Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Paja »

:loool: :loool: :loool:
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Mladen7 napisao: One duže mogu da prežive bez hrane, imaju viši prag tolerancije za bol, čitaju bolje ne verbalnu komunikaciju, razvijenije su im verbalne mogućnosti...
Nešto ukratko npr, svakako razlike postoje , i živele razlike :D , u tom smislu.
Ko koga vodi i sl, hmmm tu bi bilo mnogo prostora za analizu, al mislim da ni one ni mi nismo psi pa da ima potrebe i uopšte pretpostavke da neko nekoga vodi. Mislim da je bolje razmišljati u pravcu kako se dobro međusobno dopunjujemo.
U prvom pasusu si zapravo opisao ženski pol kao sposobniji :)
I muški spermić ima hromozom manje a svi fetusi se razvijaju kao ženski dok se testosteron ne umeša :)
Žene se retko izlažu budalastim rizicima kao muškarci, bolji su manipulatori itd itd
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

ALI LOSIJE VOZE, DZABA IM SVE!!!
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Tesko je na temu musko zenskih odnosa i polne ravnopravnosti naci zajednicki jezik.
Svi mi smo razliciti po mnogo osnova da bi imali i priblizno slican stav.
Pocevsi od razlicitih porodica u kojima smo odrastali, razlicitog sastava tih porodica (razvedeni roditelji, jedinci, sa bracom, sa sestrama, i sa bracom i sa sestrama...), razlicitog vaspitanja, razlicite prirode, razlicite sredine u kojoj smo rasli (geografski, etnicki, selo, grad...), uticaj vere, uticaj nacionalog porekla, uticaj tradicionalnih vrednosti, razliciti stepeni obrazovanja, razlicita zivotna iskustva, razlicita mogucnost upoznavanja uze i sire okoline (putovanja), razliciti ljudi koji nas okruzuju i takodje vrse uticaj u nasem formiranju....................... Sve su to stvari koje uticu na formiranje licnosti i stavova, tako da je previse uticaja koji formiraju stavove po ovom pitanju, da bi ikada mogli naci zajednicki jezik.

Ja sam u nekim stvarima malo patrijahalniji. Nekome to moze zvucati odbojno, neke devojke sigurno ne bi zele tip momka kao sto sam ja da im bude muz, dok drugima bas to odgovara a bukvalno se gade na tip muskaraca koji imaju karakteristike i smernice suprotne od mojih.... Tako da svako treba da nadje srodnu dusu i ne postoji nikakvo univerzalno pravilo.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Zapravo je na temu polne ravnopravnosti vrlo lako. Garantovana je Ustavom i Zakonom o ravnopravnosti polova, nema mnogo mesta sopstvenoj volji, možemo svi da mislimo drugačije ali moramo svi da se ponašamo u okviru toga.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Ovo je osetljiva tema a osim toga cesto se prepletu neke stvari. Nisu isto jednaka prava, i neke prirodne razlike koje uslovljavaju razlike u predisponiranosti za pojedine stvari. Mnogi pokreti preteruju u forsiranju jednakosti, al realno je ono sto je vec receno, pojedine vrste poslova vise leze jednom nego drugom polu, i obrnuto. Gotovo da nema poslova koje jedan pol bas ne moze da radi, al kad bi krenuli u analizu sigurno bi nasli neke poslove koje ipak vise leze jednom ili drugom, a to nema veze sa pravima ni diskriminacijom (ovo naglasam, fq) :)
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Upravo mi je Grujic dao slagvort.

Sa paznjom sam pratio onih par stranica koje su otisle u istoriju i mogu reci da su mi bas bile zanimljive, Kako zbog teme, tako i zbog nacina na koji je diskusija vodjena.

Kada je moderator nije prekinuo na vreme, steta sto nije dopustio da se zavrsi, jer se i sada na neki nacin vodi ista rasprava ali sa manje zara.

Elem, da kazem nesto iz moje struke a sto ima dodirnih tacaka sa upravljanjem nekim vrstama vozila.

