Obrazovanje i školstvo

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
rade74
Reactions:
Pridružio se: 31 Mar 2013, 17:29

Re: Obrazovanje i školstvo

Post od rade74 »

Niko od suseda na moze bez Srbije a svi je pljuju.Nasi su glupi da to nije normalno,treba da postave uslove kakvi bi trebali biti I cao.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Ne treba se opterecivati nacionalnim, meni je ovo samo ekonomsko pitanje.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

I ja bi ga rado samo tako gledao, ali nažalost nije...
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

ftj napisao:Ajde da se pobunimo i sto austrijanci nama daju dzabe studiranje(ili su davali).
Kakve to veze ima? Za to nek se bune oni.

Inace ja sam mislio da to nije tako, da nema skroz slobodnog studiranja jer sam cuo da su po fakulteltetima s godinama zatezali sve vise, izgleda da sam se zajebao.

A isto tako sam cuo da nema reciprociteta, da ne moze kod njih za dzabe.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Naravno da nema veze kad ti nije u interesu.

Mislim da smo danas najzatrovaniji nacionalizmom u poslednjih 15 godina.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Upravo ti pokrećeš nacionalno pitanje, a nisi odgovorio na pitanje, klasika :)
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Drugi deo komentara je moja reakcija na citanje komentara na fejsu u vezi ove vesti - http://bktvnews.com/peticijom-traze-uki ... studentima

Svi komentari su u fazonu gamad treba odstraniti i slicno. Na srecu bar na ovom forumu toliko zatrovanih nema(puno). A kako i da ih ne bude kad se politicari utrkuju ko ce vise raspirivati nacionalizam kroz medije da bi skrenuli paznju sa uzasnog stanja u zemlji.

Sto se tice prvog dela ne znam zasto ti je potrebno dalje objasnjenje. Pitamo se zasto je njima dozvoljeno, iako se pola njih izjasnjavaju kao pripadnici naseg naroda i uzimaju nasa drzavljanstva, u prevodu nemamo blizeg od cg i rs i smatramo da je lose sto je i njima omoguceno studiranje na budzetu ako pokazu dobar uspeh. Naravno da je to strateski dobro za drzavu isto kao sto je dobro i za Austriju da finansira nase kvalitetne studente jer ce oni najverovatnije posle ostati tamo i ciniti kvalitetnije drustvo. Samim tim da ako se bunimo sto se dozvoljava njima da se studira tamo istom logikom bi trebali da se bunimo i sto austrijanci nas pustaju.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

U Astriji ne moze da studira ko hoce za DZ i to sve 4 godine, vec se tamo zavrsava neka godina studija (treca, cetvrta npr.).
A kod nas svako iz CG ili RS moze da upise fax na budzet i da ga studira 4 godine.
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ako postoji ekonomska računica države za reciprocitet, i treba da ostane. Zapravo bi trebali da privlačimo sve bivše republike i na zdravim osnovama da se postavimo kao ekonomski i kulturni lider u regionu, a po prirodi stvari bi to i trebalo tako da se desi.

E, sad, ako ekonomske računice nema, onda nema ni smisla.

Ja nekako verujem da je to ostalo po inerciji i da se time u stvari niko ne bavi, nego je jednostavno ostalo tako zapostavljeno i funkcioniše kao iz vremena dok smo bili jedna država.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

I ima dom i menzu.

Ok, jel postoji interes da na nam kvalitetni ljudi ostanu, onda uvesti i koje fakultete mogu a koje ne besplatno da studiraju, ne treba nam jos nezaposlenih u raznim strukama.
Poslednja izmena od Laki021 u 10 Avg 2015, 18:11, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Ne znam stanje u Austriji, ali mi imamo puno nezaposlenih visokoobrazovanih, nismo zemlja koja ima potrebu da uvozi, tako da placanje skolarina strancima koji jednako konkurisu za mesta nema neki rezon.
I domaci nama odlaze preko i ne privredjuju vise ovde, tako da stvarno ne vidim isplativu racunicu za to u ovom trenutku.

Ako uzmu SRB drzavljanstvo ova prica ne vazi jer oni nisu stranci nego se vode kao domaci, kako i ko dobija nase drzavljanstvo i da li je ta politika ok je druga prica koja sada nema veze.

I ne, nema logike da se bunimo sto nama Austrija daje jer se ovo gleda iz ugla onoga ko daje pare, a u tom slucaju pare daje neko drugi. Ako oni imaju razloga zasto je tako, ok, ako nije vise tako, verujem da su i za to imali razloga zasto su izmenili.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Ja se ne bih slozio sa tezom da treba placati studiranje stranim drzavljanima jer ce ostati i biti produktivni, ali ajde da uzmemo to kao pocetnu premisu: zasto bas Crnogorci? Zar nije ekonomski opravdanije da finansiramo studente iz zemalja u kojima je kudikamo gore nego u Srbiji i koji ce pre ostati? Meni bliskost naroda nije uopste validan argument da trosim novac koji nemam - da se ne zajebavamo, u ovoj zemlji se rutinski umire od nemastine, ne vidim tu prostor za skolovanje ni poreskih obveznika a kamoli stranih drzavljana
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ni meni nije jasno zasto bi se neko ko dobija besplatnu uslugu buni, a tom prilikom je donor daje svojom voljom. Ovo nase rasipanje resursa je pak potpuno nepotrebno za ovako siromasnu drzavu, sa tim sredstvima bi mogli dici nivo kvaliteta obrazovanja recimo. Ili da stranci koji dobiju diplome o trosku drzave kada pocnu da rade to pod nekim povoljnim uslovima vrate, nesto kao studentski kredit. Uz to imamo i ovako losu strategiju raspodele skolovanih kadrova i posledicno puno nezaposlenih sa sestim i sedmim stepenom.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Ovo je jedan od retkih SRB foruma (nebitna tematika - iako pratim samo auto moto) gde se nacionalizam drzi na korektnoj distanci.
I to je za svaku pohvalu.
Gde god se pomene slicna tema, odmah krecu salve nacionalistickih pogrdnih komentara, dok je ovde korektnost u konverzaciji na tu temu na visokom nivou cak i kada se izrazavaju negativni stavovi (sa kojima se konkretno na ovu temu apsolutno slazem iako sam crnogorac).
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Koliki god da je ovo još jedan nonsens u našoj državi, besmisleno je prezirati crnogorskog ili bosanskog državljanina koji to koristi, realno, i treba ako već može
Odgovori