@Uros
Vidm da sam propustio da naglasim koji sam fakultet studirao, u pitanju je drzavni Ekonomski u NS (ispostava EF SU) i mozda sam posmatrao sve to malo kroz prizmu UNS jer sam svo svoje fakultetsko obrazovanje stekao ovde.
Mozda je situacija u BG drugacija ali dio "problema" oko mnogo "ijekavice" u domovima je i u tome sto smo mi koji dolazimo iz manjih sredina iz RS u situaciji ili uci ili idi kuci u svoj "pic*ovac" odakle si dosao. Dobar dio nas na mom faksu smo bili vredni i zato sto smo znali koliko nas sve to kosta, jbg. znam koliko evra ponesem svaki mesec kada krenem od kuce, i nismo smeli da oduzimo studiranje.
Meni je isto receno, imas 6 rokova da ocistis godinu, ako to ne uradis, dolazis u Brcko na faks pa studiraj koliko ti je volja. Dok su nase kolege iz NS-a shvatile to malo manje ozbiljno tako da danas imamo veci broj novosadjana koji jos studiraju dok su kolege sa strane (bio to Vrbas ili Prijedor) do sada rascistile sa faksom (makar i odustali). Dok studiras u svom gradu, troskovi nisu enormno visoki i ne postoji taj finansijski momenat koji te motivise da radis vise.
Oko jednog dijela mogu da se slozim, ne vidim razlog da neko iz CG/BiH uzme mesto u domu boljem studentu iz Sombora samo zato sto ovaj dolazi iz udaljenijeg mesta. Ja bi studente prilikom rangiranja za dom posmatrao iskljucivo kroz prizmu uspeha na faksu, ali bi ubacio i socijalnu varijantu kako bi pomogao one koji su materijalno ugrozeni.
Sa druge strane, postoji isti reciprocitet prava i u RS za studente iz Srbije ali to neko ko nije studirao u RS ne vidi. Recimo da u Bijeljini ima dosta studenata iz Loznice, Sabca i okolnih mesta kojima je blize i jeftinije da studiraju tamo. Takodje, studenti iz Srbije idu i na druge fakultete u RS kako bi priveli studije kraju, ovo nije pohvalno ali je cinjenica da ljudi dolaze da zavrse fakultete dole kako bi npr. nastavili master studije u Srbiji.
Sto se tice stana, stan sam placao prvu godinu, tako da ja nisam dugo ziveo kao podstanar. To je vazno samo za matematiku oko toga koliko me fax kostao, postoji vise varijanti kako "resiti smestaj" i svaka od njih pravi drugaciju matematiku kostanja.
@Rakhil,
cim se ti slazes samnom onda sigurno ne gresim
Moja poenta je bila u tome da prikazem da svaki student iz inostranstva donosi Srbiji dosta novca i da bi zbog toga trebalo da se okrenemo kao zemlja vise ka tome da privucemo studente da dodju ovde. Cak i studenti iz RS/CG donesu vise novca nego sto kostaju ali su oni ipak neretko trn u oku domacim studentima. Mogu da se slozim da bi trebalo ukinuti protekciju tih studenata, ako negde postoji, jer nije ok da je neko u podredjenom polozaju u svojoj zemlji u odnosu na nekog iz inostranstva.
Ja znam da recimo na Medicinski fax u NS dolaze studenti iz inostranstva jer im je neuporedivo jeftinije studirati ovde, mi bi trebali da guramo tu pricu sto vise. Sramota je da ne postoje studijski programi prilagodjeni stranim drzavljanima, na engleskom jeziku, koji bi privukli strane studente i doveli do unapredjenja fakulteta, nastave i studijskih programa i za domace studente.