U karijeri dugoj 25 godina nisam sreo zenu koja zna da upravlja avionom kao muskarac. Ali, ni jednu!

Izuzev fizickih razlika koje uticu na nasu sposobnost da savladamo avion, postoje i one druge. Nisam psiholog pa ne mogu da ih objasnim, ali imam oci pa mogu da primetim.

Komande aviona se mogu pomerati putem sajli a olaksano je pomeranje putem hidro mehanickih aktuatora ili pomocu fly by wire. U prvom slucaju, ajde da kazemo da se radi o 50% aviona u upotrebi.

U slucaju otkaza oba hidro sistema, aerodinamicka sila na komandama je toliko velika, da je bez pomoci hidraulike skoro nemoguce pomerati volan sa obe ruke (avion se leti jednom rukom). Posle desetak minuta leta na simulatoru, gde se odvale ruke i noge pokusavajuci da se avion odrzi u horizontalnom letu ili napravi zaokret, iz simulatora se izlazi sa upalom misica koja ce trajati danima.

Zena, jednostavno ne moze da upravlja avionom u ovom slucaju, i ako bi neko hteo da je obori na vezbi dovoljno bi bilo da joj da ovaj tip otkaza i da se macuje sa njim 15 minuta. Zbog "ravnopravnosti polova" gleda im se kroz prste i ne daje im se ovakav otkaz ili se da cisto pokazno na par minuta.

A te zene vam upravljaju putnickim avionom.

Pre oko dve godine nakon sletanja na jednom aerodromu koji je poznat po jakim udarima vetra, koleginica me je pitala "pa jel smo bas morali da sletimo?", otkopcala veze pre nego sto sam parkirao avion i odjurila u WC.... Kada se vratila, normalno pitao sam da li moze da nastavi let, pokazao joj rezevoare i pitao gde bi ona kad nemamo goriva?

Niti jedna zena pilot nema mogucnost resavanja problema u stresnoj situaciji.

Sve ono sto ste mozda imali priliku da vidite na zemlji, u vazduhu je podignuto na n-ti stepen.

Sklone su raspravi (kada nema vremena za to), ubedjivanju da bas tako treba, ne prihvatanju krivicu. Ne daj Boze cele zenske posade! Gledao sam kako izgleda muskarac kopilot u posadi sa zenom kapetanom i cetiri stjuardese.

Istanbulski vazdusni prostor je preopterecen i ljudima u kontroli letenja ni malo nije lako. Pre par dana sam slusao kako se devojka iz terminalne kontrole pogubila u haosu a potom ju je zamenio muskarac. Ovo nije usamljeni slucaj vec redovna pojava.

Ne bih zeleo da sirim temu niti da flejmujem.

Samo hocu da kazem, da bez obzira sta pise u Zakonu - nismo ravnopravni i u nekim stvarima ne trebamo ni da budemo.
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Grujic pobedio, ali ne klot nego d :D

Послато са GT-N7100
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Pa dobro, sve je to tacno, samo napaljeni aktivisti mogu da promovisu apsolutnu jednakost polova. Siguran sam da niko ovde ne misli na to.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Podela posla. Priroda je to učinila u većini biljnog i životinjskog sveta, prema tome i kod čoveka.

Ravnopravni jesmo, ali zamenljivi međusobno nismo - da mi ne zameri lgbt, izuzetaka će uvek biti. Verovatno postoji 1 žena pilot koja ima snage da pomera palicu kad hidraulika otkaže. Na 1 postoji 100 ili 1000 muškaraca, ali takva postoji.

Jednakost se promoviše kao da se da jednaka šansa polovima, ne i da će sve poslove jednako da obavljaju.

Koliko ste videli muških vaspitača u vrtiću? Ja nisam nikad nijednog. U osnovnoj se pojave prvi muški profesori i tek na fakultetima je neki egal.

I tačno je da žene lošije voze. Takođe je tačno da postoje muškarci koji voze lošije i od žena. Lično poznajem takvog muškarca najmanje 1.

