Zašto je Srbija tu gde jeste?!
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Porodicno nasilje ce svakako imati bolju podlogu u konzervativnoj i patrijarhalnoj sredini, narocito uz pratece nepostovanje zakona. Sigurno je da se na tome radi, i svi treba da radimo na tome kako i koliko mozemo.
Pajo, što se tiče autoriteta, hajde da budemo iskreni pa kažemo da muž ima pravo na autoritet ako zaradjuje bar 3puta više od supruge. Dakle, ako ona radi za 300eur, onda on treba u kuću da donese bar 1000eura i onda neće biti frke oko autoriteta. Ali, ako danas veeeeliki broj odraslih muškaraca ladi jaja ispred zadruge dok pije pivo, ili visi po kladionicama i pritom troši ko zna čije pare, pa kad dodje kući galami na ženu zašto mu servira hladnu večeru, onda tu nema ni A od autoriteta.
Naravno da će imati podlogu ali treba gledati šablon ponašanja kod žena i kod muškaraca. Ako neko zna statistički koliko.je procenat nasilja nad ženama skočio/opao u poslednjoj deceniji. U poslednjoj deceniji ženama se ubacuje u glavu da nisu ravnopravne nego superiornije od muskaraca. Koliko god mi prdeli ovde o ravnopravnosti i međusobnom razumevanju to isto treba i velika većina žena da shvati kao obostrano. Jedno je ravnopravnost u ocima zakona, pa da se svako tretira isto ali u praktičnom nije tako i povlađuje se zenama. Neka se i povlađuje ali da se ne forsira od strane nevladinih organizacija u svetu kako su žene supermeni, a muškarci siledzije i praznoglavci i šonje koji ne razumeju njihove potrebe, stavove, vizije ili sta god.
Mislim da tu jako gresis. Jako veliki deo nasilja u porodici spada pod "temperament" naroda. Zene stradaju uglavnom sto su fizicki i finansiski slabije (na prvom mestu) u kombinaciji sa "tradicijom" odnosno patrijalhalna okolina. Evo gledam razlike izmedju nas i severnjaka - njima je sve ravno - sa svim pozitivnim i negativnim stranama takvog ponasanja (ne mogu da dokucim sta preovladjuje pozitivno ili negativno - isto kao i civilizacija - da li donosi vise prednossti ili mana). Kod njih neko da povisi glas na dete, supruznika, poznanika ili kolegu je skoro nezamislivo. Zato mnogi nasi (u inostranstvu) ih kritikuju da imaju skrivene misli ili da su inertni, ali to im je jednostavno u prirodi...member napisao:Kad god se povede diskusija o ravnopravnosti polova u Srbiji, prva stvar koja mi pada na pamet je nasilje u porodici,a u tom "sportu" medju vodećim zemljama u Evropi. Tu žena nema ama baš nikakva elementarna prava, tu ne pomaže ni policija, ni sud. Glava joj je na panju.
Onda na to dodamo i broj ubistava zbog razvoda, neuzvraćene ljubavi... Primera ima koliko hoćete, ona konobarica u Strahinjica Bana, Vladislava Cervenko itd.
Tvrdim da nijedno od tih zla se ne bi dogodilo samo kad bi žene imala veća prava, i da se poštuju zakoni.
Zakoni - a prvenstveno primena zakona - su tu da stvari fino srede, a ne da vrse represalije (tu bar imamo iskustva i nije proslo dobro). Znaci vracamo se na pricu uzroka i posledica. I da nista u zivotu nije prosto ma koliko se ljudi trudili da stvari uproste da bi se razumele...
PS: A slazem se da su ljudi generalno postali jako sebicni i da ne mogu da lako dokuce nivo zrtvovanja (blize) okoline za njih - i ne zele da se ni malo zrtvuju za druge - sve se svelo na plati pa klati cak i u porodici...
Poslednja izmena od ljuba u 03 Avg 2015, 13:26, izmenjeno 1 put ukupno.
Pajo, što se tiče autoriteta, hajde da budemo iskreni pa kažemo da muž ima pravo na autoritet ako zaradjuje bar 3puta više od supruge. Dakle, ako ona radi za 300eur, onda on treba u kuću da donese bar 1000eura i onda neće biti frke oko autoriteta. Ali, ako danas veeeeliki broj odraslih muškaraca ladi jaja ispred zadruge dok pije pivo, ili visi po kladionicama i pritom troši ko zna čije pare, pa kad dodje kući galami na ženu zašto mu servira hladnu večeru, onda tu nema ni A od autoriteta.
Brak zasnovan na autoritetu je sam po sebi fail.
Zasto bi imao autoritet - i kakva je veza izmedju autoriteta i zarade. I ne moze rad da se meri zaradom nikako. Onda ako je zena nasledila 100miliona a muz zaradjuje vise - onda bi tom logikom zena trebala da ima autoritet - dozivotno? A sta dobija time - da moze bespogovorno da zvoca muzu do iznemoglosti
I da ima 51% deonica porodice 

- Rakhil
Sebek, ne znam gde ti to o cemu pises vidis u nasem drustvu, moj utisak je dijametralno suprotan. Ne moze se zasnivati misljenje o svojoj okolini akonto toga sta se desava u San Francisku ili Parizu.
Ja i ne mislim na pariz vec nasu zemlju. Ali iako je konzervativna ipak je veliki uticaj sa strane u vezi ovog pitanja.
- Rakhil
U praksi se kod nas povladjuje zenama?
Ne kapiras. Spoljni faktor.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Strani plaćenici i taj fazon.
- Rakhil
Dobro, necemo se sprdati, postoji uticaj sa strane u pravcu emancipacije kroz rad NV organizacija, pa kako ga ko percipira. Meni ovo povladjivanje u praksi u Srbiji nije jasno, cak ni da ogranicimo uzorak na Beograd, a kamoli celu zemlju....
Ja na porodicu/zajednicu više gledam kao na dvoje ili više ljudi čiji odnos se bazira na ljubavi, uzajamnom poštovanju, poverenju, razumevanju i želji da provode vreme zajedno, nego kao na deoničarsko društvo gde će neko imati 75% akcija (3:1) i shodno tome autoritet. Ne znam doduše u čemu se taj autoritet tačno ogleda, ali naravno da svako ima pravo da uređuje svoju okolinu kako želi.member napisao:Pajo, što se tiče autoriteta, hajde da budemo iskreni pa kažemo da muž ima pravo na autoritet ako zaradjuje bar 3puta više od supruge. Dakle, ako ona radi za 300eur, onda on treba u kuću da donese bar 1000eura i onda neće biti frke oko autoriteta.
Ja mojoj stalno kazem, slobodno zaradjuj 5x vise od mene, ja cu da se zrtvujem da se potrudim oko trosenja tih para