Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Re: Одг: Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili
Da je tako kao u marketingu sto navode, treba da prestanu sa prouzvodnjom i letnjih i zimskih do 17'' i da svi vozimo cross climate. Posto po njihovim testovima je ista ili bolja od letnje lwti, od zimske zimi.
A da inace svi osrali proizvodjaci nemaju pojima jel, samo Michelin koji ne zna ni letnju 15-16'' da napravi da ne cvili u krivinama i to ne agresivne voznje(mislim na Saver).
CrossClimate ako iole bude ok u praksi u svim uslovima, trosice se jako brzo. Jer da bi "radila" po hladnom vremenu mora da ima dosta kaucuka i silike, a to znaci pojacanu potrosnju. Sa druge strane da bi imala cvrstinu za leto mora imati dosta cadji. Ali ako ima puno cadji onda nema mekocu za zimu i tako u krug.
A da inace svi osrali proizvodjaci nemaju pojima jel, samo Michelin koji ne zna ni letnju 15-16'' da napravi da ne cvili u krivinama i to ne agresivne voznje(mislim na Saver).
CrossClimate ako iole bude ok u praksi u svim uslovima, trosice se jako brzo. Jer da bi "radila" po hladnom vremenu mora da ima dosta kaucuka i silike, a to znaci pojacanu potrosnju. Sa druge strane da bi imala cvrstinu za leto mora imati dosta cadji. Ali ako ima puno cadji onda nema mekocu za zimu i tako u krug.
- schonenk
- Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
- Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3
Re: Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?
Ja vozim na gy vector 4s. Vise se trosi, ceskaces se zabrinuto da li si trebao staviti zimske ako te negde zaveje, a ne znas da koristis lance, ali da idu samo na automobile koji prelaze 5k godisnje i ne izlaze iz grada je cisto preterivanje.
Meni moja ledja vrede vise nego bilo koja ovde izracunata razlika
Da ih skladistim kod vulkanizera hvala necu.
Meni moja ledja vrede vise nego bilo koja ovde izracunata razlika

- dag81
- Kontakt:
Ledja vrede a zivot ne,jel?
Guma u proseku ima 7-8kg, ako je to napor za ledja onda ne znam sta bih rekao.
P.S. GY 4s mi deluje svestranije od CrossClimate.
Guma u proseku ima 7-8kg, ako je to napor za ledja onda ne znam sta bih rekao.
P.S. GY 4s mi deluje svestranije od CrossClimate.
- schonenk
Zato sto vozim 4S gumu od 150 evra po komadu staru dve godine ugrozavam neciji zivot?
- dag81
- Kontakt:
Isto kao sto ugrozavas ledja sa 7-8kg "tereta".
Vulkanizeri vatreno brane koru 'leba 

Pa mogli bi odma da zatvore radnje kad bi svi imali all season.
- dag81
- Kontakt:
Otisli bi u limare i farbare.
Mada ovi stari vulkanizeri kazu da je realno bilo bolhe pre zakona,cele godine su se kupovale gume, nije bilo ovakvih ubijanja u mesec-dva dana.

Mada ovi stari vulkanizeri kazu da je realno bilo bolhe pre zakona,cele godine su se kupovale gume, nije bilo ovakvih ubijanja u mesec-dva dana.
- schonenk
Toliko je samo felna teska + guma x 4. Ne znam kako da u formulu uguram prljavu odecu i ruke i predjenu distancudag81 napisao:Isto kao sto ugrozavas ledja sa 7-8kg "tereta".

