Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od ftj »

Jedini znacaj koji hrast ima za lokalno stanovnistvo je sto bi imali dodatnu zaradu od prodaje novih parcela koje bi prilikom pomeranja bile zauzete. Naravno lokalci su se pobunili kad je parcela sa hrastom vec bila eksproprisana, kako ne trazise promenu trase pre toga?
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

Poremetiti toliko, gledajući sve kroz prizmu obojenu u dolar zelenu. Stvarno žalostan komentar.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Jesu se seljaci bunili kad je bilo vreme da se bune tj. pre eksproprijacije? Nisu. Kako onda majku mu da vidimo bilo kakvu logiku u daljem razvoju situacije?
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

aviator napisao:Poremetiti toliko, gledajući sve kroz prizmu obojenu u dolar zelenu. Stvarno žalostan komentar.

Tuzno je sto je to slika naseg drustva.

Neobrazovani, neupuceni, a gladni, i para zeljni ljudi, bi pod bilo kojim opravdanjem sve otudjili, unistili, razvrnuli i pocupali,ne bi li ih pogodio koji dinar (sto ce na kraju tesko da se desi).

Hajde da srusimo Savamalu, to je i onako gomila starih oronulih zgrada koje nikom ne trebaju....

Hajde da gradimo neboder na Keju pored hotela Jugoslavija, pa to je samo livada...

I verovatno million drugih stvari koje ne znam ili ne mogu da se setim.

Tu smo, gde smo.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

ftj napisao:Jedini znacaj koji hrast ima za lokalno stanovnistvo je sto bi imali dodatnu zaradu od prodaje novih parcela koje bi prilikom pomeranja bile zauzete. Naravno lokalci su se pobunili kad je parcela sa hrastom vec bila eksproprisana, kako ne trazise promenu trase pre toga?
Pravo u metu?
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Haha, slabo znate ljude tamo al u pravu je ftj. Seci al ako već moraš, uzećemo pare. Al ako ne date pare, dabogda crkli :)
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Seca hrasta je dobar primer kako se sve radi u srbiji. Nedovoljna i nestrucna analiza, projekat los koji nije utemeljen na realnom stanju terena,kadar koji ne zna svoj posao. Onda kad je sve kasno uoci se hrast ali onda se on proglasi bolesnim... slican je i prilaz ns i sve je teski amaterski pausal.
Korisnikov avatar
nmaric1993
Reactions:
Pridružio se: 15 Maj 2015, 15:13
Garaža: Volvo v40 1.9 TD

Post od nmaric1993 »

sebekkg napisao:Tako je. Ovda je vazda problem planiranja i projektovanja bez ikakvog odlaska na teren. Za takve stvari projektantska firma treba da plati penale. Akp je vec bila talva klima naroda oko hrasta onda se trebalo zaobici i to je samo trebao da projektant na vreme izadje i sve bi bilo drugacije. Dzaba zoka sto.prica brze dozvole, brza gradnja, brz zivot kad se ne isprati svaki korak u peocesu na adekvatan nacin.
Pa nije bas da nisu izasli na teren, da nisu izlazili verovatno bi samo provukli liniju pravo. Ne bi bilo toliko krivina i obilazaka oko brda sela itd. Inace ima samo par pravica po 1.5 km ostalo sve krivine. Tako da ne moze da se ide 300 :))
Zavod za zastitu prirode je bio jasan, nema nista na trasi sto bi trebalo cuvati, crkva takodje je rekla svoje, za hrast kasnije potvrdila da moze da sece/ ukloni sta god. Vlasnik placa prodao plac a i drvo je sigurno lepo naplatio posto ima dosta "kubika".
A nisu se ni istoricari nesto bunili, posto drvo i nije od nekog istorijiskog znacaja. Tako da zasto bi projektant menjao prvobitnu putanju koja je da kazem u tim uslovima idealna. Jedino mestani, koji i pravno gledano nemaju na osnovu cega da polazu prava na njega. A ni za sta nije sluzio sem eto za krstonose na trojice da ga obidju, mada mislim da se ni to nije praktikovalo u zadnjih par godina.
@ljubitelj Ja eto smatram za sebe toliko koliko da sam obrazovan pa sam eto u tom pogledu sujeveran. Tj ne bi ga posekao ni za ogromne pare.Zbog? Zbog prica koje su povezane sa istinitim dogadjajem. Nauka nije bas sve objasnila, evo recimo kako je nastao svet? Zasto? Kako je to svemir beskonacan, valjda mora imati kraj? Ali ako ima kraj sta posle kraja?
Tako da mislim i da nauka nije bas jasna po tom pitanju, tj hocu da kazem da nije sve razotkriveno. Kao sto pre 200 godina se nije znao za struju itd. Tako da do tad ostajem sujeveran u odredjenim poljima.
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

Slika
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Aviator, kad vec pominjes to kako su neke tarabe starije od Amerike, mogao si pomenuti I da je oksford star koliko Kosovski boj plus misticni hrast iz Srbije. Eto jos jedne potpuno bespotrebne informacije, al mi Srbi volimo da pricamo o istoriji kao da smo je mi izmislili.

