Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?

Post od ljubitelj »

member napisao:Vi koji vozite na 4S gumama, u kojim državama živite? Meni te 4S gume nemaju smisla u Srbiji. .
Sta mislis, koja bi to mogla biti drzava gde se voze auti ako se zivi u Srbiji :)

4 zime iskustvo voznje po snegu u brdskom podrucju, delimicno po putevima koji se zimi uopste ne ciste, zadnji pogon. Nikakav problem. Uzecu ponovo iste.
Po snegu veci problem od guma mi je nizak klirens vozila.
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3

Post od schonenk »

member napisao:Ne mogu da se složim, iako nisam probao 4S gume na duži period pa je moj stav subjektivan. Nekako mi logika govori da ne može ista guma biti jednako dobra kao npr.zimska GY ultragrip 8 na -10C u januaru (bez obzira da li je cesta suva, a još i gore ako je na njoj neočišćen sneg) i da bude jednako dobra kao npr. letnja GY na +35C u avgustu. Moje mišljenje da je 4S guma u našem regionu s ovakvom klimom više stvar kompromisa nego realne potrebe. A kompromis s gumama može biti vrlo zeznut.
ponavljamo iste stvari. iz mog iskustva znam da sam veliki deo zime vozio zimske na 15 stepeni, letnje cesto na 5 stepeni cekajuci zakonsku odredbu i kalendar.

auto mi je kompromisno konstruisan, pa mogu malo i gume da budu kompromis mojih realnih potreba, vremenskih prilika i mogucnosti.
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2013, 11:35

Post od DS9 »

member napisao:Ne mogu da se složim, iako nisam probao 4S gume na duži period pa je moj stav subjektivan. Nekako mi logika govori da ne može ista guma biti jednako dobra kao npr.zimska GY ultragrip 8 na -10C u januaru (bez obzira da li je cesta suva, a još i gore ako je na njoj neočišćen sneg) i da bude jednako dobra kao npr. letnja GY na +35C u avgustu. Moje mišljenje da je 4S guma u našem regionu s ovakvom klimom više stvar kompromisa nego realne potrebe. A kompromis s gumama može biti vrlo zeznut.
Niko i nije rekao da su AS gume jednako dobre kao namenske u uslovima koji su naoptimalniji za upotrebu namenskih, nego upravo to da one, za neke/određene vozače mogu predstavljati dobar (a ne loš) kompromis za sezonske krajnosti.. U ovoj temi na petnaestak strana je to više puta istaknuto i donekle podržano nekakvim testovima.

Uz ostale gornje komentare, onima koji a priori smatraju da su AS gume loš kompromis, jedino mogu da kažem - da ih probaju. Ako su staloženi vozači koji ne jurcaju kršećoi bitno ograničenja brzina, i ako se u godišnju kilometražu uklapa to da im je najekonomičnije da koriste AS gume - mislim da bi promenili svpj stav.

Oni koji brzo shvate da su im takve gume sasvim odgovarajuće - mogu imati sumnju da li će one biti takve i posle npr. dve godine. To je realna bojazan, al` ono što sam ja video je da posle tri godine nisam imao problem sa npr. mekoóm guma ili prijanjanjem, već jedino da treba pazim na dubinu šare i naravno pritisak koji proveravam na dva meseca ili češće (kada je pređena duža kilometraža). Zbog toga da mi se set ravnomerno troši i da ga menjam na svakih tri-četiri godine - pomeran gume napred-nazad na svakih oko desetak hiljada.

@schonenk
Hvala na odgovoru, pretpostavljam da ima veze sa time da se ta honda ipak oštrije vozi.
Korisnikov avatar
Real Madrid
Reactions:
Pridružio se: 26 Okt 2014, 16:53

Post od Real Madrid »

Pozdrav dobri ljudi :)
Red je da se javim šta sam na kraju odradio.
Odlučio sam se za kupovinu 2 seta guma, a prvo je došao na red letnji set.
Kako sam se premišljao kako da raspodelim finansije odradio sam sledeće.

Danas sam bio u Agrohimu i ugradio sam sledeću gumu.
Slika

Slika

Slika

Četiri gume + postavljanje na alu felne + balansiranje i optika = 26.400, RSD
Razlika u novcu, do neke skuplje gume, koja mi je ostala na raspolaganju je utrošena na dve stvari:

A druga srvar je:
Slika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

@DS9
Ne postoji najoptimalnije :)

Često ujutru idem zimi na posao pre nego što očiste sneg.
A kad dobro veje, onda je svejedno koje je doba dana, nikad ne očiste dobro i na vreme. Možda je to nemoguće, ali ne žalim se.
Generalno zimi jeste često toplo za zimske gume, ali dovoljan je jedan dan i jedna vožnja po sranju da ti se neke lošije gume useru u život. Taj dan ja nikad ne zovem taksi, ne idem na autobus, to mi nije rešenje, platio sam gume i sredio auto i ima da ide :)
Jebe mi se jel se troše više na plus 15, kada ne budu radile posao lete sa auta i dolaze druge. Ionako su mnooogo jeftinije od goriva.
Isti slučaj i za letnje.

@schone
Šta ćeš kada probušiš gumu, ko će skinuti točak :D
Ko ne može da digne svoj točak, neka menja auto.
Možda seicento? :)
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

I ja bih stavio allseason na svoj auto, ukoliko je do C segmenta i prelazi 10-15k godišnje.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Jeftina letnja + jeftina zimska = all season. I duže traje.