Salu na stranu, mislim da se preteruje. Sve stoji, samo ne treba ici u krajnost. Ja cu olindrati i letnju i 4s za dve godine, tako da mi se zaista ne kilavi.
Za moju voznju ove gume drze odlicno u svim uslovima, prezadovoljan sam.
Zato koštaju kao solidna letnja + solidna zimska.
TT
TT
Kolikio više, pretpostavljam na toj hondi acord?schonenk napisao:Ja vozim na gy vector 4s. Vise se trosi,.
Ono što sam ja video sa svojim gy vector 4s 175/65/R14 - da se troše 1 mm na 10,000 km. Pošto ih na svakih 10.000 km premeštam napred-nazad, onda su identično potrošene nakon 40000 km, i prema rečima vulkanizera trebalo bi da se za ovu zimu promene zbog zakonskog zahteva, iako smatra da mogu da se teraju bar još deset hiljada. Za sledeći set ne menjam brend ni tip guma, ovakav nam se pokazao savršenim za naš citroen C3.
Btw, u vezi CC, michelin jasno navodi na svom sajtu kome su one namenjene.
It offers the advantages of summer tyres in wet braking, dry braking, longevity, & fuel efficiency, and the advantages of winter tyres in traction and braking for consumers driving in cold or occasional snowy conditions. With the simplicity of only one set of tyres all year long!
Zvaničnik TUV-a navodi da su korektne, i više od toga.
https://www.youtube.com/watch?v=9SYGW64M0A8
Vi koji vozite na 4S gumama, u kojim državama živite? Meni te 4S gume nemaju smisla u Srbiji. Stavio bi ih na auto možda, kad bih živio u nekoj zemlji sa blagim zimama gde umesto snega ima više kiše.
Ko vozi zimi po Beogradu ili odlazi do obližnjih mesta magistralnim putevima koji su očišćeni, pa praktično vozi po vlažnom kolovozu (dakle kao da vozi u oblastima gde ima više kiše, kako navofiš) - njemu mogu sasvim mogu da odgovaraju tzv. all season gume.
Ja inače živim u Beogradu ako je to bilo pitanje, a živi i još par mojih prijatelja koji smatraju da su odličnu stvar uradili kada su na auto stavili sava adapto.
Sa druge starne, onima koji moraju da prelaze gomile kilometara po utabanom snegu to sigurno neće odgovarati.
Meni su pet zima i ovo četvrto leto gy vector 4s odlične. Auto se koristi za gradsku vožnju, uz zimske izlete i letovanja do npr. grčke. Možda sam na to isticao na nekim drugim forumima, pa ću ovde ponoviti - da ukoliko bih mislio da mi trebaju drugačiji tj. bolji letnji pneumatici leti, i zimski zimi, onda bih se bavio sportskim automobilzmom. Ovi postojeći mi sasvim završavaju potrebe uz adekvatnu bezbednost i ekonomičnost (potrošnje goriva).
I da, ako se pogledaju postojeći testovi, a mislim da to pokazuje i praksa - all season pneumatici su odlični za vlažan kolovoz. Mogu samo da kažem da su mi takvi spasili glavu u par kritičnih situacija, pa zato i nemam nameru da menjam brend i tip.
Ja inače živim u Beogradu ako je to bilo pitanje, a živi i još par mojih prijatelja koji smatraju da su odličnu stvar uradili kada su na auto stavili sava adapto.
Sa druge starne, onima koji moraju da prelaze gomile kilometara po utabanom snegu to sigurno neće odgovarati.
Meni su pet zima i ovo četvrto leto gy vector 4s odlične. Auto se koristi za gradsku vožnju, uz zimske izlete i letovanja do npr. grčke. Možda sam na to isticao na nekim drugim forumima, pa ću ovde ponoviti - da ukoliko bih mislio da mi trebaju drugačiji tj. bolji letnji pneumatici leti, i zimski zimi, onda bih se bavio sportskim automobilzmom. Ovi postojeći mi sasvim završavaju potrebe uz adekvatnu bezbednost i ekonomičnost (potrošnje goriva).
I da, ako se pogledaju postojeći testovi, a mislim da to pokazuje i praksa - all season pneumatici su odlični za vlažan kolovoz. Mogu samo da kažem da su mi takvi spasili glavu u par kritičnih situacija, pa zato i nemam nameru da menjam brend i tip.
- schonenk
DS9 napisao:Kolikio više, pretpostavljam na toj hondi acord?schonenk napisao:Ja vozim na gy vector 4s. Vise se trosi,.
Ono što sam ja video sa svojim gy vector 4s 175/65/R14 - da se troše 1 mm na 10,000 km.
pa recimo duplo u odnosu na tvoju potrosnju, ali slicno trosim i letnje. zimske mi naravno duze traju.
inace, mislim da su gledajuci vremenske prilike poslednjih 4 do 5 godina 4s idealne za nase prilike. ko voli zimske sportove i nije mu problem da skokne do kopa za vikend ipak preporucujem krstene zimske.
Ne mogu da se složim, iako nisam probao 4S gume na duži period pa je moj stav subjektivan. Nekako mi logika govori da ne može ista guma biti jednako dobra kao npr.zimska GY ultragrip 8 na -10C u januaru (bez obzira da li je cesta suva, a još i gore ako je na njoj neočišćen sneg) i da bude jednako dobra kao npr. letnja GY na +35C u avgustu. Moje mišljenje da je 4S guma u našem regionu s ovakvom klimom više stvar kompromisa nego realne potrebe. A kompromis s gumama može biti vrlo zeznut.