Letnje gume

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
WlayCo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:10
Garaža: Hyundai i30 facelift 1.4, 16v, 109KS (2011g)

Re: Letnje gume

Post od WlayCo »

jocas napisao:
Ogi napisao:
WlayCo napisao:Novo iskustvo za mene. To su one Hankook gume koje su stigle sa autom. Ja vozim polako zbog male dece, skoro da ne pamtim kad sam isao preko 120-130max. Izgleda gadno ali ako nije toliko strasno mozda i odlozim kupovinu do proleca... Hvala za savet!
Taj fabricki Hankook je uzasna guma, ne mogu da verujem da je jos uvek vozis, ja sam ih prodao posle godinu dana. :) Kakav si car. Nemoj se brate zajebavati, te gume su za djubre sada, sigurno.

A Kinergy u zivotu ne bih kupio zbog najuzasnijeg profila u istoriji guma - cvetici ??!
Potvrđujem, ja sam nekako izgurao 2 godine na fabričkim, onda sam prešao na Dunlop Blue Response baš 195/65 R15 i svakako preporučujem, oduševljen, odlične su.
Nabedili ste me, odavno nisam slusao da ovoliko ljudi hvali jednu istu stvar :) Samo da vidim sa vulkanizerom koliko mi je ozbiljan problem i da li moram da ih menjam odmah ili mogu da sacekam prolece... Ne trosi mi se 200+e pred put...a opet ne ide mi se na put sa losim gumama...
Who's your daddy?
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Vazduh je prakticno azot. Ista stvar pa i nema razike koju bi mogao primetiti.
Gume su posled voznje od 5-6km, koja je duza voznja u tom smislu, vec dobro zagrejane da se ne moze meriti korektno pritisak.
Do nekih 500-600m su kratke voznje, nakon 2 sata hladjenja gume da bi vazio podatak iz fabricke tabele.

2.5bara u tvojim uslovima je verovatno na donjoj granici fabricke preporuke.
Za duzu voznju se gume pumpaju na +0.2bara od pritiska za kratke voznje, u tvom slucaju merenja vrucih guma to je verovatno 2.7-2.8bara na manometru.

Sto je visi pritisak guma se manje greje i ima manje unutrasnje trenje.
Korisnikov avatar
jocas
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:09
Garaža: Mazda CX-5 2.0 AWD 2022.

Post od jocas »

Tako sam i pretpostavio, osetio da su malo mekše, svratio do svog vulkanizera i radnik izmerio da je ok, sve 4 iste na 2.5. Sad ostaje ili da sam na parkingu probam da dopumpam hladne gume kompresorom koji je stigao uz kit za reparaciju (odlično pumpa ali je pitanje koliko je precizan) ili da odem kod
vulkanizera i pumpam na 2.7-2.8. Verovatno ovo drugo :-D
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Valjda prvo na parkingu sam izmeris pritisak na hladnim gumama a onda odlucis da li je potrebno da se dopumpa. Nebitno je da li ces to uraditi fabrickim kompresorom samostalno ili otici kod vulkaniizera ili na pumpu.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

nikaragva napisao:Stavio sam pred godišnji Dunlop BR, 205/55R16 91W, 32000.

Mogu reći da je odlična guma. Dovoljno dobro drži, da zadnja klupa povraća u horu :D

I dobro koči, imao sam prilike da oprobam i to. Da su bile stare Kleber, pitanje je kako bih ukočio.
Škripale su pomalo, kada sam osobalio kočnicu, tek da osetiš da si na granici, ali nisu klizale i nije se abs palio.

Opalio sam sa njima, BP -> Herceg Novi, kroz BIH, onda po moru malo, pa odatle preko Hercegovine do bosanske krajine, potez Glamoč - Martin Brod. Vozio sam po putu koji je kao pista, ganc nov, a i po makadamu na Šatoru i po seoskim putevima, gde sam skakao s kamena na kamen.
Ne znam baš tačno, mislim da sam oko 2000km napravio, što je sasvim dovoljno za probu.

Pa kad jih porediš sa katastrofom od klebera onda su odlične...a u poređenju sa nekim drugima nisu toliko superiorne ( opet naglašavam, gume su vrlo dobre, samo premalo precizne, previše eko su za moj ukus)
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Re: Одг: Letnje gume

Post od dag81 »

Koje su po tebi dosta bolje?
Navesi bar 3-4 modela.
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

napisao sam da nisu toliko superiorne drugima koliko su protiv klebera, koji je teško sranje, a ne da su druge bolje, ali opet. Po moje i za mene je michelin PS3 bolja, vredestein sportrac 5 je tu nekde ali je malo tvrđa ( to je plus), bridgestone s001 je slabija po kiši ali je tvrđa i direktnija...to je šta sam probao u istoj dimenziji, za p7 cinturato ne znam šta da napišem...sigurno su trajnije, ali ne mogu da tvrdim da li su bolje ili slabije.

