zabluda oko tih firmi, pre svega da tu ostaju samo najbolji, da primaju samo najbolje itd. Ni jedno ni drugo ne mogu biti dalje od istine. Sad si se primio kao mlad majmun, daju vam da radite najgluplje poslove, ti ostaješ to da radiš do kasno uveče, nešto se ložiš, navatali te na hype, Rakhil bi ti rekao mnogo više nego što bih ja mogao ali si mu zabavan još uvek.
Poslednja izmena od Uroš S. u 23 Jul 2015, 14:41, izmenjeno 1 put ukupno.
Odgovori