Sto se tice hrasta, nemam nista da dodam, neko se slaze neko ne I to je to. Uvek sam smatrao grupe za zastitu prirode ekstremnim, u fazonu zasto za neku zivotinju treba da ides u zatvor kao da si ubio coveka a drugu je normalno da jedes, tako I ovo. Vama kad odete u restoran divljaci je bitno da li je jelen kog su vam servirali bio neki trofejni? Bunite se I tu ako je taj jelen imao neku vrednost za svoju sumu? Ja ne mogu da shvatim bilo kakvu istorijsku vrednost ovog hrasta niti to zbog cega je on bitniji od bilo kog drveta osim sto je stariji? Nema veze I sto je truo, zasto je konkretno to drvo bitnije od bilo kog drveta u Srbiji? Sta ga izdvaja osim sto je ranije nikao I zbog toga vise porastao?
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Au brate, koje su ovo dileme :D Šta to najboljeg (najvećeg, najstarijeg, najpametnijeg) izdvaja od ostalih osim to da je najbolji (najveći, najstariji, najpametniji)? Teško pitanje, moram da priznam ;)

Poslato telepatski
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Hrast nije najpametniji.

Plus, isto dobijas kaznu da ubijes coveka koliko god on bio star ili pametan, zapravo je za mladje I gore.

Ovim sto si napisao bas I nisi dao neki argument.

Gore je ubiti najstarijeg coveka u selu nego bilo koga drugog?

Govorimo o biljci. Ako govorimo o zivotu bica, zivlji je vrabac nego to drvo.

P.S. a sto se tice masenja poente za oni koje misle da masim poentu jer gledam drvo a ne neku akciju, zapravo sam svestan da vama nije bitno drvo koliko stav drzave, ali isto tako ja ne vidim neki problem u tom stavu jer ne vidim zasto je posebno drvo, odnosno zasto je seca njega losa.

Mogu da vidim million losih stvari u drzavi, ali ovo jednostavno nije jedna od njih.
Poslednja izmena od AcaKayak u 27 Jul 2015, 09:32, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Poenta je da postojanje tog hrasta okolnom stanovništvu nešto znači, zato ga je trebalo sačuvati ako je ikako moguće. Nije tu obavezno ili-ili, možda put može da ide preko livade ili ko zna gde.

To je naprosto deo tradicije koja ne mora da ima veze sa sujeverjem, naprosto nešto ispoštuješ jer su to poštovali i tvoji preci.

Poslato telepatski
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Jbg, kad bi se svaka odluka odlagala jer se nadje 150 ljudi kojima to smeta, verovatno ni aerodrom ne bi sada imali u Srbiji.
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

AcaKayak napisao:Aviator, kad vec pominjes to kako su neke tarabe starije od Amerike, mogao si pomenuti I da je oksford star koliko Kosovski boj plus misticni hrast iz Srbije. Eto jos jedne potpuno bespotrebne informacije, al mi Srbi volimo da pricamo o istoriji kao da smo je mi izmislili.

Sto se tice hrasta, nemam nista da dodam, neko se slaze neko ne I to je to. Uvek sam smatrao grupe za zastitu prirode ekstremnim, u fazonu zasto za neku zivotinju treba da ides u zatvor kao da si ubio coveka a drugu je normalno da jedes, tako I ovo.
Niko i ne pokušava da sruši Oksford, tako da ne vidim relevantnost podatka.

Za retke životinje je lako - svako odumiranje vrste vuče sa sobom 'nagle' ekološke promene na koje ceo sistem treba da se prilagodi. S obzirom da je čovek na vrhu te piramide mislim da je jasno da bilo kakva 'ekstremna' promena značajno utiče na način života (što već sad imamo prilike da vidimo). Drugim rečima, krave i svinje teško da će biti istrebljene, dok istrebljenje raznih vrsta u prirodi može izazvati disbalans sistema i, na kraju, obiti se čoveku o glavu.

Promene u prirodi se svakako dešavaju, vrste nestaju i nastaju ali nekim svojim prirodnim tempom. Ukoliko se na to utiče, brzina i dubina promena može biti prilično problematična, pogotovu u tako delikatnom sistemu kakva je civilizacija i današnji način života.

(Nehumano) postupanje sa domaćim životinjama namenjenim ljudskoj ishrani i upotrebi je naravno potpuno drugačija tema i drugačija problematika.
Odgovori