Prema tome... Ovo sve nema veze sa temom.

Tapatalk
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

zuzazu napisao:U karijeri dugoj 25 godina nisam sreo zenu koja zna da upravlja avionom kao muskarac. Ali, ni jednu!

Izuzev fizickih razlika koje uticu na nasu sposobnost da savladamo avion, postoje i one druge. Nisam psiholog pa ne mogu da ih objasnim, ali imam oci pa mogu da primetim.
Rasprava se nije vodila oko toga da li žene mogu obavljati sve poslove potpuno isto kao muškarci, već o tome da li se one zbog tih razlika mogu manje 'vrednovati'. Drugim rečima, žena ne može upravljati avionom isto kao muškarac, kao što ne može biti rudar ili istrčati trku na 100 metara, ali zbog toga nisu i ne mogu biti inferiorni članovi društva niti biti manje vrednovane. Ako bilo ko zbog svoje telesne ili psihološke konstitucije ne može upravljati avionom, naravno da mu/joj i ne treba dozvoliti. Ali to ne znači da ne može da pokuša, ili da treba biti tretiran/a kao inferiorno biće unapred (ili ako ne uspe). Valjda tome i služe škole, treninzi, procedure eliminacije kandidata itd - da se objektivno proceni ko je sposoban za određeni posao.
zuzazu napisao:Zbog "ravnopravnosti polova" gleda im se kroz prste i ne daje im se ovakav otkaz ili se da cisto pokazno na par minuta.
Ovo jeste problem zadrtih zagovarača ravnopravnosti koje nema blage veze sa realnošću, a odgovornost u slučaju problema treba da snose oni koji su to odobrili, kao i osoba koja je prihvatila zaduženje kojem nije dorasla iz bilo kog razloga (telesna konstitucija, starost, previše masne hrane, cigareta i nekretanja itd). Ja na zadrte zagovarače bilo koje strane gledam kao na birokrate - drže se besmislenih stavova/procedura najčešće iz intelektualne ili bilo koje druge ograničenosti da stvari sagledaju detaljno i realno.

Zastrašujuće mi zvuči da odgovorni u avio transportu tako ležerno dozvoljavaju neadekvatnim osobama da budu na poslu, ma kojoj grupi pripadali.

@Grujic
Reci kako sam stručno izbegavao D-word sve vreme :D Samo sam čekao ko će da se upeca :D
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Sad mi je žao što je obrisano onih nekoliko stranica... Jel možete da ih vratite?
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Nisi bog zna sta propustio.
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Ma nisam propustio, pročitao sam sve, kao što inače pročitam mnoge teme, ali nisam imao vremena da repliciram. Sad sam malo zaboravio ko je sta napisao, ali sećam da je bilo baš neshvatljivih rečenica.
Ne mogu da shvatim na kojem niskom nivou su nečija razmišljanja i stavovi.
Kad god se povede diskusija o ravnopravnosti polova u Srbiji, prva stvar koja mi pada na pamet je nasilje u porodici,a u tom "sportu" medju vodećim zemljama u Evropi. Tu žena nema ama baš nikakva elementarna prava, tu ne pomaže ni policija, ni sud. Glava joj je na panju.
Onda na to dodamo i broj ubistava zbog razvoda, neuzvraćene ljubavi... Primera ima koliko hoćete, ona konobarica u Strahinjica Bana, Vladislava Cervenko itd.
Tvrdim da nijedno od tih zla se ne bi dogodilo samo kad bi žene imala veća prava, i da se poštuju zakoni.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Lajtmotiv cele priče je bio da muškarac mora da ima autoritet nad ženom, inače nije muškarac.

Btw na temu zaštite žena žrtava porodičnog nasilja se puno uradilo u poslednjih 25 godina, ali je i dalje nedovoljno.
Ranije je porodično nasilje bilo nevidljivo, policija nije htela da reaguje, tužilaštvo da goni... Danas je sve to mnogo drugačije ali nije idealno.
Odgovori