Zanima me tvoje mišljenje o razporedu u toj dimenziji, onako bez obzira na cenu, potrošnju goriva i trajnost...ionako moram druge godine nešto novo da probam a nemam još ideje šta bi to bilo ( goodyear dunlop i sve iz te grupacije odpada)
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Mislim da poredis babe i žabe. Ne možeš porediti PS3 sportsku gumu sa Blu Response tj. Turing gumom.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Blu je u svojoj klasi najbolja guma, tj. kolje se sa Efficient Grip. Kome treba takva putna, tiha i ekonomična guma, trenutno nema bolje, tako da ne treba tražiti dalje.

U klasi iznad ima boljih guma, ali ne toliki štedljivih i tihih, prema tome, treba prvo definisati šta znači bolje, performanse ili merak.
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

member napisao:Mislim da poredis babe i žabe. Ne možeš porediti PS3 sportsku gumu sa Blu Response tj. Turing gumom.
PS3 košta isto, znači u istoj je klasi :mrgreen: ( znam da bi morao ubaciti primacy, ali njih nisam probao)
nidza napisao:Blu je u svojoj klasi najbolja guma, tj. kolje se sa Efficient Grip. Kome treba takva putna, tiha i ekonomična guma, trenutno nema bolje, tako da ne treba tražiti dalje.

U klasi iznad ima boljih guma, ali ne toliki štedljivih i tihih, prema tome, treba prvo definisati šta znači bolje, performanse ili merak.
Pa to i pišem ali se očigledno ne razumemo, Blu je dosta tiha i udobna guma ali MENI to ne znači toliko, zato MENI nije top guma i menjati ču jih sledeče godine najverovatnije. Gume jeste dobra ali je previše eko za MOJ okus...

Mislim da se sad razumemo, pisao sam več, da sam sa dunlop gumama do sad uvek bio nezadovoljan, znači da imam i predrasude prema njima, ali BLU je bolji od tih modela to 100% drži.

Goodyear nisam probao i ne verujem da ču ga ikada, jer jih ne volim ( subjektivni razlozi)
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Kratko traje Dunlop po nekim testovima.

TT
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

To ne znam, ali mi nije ni bitno, jer još nijedne gume nisam imao duže od jedne sezone na prednjim točkovima.
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Lada Niva i Opel Corsa koštaju isto, pa jel to znaci da su istoj klasi? :)
Ti trošiš gume ko sapun. Pa koja je onda guma tebi najbolja(ako ne gledamo cenu) ?
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Re: Одг: Letnje gume

Post od dag81 »

Maniax,
Pa da ti iskreno kazem ne znam ni sam mozda Nokian Line bih probao, njih do sad nisam vozio. Eventualno Conti Premium Contact 5 ali su katastrofa za bubce tj rupe. Ali da i to zanemarimo eto to bihrobao.

Michelin ne bih pa ni PS3 samo mozda SuperSport ali nema za 16-17, Pirelli takodje jer se cudno trose pa postaju bucne. Bridgestone mozda sta znam, ali ne bih dao vise para od Dunlopa npr. Vredestain sta znam, mozda ako je dobra cena.

Blu jeste bas mekan, e sad ja vozim 195/65 15 na Caddyu i nisam primetio nestabilnost, ali istina valjalo bi da je tvrdji bok za krivine. Kad smo se nedavno spustali niz kosutnjak(iza vagenovca i ftja) drze ali cujem kako zvacu, mada sam ih ispratio sa pikapom.

Moja selekcija ove sezone cena/kvalitet/ drzanje za 205/55 16 Sava Intensa HP / Hankook k115 i Fulda Ecocontrol hp/Dunlop Blu.

Lomio sam se da stavim Nokian Line ove god da probam, ali sve racunam ne vozim puno taj drugi auto, na njemu su Michelin HP 3god stare sa 5-5.5mm sare(sa kojima nisam zadovoljan).A do sledece godine pitanje je da li ce A3 biti kod mene jer se to nikada ne zna-zbog toga i nisam staviom mada imam utisak da "bolje drzi" Sava HP nego ovaj Michelin.
Poslednja izmena od dag81 u 09 Avg 2015, 22:01, izmenjeno 2 puta ukupno.
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

od onih koje sam probao možda michelin pilot sport3 u mokrome ( Pored vredestein sportrac3 ali u manjoj dimenziji), a nekako najkompletnije vredestein sportrac5..

Sledeče godine planiram da probam nešto novo...
Odgovori