TT
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3

Post od schonenk »

Zvucite ko pokvarena ploca :) samo vi stenjite i menjajte setove ako vam je tako racionalnije, bezbednije, lakse i jeftinije. Razmenili smo misljenja, mislim da svako ima dovoljno iskustava da procita i odluci sta hoce.

Sad vidim i ovaj Nikaragvin biser :) Hvala ti, progledao sam.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Stavio sam smajli na kraju rečenice :)

Na svaku tvoju/njihovu rečenicu će neko naći apsolutno validnu protiv rečenicu :)
I svi će biti u pravu.

Tako ti je to.

To je isto kao kada neko kaže ma ja mogu sa Akordom sve da obavim, i nositi pločice po makadamu na vrh neke čuke, i po autu putu, i po pesku i sve. I u pravu si, može zaista, niko ne može da ti dokaže da ne može. Tako ja isto radim sa Astrom.

Ali ako ti neko kaže da je pikap bolji za to, npr., i on je u pravu. Ne možeš reći da nije :)
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Sa cisto finansijske strane, ubedjen sam da su dva seta dugotrajnija i jeftinija.

Statisticki, kolima se vise prelazi leti. 4S se vise trosi leti, jer ipak mora da bude meksa od klasicne letnje.
u nekoj dimenziji tipa 205/55/16, solidna letnja je oko 8500. 4S je 11500.
Znaci dva seta = 68000, 4S = 46000.
Ako 4S prelazi koliko i jedan set sezonskih guma (a verovatno manje), dodjemo do toga da 4S zapravo kosta 92000rsd, za istu km, tj dva potrosena seta.
I jos kad se sve sabere, da se vise trosi, losije drzi od namenske u datoj sezoni, auto verovatno vise trosi leti nego sa nekim BlueR, duzi zaustavni put, bucnija...

Ne vidim matematiku kojom je isplativije imati 4S. Moze jedina prednost da bude manje cimanje. Al onda mozes i da prodas auto, pa se vozis taksijem.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Ako se već vrti ista priča ajde i ja da ponovim. Ako ti gume pre propadnu od starosti nego od trošenja onda ćeš za isti period platiti samo jedan set 4s umesto dva seta regularnih guma. Tu je matematika skroz na strani 4s, čak i bez računanja ostalih troškova. Ko prelazi 50k godišnje ili cepa gume sigurno ne spada u ovu grupu, ali je ima i onih koji spadaju.

Ili ako posmatramo neki slučaj srednjih kilometraža. Npr. menjati 4s na 3 godine i uvek imati relativno nove gume. Ili imati 2 seta koji traju po 6 godina, ali pred kraj eksploatacije voziš gume stare 5-6 godina. Da li su one tad sigurno bolje od novijih 4s guma?

Ne treba usko gledati svoj slučaj i na osnovu svojih navika, kilometraže i stila vožnje izvlačiti opšte zaključke i ubeđivati druge da i za njih to važi.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Pa zavisi i koja guma.
Teško da će posle 5 godina i 10.000km neki Continental biti sranje.
Zimus sam skinuo Continental, 2004. godište sa auta, prešle ko zna koliko, kod mene samo 40ak hiljada, ali nisam ih ja vozio od 2004., stavio sam ih polovne.
Zadnje sezone vožene leti.
Bile su uništene, ali su držale put do zadnjeg milimetra. Dok je Kleber već druge sezone sa 5mm bio plastično sranje.
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2013, 11:35

Post od DS9 »

nikaragva napisao:@DS9
Ne postoji najoptimalnije :)
Pa, ako ćemo u sitna crevca moglo bi i to da se definiše, odnosno mislim da ljudi u industriji pneumatika upravo tako definišu nekakav skup uslova (temperatura, vlažnost, brzina, opterećenje, tip podloge/asfalta...)

Već je rečeno gore da ne treba usko gledati samo svoj slučaj.

Sa druge strane u mojim komentarima sam naveo iskustvo kroz isključivo svoj slučaj - da bi oni koji to čitaju imali uvid šta sve podrazumeva taj sasvim ograničeni slučaj.

Ako nisam bio jasan - on podrazumeva jedan manji gradski auto (citroen c3), tačno određenu dimenziju guma (175/65/R14), godišnju kilometražu u okviru od oko 12000 km, i takve deonice i dinamiku vožnje zbog kojih su mi u Beogradu (putevima i ulicama kojima se kreće moj C3) sasvim završile posao vector 4s.

Inače Goodyear je sasvim decidiran u tvrdnji da su all-seasion pneumatici namenjeni za uslove do -5 C. U uslovima nižih temperatura od -5 C trebalo bi koristiti zimske pneumatike.

http://www.goodyear.eu/uk_en/all-about- ... mer-tyres/

Meni ta_man (za beogradskih dvadesetak dana ispod 0 C godišnje, u proseku)
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Reči optimalnije i najoptimalnije ne postoje. To je prvo što nam je Petrovački objasnio :)
Kada je nešto optimalno, optimalnije i najoptimalnije ne postoji, jer ako postoji onda je to nešto optimalno, a ne ono prvo što smo rekli da je optimalno :)
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

:D

Istina.
Odgovori